Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ståhl minns kaotisk tid i Turkiet - men fick byta tröja med barndomsidol: "Inramad med guldram"

Allsvenskan

Adam Ståhl spelade våren 2018 i Turkiet.
Det var en kaotisk tid med flera förluster och uteblivna löner. 
Däremot minns han en lärorik period och ett speciellt tröjbyte.
- Jag har den (Quaresmas tröja) inramad med en guldram hemma nu, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Sirius-yttern Adam Ståhl, som anslöt vintern 2019 från Dalkurd, tillbringade våren 2018 i Turkiet och i bottenlaget Kardemir Karabükspor. Det var en annorlunda tid för 25-åringen som för första gången fick spela utomlands efter flera år med Norrby i superettan. 

Ståhl kom dock till en klubb i kris i bottenträsket i den turkiska högstaligan - och efter svenskens ankomst gick det inte bättre med 16 förluster på de 17 sista matcherna av ligasäsongen. Ståhl deltog i åtta matcher och minns att han klev in i ett deppigt omklädningsrum. 

- Det är lite av en annan mentalitet där än i Sverige. Om man förlorar (i Sverige) är det mer lugnt, medan det är på en annan nivå där. Det är en helt annan mentalitet. Det kunde också bli jävligt hetsigt på träningar, då det inte gick så bra och det påverkade det personliga livet också. Nästan alla spelare kom utifrån och man var där för att spela fotboll. Det var tuffa tider och inte så glada tider. Men man levde ändå på hoppet om att vi skulle klara det och det höjde väl ändå upp en hel del, då det inte var kört direkt, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Spelarna fick även ta del av missnöjet med resultaten från klubbens ledning, samtidigt som det var många skiften i ledande positioner i klubben till följd av krisen. 

- Man fick ha lite skinn på näsan, då det var mer personligt. Om man inte gjorde en bra match, så skrek de på dig rakt upp i ansiktet. När jag var där tror jag att vi bytte president två eller tre gånger, samtidigt som det var två eller tre tränare. Då var jag ändå bara där i ett halvår, så det var en jävla cirkus där nere. Det var hårda bud.

Fick du dig en hårtork också?
- Nej, inte så. Men vi hade en inläggsövning en gång med den sista tränaren och då missade jag typ två i rad. Då började han svära åt mig på turkiska. Jag har ingen aning om vad han sa, men jag fick ingen utskällning på någon match. 

Ståhl hade delvis skadeproblem under sin sejour i Turkiet, men kom totalt till spel i åtta matcher, däribland mot storklubbarna Basaksehir, Besiktas och Galatasaray. Då fick han bland annat sällas mot sin barndomsidol Ricardo Quaresma. 

ANNONS

- Man märkte att det var en klass högre, riktiga klasspelare. Min idolspelare genom alla år har varit Quaresma, så det var lite som att jag sprang runt och kollade på honom, jag var helt fascinerad. Det var grymt kul att möta dem och kul att se var man själv låg kontra deras kvalitet, hur världsspelarna spelar. De är ju fem steg före en vanlig spelare.

Ståhl lyckades, efter mötet med Besiktas, byta till sig Quaresmas tröja, men samtalet var däremot knackigt spelarna emellan. 

- Han hade faktiskt fruktansvärt dålig engelska. Jag frågade honom i halvlek om jag kunde få hans tröja. Jag sa: "Kan jag få din tröja efter matchen?" Då såg jag på hans ansikte att han inte förstod.  Jag visade då med handen och tog tag i tröjan och sa: "Kan jag få din tröja efter matchen?" Efter matchen, när han gav mig tröjan, sa jag till honom att han har varit min största idol sedan jag var barn. Han bara log då, så jag vet inte om han förstod något, men för mig var det stort, säger han.

ANNONS

Ståhl fortsätter:

- Jag har den (Quaresmas tröja) inramad med en guldram hemma nu, säger han och skrattar. 

Ståhl, som från början skrev på ett kontrakt över två och ett halvt år, lämnade efter säsongen, då laget åkte ur den turkiska högstaligan. En anledning till det var att han hade problem med att få ut sin lön.

Det blev problem med lönerna när det gick dåligt, så de kom inte. Det var egentligen därför jag också lämnade, då pengarna inte kom in. Då blev det naturligt att komma hem till Sverige och andas ut. Det är alltid lugnt och skönt här, säger han. 

Har du fått tillbaka alla pengar?
- Det är en del pengar och det är ju rättsligt, så vi håller på med det nu, men hur det blir med det får vi se i framtiden. Det är nästan bara min agent som sköter det.

Tror du att du kommer få tillbaka några pengar?

ANNONS
- Man får hoppas på det, men man kan inte gå runt och tänka på de pengarna dagligen. Jag får tänka på att tjäna nya pengar i stället.

25-åringen ser sammanfattningsvis ändå tillbaka på en rolig och lärorik tid i Turkiet. Nu ser han bara fram emot att få spela matcher igen, då det hittills har varit en väldigt lång försäsong till följd av coronavirusets utbrott. 

- Det är rent ut sagt för jävligt egentligen. Fotbollsmässigt blir man ju otålig och sådär, då man bara vill köra igång med allsvenskan, men samtidigt är pandemin det riktiga problemet. Det finns viktigare grejer att ta hand om än fotbollen nu, men samtidigt är kroppen redo, precis som att man är redo mentalt. Jag tror att alla känner likadant om att man är trött på att träna nu och vill köra igång. Det är speciella tider och det vet alla om också, säger han.

ANNONS

Även om det inte gick precis som han tänkte sig i Turkiet har han ambitioner om att komma utomlands igen. Först vill han dock leverera i allsvenskan. 

- Det kanske låter kaxigt, men jag vill köra igång och göra kaos. Jag har också höga ambitioner och vill vidare, så jag är jävligt sugen på att börja och göra ett riktigt bra år i allsvenskan. Mina ambitioner är stora och jag har stora drömmar. Jag är en man med stora drömmar, säger han.

I fjol stod Ståhl för ett mål på 18 matcher i allsvenskan. I år hoppas han på ett ännu bättre år, både för laget och för egen del.

- Ja, herregud. Nu har jag blivit ving-back eller högerback och då är jag mer med i spelet med mer boll. Nu kan jag göra det jag är bra på, säger han och fortsätter:

- När man inte är i ett topplag i allsvenskan blir man ibland väldigt isolerad som yttermittfältare och då kan man bli som en defensiv yttermittfältare. Samtidigt är jag ändå rätt fysisk av mig. Jag är lång, snabb och finne också, så man gillar att gå in i dueller. Jag tror att 2020 kommer att bli ett fint år, jag hoppas på det i varje fall. 

ANNONS
Publicerad 2020-04-27 kl 12:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto