Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så ska Djurgården knäcka Norlings taktik: "Ska försöka göra det jag tyckte var obekvämt"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Viktig match i kampen om SM-guldet.
Då har Djurgården förberett sig för att hantera Norrköpings man mot man-spel.
- Vissa matcher har det varit extremt, säger tränaren Thomas Lagerlöf till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Efter Malmö FF:s poängtapp mot Häcken i helgen har Djurgården chansen att gå upp i serieledning inför de två avslutande omgångarna av allsvenskan på herrsidan. Vid seger borta mot IFK Norrköping under måndagen blir det verklighet.

Men de blårandiga går in i drabbningen mot Peking med en stor portion ödmjukhet.

- Det är ett bra lag med väldigt många bra spelare och en dokumenterat skicklig tränare. Det är klart att det är en tuff match. Men vi är ett bra lag och vi vet att vi definitivt kan slå Norrköping om vi gör det vi ska. Det kommer bli en härlig inramning, många djurgårdare lär ta sig dit, så det ska bli väldigt inspirerande och roligt, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

ANNONS

Norrköping ligger sjua i tabellen just nu, under tränaren Rikard Norlings debutsäsong. Vad han har gjort med IFK:s spel sedan intåget? Lagerlöfs bild ser ut som följande:

- Det är mer man mot man-inslag nu jämfört med tidigare, även om det är varierat. Vissa matcher har det varit extremt och vissa matcher har det varit som en del andra lag i allsvenskan också spelar, med man mot man-spel på vissa delar av planen.

- Jämför man med hur det såg ut när vi mötte Norrköping i våras så känns det som att de spelar på ett annat sätt. Det kändes som att det inte helt igenom satt ihop då. Det var nästan så att man tänkte: "Vet de vad de gör nu?". Det gjorde de säkert, bara det att det var svårt att se utifrån. Nu känns det som att de klarar av att skifta mellan olika sätt att spela på. Definitivt ett flexibelt lag på så sätt, och det är ett väldigt offensivt tiltat lag. De har mängder med offensiva alternativ som de kan variera på alla möjliga sätt.

ANNONS

Hur mycket klurar ni på vad gäller Norlings val kring hur mycket man mot man Norrköping kommer spela?
- Inte så mycket. Vi vet att det kan bli på olika sätt. Vi måste bara vara förberedda på det. Vi tycker att vi har spelare som är ganska bra på att känna av matchen, vart den tar vägen och vad motståndaren gör.

Lagerlöf menar att Norrköping är unikt som lag i allsvenskan när de drar man mot man-spelet så långt som man gjort vid vissa tillfällen i år.

- När de nästan går man mot man över hela planen… det tror jag inget annat lag i serien gör. 

Hur tacklar man det?
- Att slå ut sin spelare är ju en bra grej, svarar Lagerlöf och skrattar.

- Nej, men då måste man vinna många man mot man-dueller. Så är det. 

Ett av Djurgårdens offensiva kort, Nicklas Bärkroth, säger:

- Det handlar om att slå sin gubbe och spela snabb fotboll så att man kommer ur deras press. Då finns det stora möjligheter, så klart.

ANNONS

Blårändernas kapten Magnus Eriksson vet också vad som krävs mot ett lag som använder man mot man-taktik.

När jag spelade i USA så spelade vi (San José) man mot man. Det har jag spelat i ett och ett halvt år. Jag vet vad jag tyckte var svårt när vi spelade så. Blir det så att de spelar mycket man mot man så får vi försöka ta de löpningarna och göra de rörelserna som jag tyckte var obekväma när jag spelade man mot man. Sen får vi se om det stör Norrköping eller inte, säger Eriksson.

- Blir motståndaren statisk är det jätteenkelt att spela man mot man. Får vi in rörelse, då händer det grejer.

Eriksson har respekt för Norlings taktiska förmåga.

- Han är lite klurig. Han är lite speciell, och avslöjar inte för mycket och så. Jag har ju haft honom som tränare. Han har pendlat lite i sin filosofi men det är en erkänt duktig tränare och han har spelarna för att skapa ett bra lag. Det tycker jag att de gjort. Vi måste upp på vår högsta nivå.

ANNONS

- Det är en jättetuff match mot ett jättebra motstånd. Någonstans vet vi om att vi måste upp på vår bästa nivå. Vi måste verkligen ut och ta tag i matchen direkt, med allt vad det innebär. Det finns inga genvägar, säger mittfältaren.

Publicerad 2021-11-22 kl 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto