Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Sirius unika drag - börsnoterar spelartruppen

Foto: SCANPIX

Sirius satsar inför sin allsvenska återkomst.
Nu går klubben ut med att man kommer börja sälja andelar i klubbens transferöverskott med målet att få in 900 000 kronor.
- Vi vill visa att här är en ny allsvensk klubb som gör någon nytt och oprövat inom lagidrotten, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till Fotbollskanalen.

Sirius går nu ut på sin hemsida med att man kommer börja sälja andelar transferöverskottet för hundra kronor styck genom sportbörsen Trade In Sports. Målet är att sälja 9 000 andelar, som då skulle göra att klubben får in 900 000 kronor.

Skulle klubben nå målet är tanken att investerarna ska få 30 procent av det eventuella transferöverskott som Sirius gör för perioden 15 juli 2017 till 31 mars 2018, således sommarfönstret 2017 och vinterfönstret 2018.

- Vi har lite kontakter i vår styrelse som är bekant med Claes Holmström på Trade In Sports, och på den vägen började vi diskutera det här under hösten, och fick en presentation av Claes i samband med en styrelsekonferens som vi hade. Vi tände på idén ganska snabbt, och gick vidare till att diskutera det närmare innehållet och så. Sedan hamnade vi här, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till Fotbollskanalen.

Har ni fått någon indikation på intresset för att köpa andelar? Ni sätter ju ett ganska tydligt mål på 9000 andelar?
- Ja, det gör vi, och vi har sagt att vi vill testa modellen. Men vi tror också att det finns, i alla fall inom Uppsala och Uppland, ett stort intresse för att tänka sig att köpa sådana här andelar, kanske också som presenter till folk som man vet har stora Siriushjärtan. Den kretsen tror vi är ganska stor inom stan. Sedan kan det också finnas intresse på ett nationellt plan för att testa den här typen av investeringar där man har ett grundläggande fotbollsintresse i botten och följer transfermarknaden. Så vi tror på idén och vill testa den.

Vad är tanken att pengarna ska gå till, är de öronmärkta för till exempel spelarköp?
- Alla superettanklubbar och en del allsvenska klubbar har problem med att skapa finansiering. Vi tror att det här är ett sätt för oss att de in de 900 000 kronorna, men det är inte det primära syftet. Det är i stället att skapa lite uppmärksamhet och hajp som förening, att visa att här är en ny allsvensk klubb som gör någon nytt och oprövat inom lagidrotten. Det ska kunna få andra effekter än själva investeringen. Vi satsar på 900 000, men sedan vet vi inte om vi når det målet.

- Det kommer inte heller lösa våra ekonomiska problem eller våra ekonomiska flöden, utan det finns ett dubbel syfte med det här, att prova ett nytt sätt att finansiera på längre sikt, fortsätter Sjöblom.

För att det ska ge avkastning för investerararna krävs det att ni för den perioden säljer spelare för högre summa än man köper. Kommer det påverka er strategi på transfermarknaden?
- Om vi ska fortsätta med det här och ha det som ett återkommande verktyg i vår finansiering så måste vi tänka oss för och tänka lite mer långsiktigt, att det ska ge investerarna ett överskott och en utdelning på investeringen, förhoppningsvis under lite längre tid i alla fall. Annars tror vi att den här tanken dör ganska snabbt. Visst kommer vi att ha det här med oss, men i det enskilda fallet kommer det inte att styra oss.

Från Fifa är det förbjudet för tredje part att äga andelar av spelare, det är däremot inte förbjudet att ha andelsägande i transferöverskott.

Publicerad 2016-11-14 kl 10:03

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER