Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Siffrorna visar - så bra är Djurgårdens nyförvärv: "Knappt bättre än Wikheim"

Allsvenskan

Oliver Berg, 29, är klar för Djurgården.
En potentiell pangvärvning, menar Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson.
- Berg kommer att vara bland de bästa, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Oliver Berg.

I torsdags blev det klart att Djurgården köper loss succéspelaren Oliver Berg från Kalmar FF. 29-åringen har skrivit på ett fyraårskontrakt, och enligt lokaltidningen Barometern betalar Blåränderna åtta miljoner kronor för den offensive mittfältaren - som kan användas på en rad olika positioner.

Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson har tittat på Bergs siffror i KFF och kan konstatera att Djurgården kan ha gjort en riktigt bra värvning. Nedan kommer Lidmark Erikssons genomgång av nye Dif-stjärnan.

***

Ola Lidmark Eriksson:

Min take får bli att: Oliver Berg - bäst i Kalmar, men hos Djurgården kommer han att bli "bland de bästa".

ANNONS

Låt oss ta avstamp i en klassisk spider och en heatmap, alltså var på planen han utför sina aktioner:

Vad är det han har gjort så bra, då? Ja, det är så klart i passningsspelet som han sticker ut.

Här ovan är hans passningsprocent per zon och här syns det tydligt att han har jäkligt hög passningsprocent även på offensiv planhalva. Generellt är det så klart svårare och svårare att slå en passning till rätt adress ju högre upp i planen man befinner sig. Så det vi ser ovan är jäkligt starka papper.

Och sen då min take. Om vi tittar på att ranka spelare i Kalmar med vårt player index som väger ihop alla statistiska parametrar, per position, är Berg bäst i Kalmar (bortsett från Ricardo Friedrich, som fick pris av oss som allsvenskans bästa målvakt).

I Djurgården är det inte lika självklart. Jag har tagit fram tre spelare som det med siffror går att argumentera för är bra eller till och med bättre, på liknande positioner/med liknande roll i laget.

ANNONS

En av dem är Elias Andersson, och bara genom att titta på lyckades passningar per zon kan man se att även han gör det riktigt bra - klart över snittet.

För att jämföra än mer så tog jag ut en lite mer detaljerad spider med ett antal nyckeltal. Spelarna som jämförs är Oliver Berg, Gustav Wikheim, Elias Andersson och Haris Radetinac.

Visst, Djurgården är ett något bättre laget men det är verkligen inte självklart att OliverBerg kommer att få jättemycket bättre "output" i Dif än vad han hade i ett, ändå relativt, speldominant Kalmar.

Så, kontentan av bilden ovan enligt mig är att han är jämn med Elias Andersson men knappt bättre än Gustav Wikheim.

Publicerad 2022-11-25 kl 08:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto