Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så hamnade Mattias Johansson i Blåvitt - planen: "En backup"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Landslagsmeriterade Mattias Johansson har stått utan kontrakt i nio månader.
I dag blev han oväntat klar för IFK Göteborg - där han först och främst ses som en backup.
- Man har varit tvungen att ha ett galet tålamod, säger han.

8:37
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/IFK Göteborg.

I spelaren: special om IFK Göteborg 2024.

Mattias Johansson är klar för IFK Göteborg på ett avtal som sträcker sig fram till sommaren.

- Det känns skönt. Allting gick snabbt när det väl kom på tal. Det har varit hektiska 24 timmar men det är skönt att allt löste sig, säger Johansson.

IFK Göteborg har drabbats av ytterligare ett skadebakslag, den här gången på Oscar Wendt som blir borta i flera veckor, vilket öppnade upp dörren för kontraktslöse Mattias Johansson.

- Om jag inte har helt fel var det i söndags som det började surras lite. Därifrån gick det ganska snabbt.

32-åringen, med erfarenhet från bland annat Kalmar FF, AZ Alkmaar och Panathinaikos, lämnade polska Legia Warszawa i somras och har sedan dess stått utan kontrakt. Under vintern har han hållit igång i Grekland.

Annons

- Jag har tränat med ett lag där sedan i januari, så jag har hållit igång med fotbollen. Men jag har inte spelat matcher, så det är lite skillnad kanske.

Mattias Johansson berättar att laget som han har hållit igång med heter Aera.

- De spelar i andra- eller tredjeligan. Det är ingen allsvensk nivå men det är ändå fotbollsträning som har gett mig grunden för att kunna bygga upp mig snabbt.

Vad kommer du till IFK Göteborg i för skick, skulle du säga?
- Bra, jag känner mig bra. Jag saknar matchträning och matchtempo, men det är ganska normalt. Sen kommer jag att jobba hårt för att bli redo så snabbt som möjligt. 

Hur nära matchform är du?
- Det är så svårt att svara på. Man måste bygga upp det lite dag för dag, men jag hade säkert kunna gått in och spela 20 minuter. Men 90 minuter känns inte rimligt. Jag har inte råd att köra på för hårt och gå sönder direkt. 

Annons

Mattias Johansson är nöjd över att slutligen ha klart med en klubb, efter nio månader utan. Nu får både han och Blåvitt tid att lära känna varandra fram till sommaren.

- Det är också det som är lite av hela grejen här. De vill känna på mig fram till sommaren och det passar bra för mig också, att få komma hit tillbaka till fotbollen och faktiskt bevisa att jag håller en hög nivå.

Trots en lång tid utan klubb har landslagsmeriterade Mattias Johansson inte tvivlat på sig själv, berättar han.

- Egentligen inte. Det är bara att det har tagit tid. Man har varit tvungen att ha ett galet tålamod. Sen har det inte varit ett jätteenkelt fönster.

- Jag hade lite skador förra sommaren som höll mig borta - och sen är fotbollen en färskvara. Är du borta, utan klubb och inte kan visa upp dig i några månader, då blir det svårt.

Annons

Har det varit nära någon annan lösning tidigare?
- Det har varit lite snack men inget som jag har känt att det har passat mig riktigt. Så det känns riktigt skönt att allting är klart här i IFK. 

I IFK Göteborg är rollen tydlig: Mattias Johansson tas in som backup på bägge ytterbackspositionerna.

Under sitt första pass med Blåvitt under onsdagen tränade Mattias Johansson mer eller mindre enbart till vänster i backlinjen. En position som han inte har allt för stor erfarenhet från.

- Jag har inte spelat där så mycket, om jag ska vara helt ärlig. Jag har spelat som mittback i en fembackslinje och sen högerback så klart. Vänsterback några fåtal matcher. Men jag har ganska stor erfarenhet så det kommer inte vara några större problem.

IFK Göteborgs tekniske direktör, Ola Larsson, ger sin syn på nyförvärvet Mattias Johansson.

Annons

- Vi vet inte exakt hur länge Oscar (Wendt) blir borta, så då är det bra att ta in en backup där. Mattias kan spela både till höger och vänster vilket ger oss ganska bra möjligheter till att täcka upp, säger Larsson.

- Nu har jag hört att Oscar bara är borta i ett par veckor, så jag utgår från det, men som ni vet är det bara två månaders allsvenska nu (till sommaruppehållet) och det är ganska mycket matcher. Så jag vill inte chansa, jag vill se till att vi har tillräckligt med spelare när vi sätter igång.

Om Oscar Wendt hade varit 100 procent frisk, hade Mattias Johansson kommit in då?
- Nej, det hade jag inte tänkt, nej. 

Hur långt ifrån matchform är Mattias?
- Alltså vi har inte rekryterat honom för att han ska starta, utan det här är mer en spelare som initialt ska vara med på sidan och som kan hoppa in om det skulle behövas, i 10-15 minuter initialt, så år vi se sen. 

Annons

IFK Göteborg spelar allsvensk premiär hemma mot Djurgården på måndag, den 1 april.

Publicerad 2024-03-27 kl 15:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto