POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Supportrarnas handlingsplan ska stoppa våldet: "Aldrig gjorts förut"

Fansen har tröttnat på våldet – och presenterar en handlingsplan för hur läktarproblemen ska stävjas.
- Det här har aldrig gjorts förut, säger Victor Capel, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen.

Debatten går het i kölvattnet av Skånederbyts skandal. Från alla håll och kanter höjs röster om hårdare straff, större lagrum för polisingripanden och en mer utbredd kontroll av åskådarna på matcherna.

Men alla ser inte de gängse åtgärderna som hela lösningen. Svenska Fotbollsupporterunionen, en paraplyorganisation för landets mest dedikerade anhängare till 28 olika medlemsföreningar, riktar till viss del kritik mot diskussionen som förs runtom Idrotts-Sverige.

- Mycket handlar om reaktivt arbete. Vad gör vi när det väl blir bråk, frågar sig alla. Men vi vill titta från en annan infallsvinkel: Hur undviker vi att det uppstår ordningsstörningar från första början. Proaktivt och preventivt, säger Victor Capel till fotbollskanalen.se.

Enligt honom kommer man inte tillrätta med dilemmat att folk slåss eller kastar in saker på planen – enbart genom att sätta dit individerna. Avlägsnas de kriminella elementen tar nya snabbt deras plats, befarar Capel.

Därför sätter han och Supporterunionen igång ett arbete som på lång sikt ska minska benägenheten hos publiken att skapa problem. Resultatet presenteras om ungefär ett halvår och tanken är att åskådarna själva, de som faktiskt går på matcherna, ska ställa sig bakom handlingsplanen.

- Vi är övertygade om att det går att hitta lösningar, som fungerar även för ståplatspubliken. Det är sådant vi ska hitta nu och vi tänker gå grundligt tillväga. Det här ska inte bli ett hastverk, säger Capel.

Han pekar på den förtroendeklyfta som finns mellan klackpubliken och Svenska Fotbollförbundet i dagsläget. Så länge parterna inte litar på varandra spelar det ingen roll vad den ena gruppen bestämmer. Tilliten är så pass låg att besluten riskerar att bli verkningslösa.

- Ett regelverk som accepteras av de 98-99 procent som sköter sig vore annorlunda. Det är viktigt att de aktiva supportrarna känner att de får gehör för sitt sätt att se på situationen.

Victor Capel tror att en ökad servicenivå på och runt arenorna får folk mer benägna att sköta sig. Legitimationskontroller vid insläppen och ökad kameraövervakning skulle kunna få motsatt effekt, tror han.

- Lösningen kan aldrig vara att göra det svårare och tråkigare för vanligt folk att se matcherna. Det är inte vad svensk fotboll behöver. Om allt fungerar kring arrangemangen, med få köer, god kommunikation och så vidare – då minskar risken att något händer. Folk bryter reglerna mer sällan - och när vissa idioter ändå gör det finns en acceptans från övriga åskådare att myndigheterna ingriper, säger han.

- Om man i stället släcker det som är bra för att komma åt det som är dåligt har man valt helt fel väg.

Publicerad 2011-05-26 kl 10:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå