POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Så var RF-stämman: Ökad jämställdhet och 51 procent kvar

Fotbollen nådde förlängning i den hetaste frågan, Riksidrottsförbundet stärkte sitt grepp om elitstödet — och hockeyn gjorde en helomvändning i jämställdhetsdebatten.

Här är det viktigaste — och märkligaste — som hände under Riksidrottsmötet 2011.

+51-procentsregeln.

Det på förhand hetaste ämnet blev också det mest omdebatterade. Resultatet av omröstningen innebär dock inga snabba förändringar för idrotten. 51-procentsregeln — att den ideella föreningen måste ha makten i idrottsaktiebolaget — blir kvar. Samtidigt ska Riksidrottsförbundet (RF) fortsätta utreda frågan. En framgång för fotbollen och hockeyn som vill att externa finansiärer ska kunna få större makt i klubbarna.

+Elitstödet.

...och vinnare i den infekterade frågan är RF. En elitkommitté, under ledning av en RF-ledamot, får ansvar för fördelningen av elitstödet på 100 miljoner kronor årligen. Sveriges olympiska kommitté (SOK) jublar inte, men tror på färre duster framöver. Sista ordet lär dock inte vara sagt.

+Jämställdhetsmålen.

2017 ska minst 40 procent av alla ledare på alla nivåer vara kvinnor/män. Det ansåg majoriteten av stämman, även ishockeyn — dock efter viss förvirring. En hockeyrepresentant yrkade på avslag på Riksidrottsstyrelsens förslag. Frågan är hur förankrat det initiativet var, för kort senare drog förbundsordförande Christer Englund tillbaka samma yrkande.

+Anslutningskraven.

Dagens 70 specialidrottsförbund i RF lär bli fler i framtiden. Nu krävs det "bara" 25 föreningar och 1 500 medlemmar — en halvering av tidigare krav — för att kunna väljas in i idrottsfamiljen. Men ändringen började att gälla först efter stämman, och hjälpte därmed inte förbunden som sökte medlemskap i Uppsala. Så bättre lycka nästa gång kroppskultur, armborst, paintball och taekwondo.

TT

Publicerad 2011-05-29 kl 14:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå