POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Så byggs Häcken 2018 under Andreas Alm: ”Attraktivt att löpa mycket”

Foto: Bildbyrån.

Andreas Alms BK Häcken 2018 ser än så länge ut att handla mycket om flexibilitet, löpstyrka, och ungdomar.
- Jag ser att det finns stor energi i att hämta upp spelare från de egna leden då och då som bidrar med nya saker.

Andreas Alm har i en tidigare intervju med SR berättat om när han fick ett samtal från BK Häckens sportchef Sonny Karlsson. Häcken hade hastigt och lustigt tappat Mikael Stahre, och det fanns ingen lista över potentiella ersättare. Karlsson sa åt Alm att det var den enda tränaren de ville ha.

- Vi låg lite i bakvattnet med det som hände. Vi var lite sena, så det var inte "han är bra med unga spelare", utan det var "vem vill vi ha?". Kan vi ta ut någon som vi vill ha? Ja. Vi såg en, säger Karlsson till Fotbollskanalen.

- Om man har varit på andra sidan några år, som vi har varit, och sett honom i AIK. Då går man mycket på vad man har fått för bild och vad man har hört. Vi har hört mycket bra. Då började jag att kolla med folk som har haft honom eller fanns i hans närhet. Det var bara bra omdömen.

Officiellt började Alm sitt uppdrag i Häcken den 1:a januari, ihop med ett tränarteam som bland annat består av Teddy Olausson (defensiv + fasta situationer), Christian Lundström (offensiv), och Mats Johansson (målvakter). Spelet de jobbar med utgår från en 4-3-3 men kan ändras till exempelvis tre- eller fembackslinje. Vad vill Alm då se på planen?

- I en perfekt värld har vi många matchvinnare. Har vi många matchvinnare får vi många poäng, och jag har alltid tyckt att det är attraktivt att löpa mycket, att löpa med näsan mot motståndarens mål.

Du har även i en tidigare intervju med GP sagt att ditt lag ska löpa mycket, kan du utveckla det?
- Jag tror att i allt man gör som tränare under ett dygn så är det väldigt mycket som handlar om att förbereda, planera, och sådär, men det är lätt att glömma bort det som är grunden i ett rörligt och dynamiskt spel. Det är att man rör på fötterna. Rör du på fötterna rätt så har du huvudet med dig. Det handlar mycket om det. Att kunna prata detaljer, men också påminna om vad basuppdraget.

På transferfronten har det än så länge varit mer ut än in. Alexander Farnerud, Ahmed Yasin, Egzon Binaku, Mathias Ranégie, Mohamed Aboubakari, och ytterligare några reserver tillhör de som har lämnat.

Nyförvärven: Viktor Lundberg (anfallare, Marítimo), Johan Hammar (mittback, Örgryte), Karl Bohm (ytter, Utsikten), och Alexander Angelin (ytterback, Utsikten).

- Vi fick Viktor. Det tog några år innan vi fick honom och vi var på i somras också. Sedan var vi där igen, säger Karlsson.

Häcken har dock medvetet värvat försiktigt. De vill återupprepa sin fina scouting från närområdet – som bland annat gav Alexander Jeremejeff för några år sedan – blandat med att våga ge ännu fler chanser för sina unga spelare.

- När (Alexander) Farnerud gick sönder och la ner sin fotboll så klev Daleho (Irandust) fram och visade att han ska konkurrera. De unga har tagit sina steg. Det var därför vi sålde Egzon. Vi kände att vi kan använda både Joel och Adam Andersson på bägge ytterbacksplatserna.

Samma sak på centralt mittfält, där det nu bara är Erik Friberg och Alexander Faltsetas som är etablerade. Istället ges utrymme åt Gustav Berggren (20 år) och Kevin Ackermann (16).

- Det är gammalt och ungt. Erik och Faltsetas, och Gustav och Kevin, men vi är inte färdiga än. De får bevisa att de klarar av det, annars hämtar vi in något.

Så ni är inte klara när det gäller nyförvärv?
- Nej, vi kommer nog göra en eller två grejer till. Vi har också lite skador. "Crespo" (Kamara) ska tillbaka i fullt spel efter sin långtidsskada och Jasmin Sudic ska tillbaka efter sin långtidsskada. Vi har lite grejer vi ska titta på. Efter träningslägret får vi se vad vi hittar på.

Även Alm är inne på samma linje, att ge fler spelare chanser snarare än att köpa etablerat bara för sakens skull.

- De som är yngre, eller de som kom mitt i säsongen ifjol, eller de som hade skador, eller de som inte var nöjda med sin säsong ifjol. Det ska få en klar möjlighet att slå sig in, säger Alm.

Ungdomsverksamheten har fått fram många de senaste åren: Simon och Samuel Gustafsson, Simon Sandberg, Binaku, Carlos Strandberg, Hosam Aiesh. En av Alms uppgifter blir att sätta sig in i ungdomslagen.

- Jag ser att det finns stor energi i att hämta upp spelare från de egna leden då och då som bidrar med nya saker.

Du har själv använt dig av många unga spelare under din AIK, hur jobbar du med att lyfta in dem?
- Det mesta av jobbet görs i många år innan han kommer fram. Det jag har möjlighet att göra är att spela spelaren chansen och göra det när det är ett bra läge. När spelaren får möjlighet att visa och bidra till A-laget. Det är det jag kan göra. Det är klart, när spelaren kommer upp och får ett A-lagskontrakt, då kan jag coacha spelaren, men det är så många som har en del i en spelare som slår igenom. Det finns många avgörande delar på vägen.

Minst lika viktigt som nyförvärv och att lyfta unga spelare var dock förlängningen av Paulinho. Spelaren hade knäproblem 2017, men avslutade året med sex mål och fyra assist på de sista tio matcherna.

- Det är en spelare som bär kultur.

- Men nummer ett för honom är att vara så pigg som möjligt. Han hade en knäskada som vi behöver hålla bra koll på. Jag tycker jag ser på honom att han är fokuserad på att vara just det, "fit". För resten han har, erfarenheten och skickligheten. Den finns där och det finns alla möjligheter att han kan spela sin bästa fotboll i Häcken framöver.

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-01-19 kl 07:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå