POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sef om kritiken från Lundquist: "Inte vår uppgift att hålla upp ekonomiska pekpinnar"

Foto: Scanpix/TV4

Nästa

Avbryt
Försök igen

Mats Enquist, SEF

Allsvenskans klubbar sköter sin ekonomi oprofessionellt, enligt Bosse Lundquist. Nu kräver den förre Sef-ordföranden krafttag - och att fokus flyttas från ökade intäkter till minskade kostnader.

- Inte riktigt vår uppgift, säger Mats Enquist till fotbollskanalen.se.

På torsdagskvällen kunde TV4-Sporten och fotbollskanalen.se visa ett inslag om hur illa ställt det är med de allsvenska föreningarnas ekonomi. Hela 14 av 16 klubbar går back under räkenskapsåret 2013 och dystert blir det när man tittar på de så kallade driftresultaten. Om man bortser från extraordinära intäkter som spelarförsäljningar, gåvor och tillskott från externa finansiärer har allsvenskan som helhet visat upp minusresultat varje säsong utom en under den senaste tioårsperioden.

För att få bukt med problemen talar intresseorganisationen svensk elitfotboll (Sef) om vikten av att öka klubbarnas intäkter. Genom att locka till sig mer publik, fler sponsorer och företagskunder hoppas man kunna vända trenden. Målsättningen är att dubbla allsvenskans omsättning till uppemot två miljarder kronor per år senast 2017.

Men den förre Sef-ordföranden Bosse Lundquist tycker att strålkastarljuset hamnat fel. Han pekar på vikten av en striktare budgetdisciplin, där det snarare handlar om att begränsa kostnaderna till en rimlig nivå än att hoppas på större intäkter i framtiden.

- Det gäller att rätta munnen efter matsäcken. Klubbarna kan inte leva på drömmar om hur det ska bli sedan, utan de måste alltid ha ett positivt resultat i grunden, säger Lundquist och fortsätter:

- Jag tror inte att föreningarna är professionellt skötta ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Det måste in affärsmänniskor, ekonomer, jurister och finansfolk i styrelser och ledningar. Den kompetensen tycker inte jag finns där i dagsläget.

När fotbollskanalen talar med Sef:s nuvarande VD Mats Enquist står han fast vid målsättningen om en fördubblad omsättning fram till 2017. Han tycker inte att det finns någon motsättning mellan att dra in mer pengar och att hålla hårdare i de man redan tjänar.

- Vi är nog ganska överens i grunden med Bosse. Det är inte antingen eller, man kan göra både och. Vi är precis lika oroade som han om driftresultaten spårar ur, för det är naturligtvis genom en bra balans på de punkterna som man får en verksamhet att överleva, säger Enquist.

Har ni varit tillräckligt tydliga med att budgetdisciplin är lika viktigt som ökade intäkter för Sef:s del?

- Det törs jag nog påstå. Dels ligger det i förbundets krav för elitlicensen och dels tittar vi själva på hur klubbarna förbrukar och tjänar sina pengar. Det är fundamentalt. Sedan ska Sef inte vara en revisionsfirma som lägger sin huvudenergi på att granska klubbarnas ekonomi. För oss är det huvudsakliga målet, som enskild organisation, att driva den ekonomiska utvecklingen framåt.

Men kan ni inte markera tydligare mot exempelvis Djurgården och Helsingborg som i år går kraftigt minus?

- Nja, vi är satta för att jobba med utveckling, för att vidga ekonomin och skapa mer publikintäkter. Så ser uppgiften ut från våra medlemmar. Det är inte vår roll att hålla upp pekpinnar. Att hålla driftresultaten i schack är en väldigt viktig fråga, där har Bosse Lundquist helt rätt, det är inga konstigheter. Men att få till en välmående ekonomi är ett pussel i många olika delar. Vårt huvudsakliga fokus handlar om utveckling, medan svenska fotbollförbundet har en mer granskande roll.

Publicerad 2014-04-10 kl 18:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå