Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Thern om mardrömssäsongen: "Ser något litet typ av ljus i tunneln"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Simon Therns första säsong i IFK Göteborg har varit allt annat än lyckad. 
Men trots att skadorna avlöser varandra ser 29-åringen inte slutet på karriären. 
- Nu på slutet känner jag att jag haft en kurva som gått åt rätt håll, säger Thern till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Simon Thern var mittfältstalangen från Värnamo som spåddes en lysande karriär. Under ett tag stod flera europeiska toppklubbar på rad för att knyta honom till sig. Sedan satte fotproblemen stopp.

Therns första säsong i IFK Göteborg har även den kantats av skadebekymmer, och han står endast noterad för 18 allsvenska framträdanden i år. 

- Den skadan jag fick nu är ju ingenting som jag kan styra över. Den fick jag av en direkt spark och sedan har det blivit hackigt, jag känner fortfarande av den. Det är ju inte så roligt, men inte heller så mycket att göra åt. Det är ju kroppen som styr det och är jag inte frisk så är jag inte frisk. Jag har aldrig, under hela min karriär, haft muskulära problem, utan det har varit benbrott och andra typer av benskador, säger Thern till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Den skadan jag haft den här säsongen ser jag mer som otur. Det är inte samma fot som jag haft problem med tidigare säsonger, utan den andra. Så nu har jag haft båda fotlederna. 

Hur mycket känner du att skadorna har hämmat din karriär i stort?
- För det första har jag inte haft någon bra tajming på mina skador. Framför allt inte de två första, som var betydligt allvarligare än den här. Sedan har ju detta hängt med mig på ett annat sätt och gett större bekymmer efter det att jag egentligen skulle varit frisk. 

- De två första har ju kommit i situationer där jag varit ung och stigande i min utveckling. När jag var i Malmö hade jag bara sex månader kvar på avtalet och tanken var väl att vi skulle få till en flytt där, men då bröt jag fotleden. Sedan fick jag ytterligare en fotskada när jag var i Heerenveen, när jag egentligen hade den bästa tiden i min karriär. Alla som har haft allvarliga skador vet att det självklart påverkar. 

Annons

Har du haft ont varje match du spelat den här säsongen?
- Ja, för jag fick skadan i omgång ett. Så det har jag ju haft. 

Tuff första säsong i Blåvitt?
- Ja, det är ju inte optimalt eller så roligt. Men nu på slutet har det faktiskt börjat kännas bättre, det börjar närma sig och jag kan röra mig fritt. Det är ju högerfoten som är kvar, jag kan inte riktigt skjuta eller använda ett hårdare tillslag på crossbollar. 

- Det är det som har varit det stora problemet under de senaste en-två månaderna. Innan var det ju problem med att springa och hela den biten, men det känner jag ändå att jag har tagit mig över nu. Jag ser något litet typ av ljus i tunneln för mig, det får jag ändå säga. 

Trots de skadefyllda säsongerna och att Thern fyller 30 nästa år, planerar han ännu inte att lägga skorna på hyllan.

Annons

- När kroppen säger stopp så säger den stopp. Hade jag haft lika ont hela tiden och det inte hade blivit bättre… Det är ju ingenting som man beslutar över ett par månader (att lägga av), utan det får man ju ta i ett längre perspektiv och så får man i så fall fundera igenom det. Nu på slutet känner jag att jag haft en kurva som gått åt rätt håll och så länge det är så så har jag ju inga tankar på att lägga ned. 

Sliter det mycket mentalt att aldrig få vara helt frisk?
- Ja, men det är ju inte roligt. Särskilt inte när man känner att man har så mycket i sig och man inte kan få ut det på samma sätt som när man är helt frisk. Sedan är det ju så klart upp till tränarna om de vill använda mig ändå, vilket de har gjort ganska mycket. Då står inte jag och har några ursäkter. Står man på plan - då spelar man, och blir bedömd därefter. Men jag känner ju att jag har en större topp än vad jag fått ut i år, med tanke på att skadan har påverkat mig. 

Annons

Therns klubbar har blivit många till antalet. IFK Värnamo, Helsingborgs IF, Malmö FF, SC Heerenveen, AIK, IFK Norrköping - och nu IFK Göteborg. I den ordningen. 

Tillsammans med sambon Wendela och deras två barn har Simon Thern nu hittat hemmakänslan en bit utanför Göteborg. Om han ser en framtid i staden även efter karriären? Kanske. 

- Vi trivs bra. Vi har ju hela familjen med två döttrar, förskola och så har vi köpt hus här. Vi trivs bra som familj. För mig ligger det ganska bra till geografiskt med familjen i Värnamo. Just nu är jag här, sedan får man alltid se var framtiden tar vägen. Jag är 31 när det här avtalet går ut, då får man se vad man vill hitta på då. Just nu trivs vi jättebra, säger Thern.

Är dörren till ett nytt utlandsäventyr stängd för din del?
- I fotboll kan det gå fort. Kan man hålla sig frisk och överjävligt bra så… Nu låter det som att jag är lika gammal som "Mackan" och "Bjärsa" (Mattias Bjärsmyr) (skratt), men när man kommer upp i en ålder där man har barn och annat så värderar man lite annorlunda än vad jag gjorde för fem-sex år sedan. 

Annons

- Jag trivs väldigt bra här och det ska nog mycket till om man ska dra i väg med ett helt lass på samma sätt som när man var själv eller bara hade flickvän. Nu är det lite annat att ta hänsyn till. Jag är inställd på att vara här under hela min kontraktstid.

I IFK Göteborg senaste match mot Sirius var det dock ingen skada som höll Thern borta från spel, utan en förkylning. Under torsdagen var han tillbaka och gjorde sin första träning med laget.

- Sjukdomen har jag återhämtat mig från. Det var ju både jag och "Mackan" (Marcus Berg) som har varit lite risiga, så vi fick ta en liten penicillinkur. Nu är jag med på banan igen, avslutar Thern. 

Publicerad 2021-11-26 kl 09:00

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto