Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tihi om Värnamo-lånet, hatet och AIK: "Jag är nyfiken"

Allsvenskan

Robin Tihi var i år ordinarie i Värnamo.
Nu väntar samtal med AIK om nästa år.
- Min plan är att starta upp med AIK och slåss om en startplats, säger 20-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

För två år sedan fick Robin Tihi, 20, chansen av Rikard Norling i AIK, och kom till spel i 13 allsvenska matcher under säsongsinledningen av 2020. Därefter fick han knapp speltid under Bartosz Grzelaks ledning, blev utlånad till AFC Eskilstuna med 28 matcher i superettan i fjol, och var i år ordinarie i nykomlingen IFK Värnamo med 28 framträdanden i allsvenskan.

Tihi har därmed under senaste två åren fått gott om speltid och är nöjd med årets säsong.

- Jag tycker att det varit nyttigt och jag har lärt mig mycket den här säsongen, både på och utanför planen, då det även var första gången som jag flyttade hemifrån, vilket man också tar med sig, att hantera det utanför planen. Jag känner att jag utvecklats i mitt spel, och sedan blir man såklart mer erfaren av spel på en högre nivå än superettan förra året. Även om jag strävar efter mer känner jag att det varit en okej säsong, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Tihi tycker bland annat att han utvecklat offensiva delar i sitt spel som back, och tycker att laget presterat som helhet. I slutändan hamnade Värnamo på tionde plats och var aldrig nära degradering.

- Jag hade inte en känsla av att vi skulle vara med i bottenstriden, men det var såklart skönt när vi säkrade kontraktet med runt tre omgångar kvar, säger han och fortsätter:

- Jag tycker att vi visade att Värnamo inte är en nykomling som slår långt och försvarar lågt hela matcherna. Vi ville styra matcher så mycket som möjligt, ibland lyckades vi bättre och ibland lyckades vi sämre i enskilda matcher, men det var alltid ingångsvärdet. Jag tycker att vi visade det och i vissa matcher känner jag att vi styrde mer än andra, och det tror jag att många respekterat.

Men säsongen var inte bara en dans på rosor för backen.

Annons

I somras var Tihi inblandad i baklängesmål i 3-2-förlusten mot AIK hemma, och fick sedan utstå hat i sociala medier. Värnamo och AIK gick då ut och markerade och stöttade den unge backen.

- Det var såklart tufft, men det hände, och sedan var det inte fokus på det, då det var match helgen efter. Jag fick ta lärdom av det jag gjorde och inte göra om det. Sedan blev det en väldigt hård lärdom, men man blir starkare av det och jag fick mycket stöd. Det känns som man växte från det.

Hur hanterade du det?
- Det var bära eller brista. Antingen får man leverera och visa att man inte låter sådant påverka överdrivet mycket, eller får man gå ner sig. Som tur är vann vi mot Bajen och jag känner att jag gjorde en bra prestation, så på det sättet var det bra, säger han och fortsätter:

- Det fanns inte så mycket man kunde göra, det var bara att blicka framåt. Man fick ta på sig skiten. Vi är fotbollsspelare också och kan också ta kritik. Det är bara att ta på sig det och köra på. Det finns inte så mycket mer att göra.

Annons

Nu undrar säkerligen en del AIK-supportrar vad som händer med Tihi till nästa säsong. Han har i grunden kontrakt med ”Gnaget” över 2024, och kommer att ha samtal med klubben framöver.

- Jag är nyfiken själv, jag vet inte, säsongen slutade nyss och det är nu alla sportchefer och klubbar snackar om nästa år. Jag får sätta mig med Jurelius (Henrik, sportchef i AIK), så får vi kolla läget, men min plan är att starta upp med AIK och slåss om en startplats. Sedan får jag se om de har andra planer, men det vet jag inte, säger han. 

Har målet under de här två åren på lån varit att komma tillbaka till AIK och ta en startplats?
- Ja, det är det alltid när man går ut på lån. Det finns inte så mycket annat att tänka på än att prestera så bra som möjligt och bli så bra som möjligt, så att man sedan kan knipa den där startplatsen hemma i ”Gnaget”. Huvudmålet är alltid att bli en bättre version av sig själv, men det finns alltid i bakhuvudet att vara så bra som möjligt när man kommer hem.

Annons

Hur ser du på konkurrensen i AIK?
- Det är som i alla storklubbar, det är alltid hård konkurrens på alla positioner, så det är inga konstigheter. Jag är fullt medveten om att det finns duktiga mittbackar i klubben med ”Sotte” (Sotirios Papagiannopoulos), ”Milo” (Alexander Milosevic) och Haliti (Jetmir), som gjort det bra och kommer tillbaka. Det är konkurrens, men man får se vad som händer.

Hur reagerar du på att Andreas Brännström är ny tränare?
- Det är bra, det är kul med nya tränare. Det känns som det blir en nytändning, att man får mer energi på det sättet. Vi får se hur det blir. Jag vet inte till hundra procent vilken fotboll han spelar, då han vad jag hört anpassat sig efter spelarmaterial, så vi får se vad han beslutar sig för att göra i AIK. Det är intressant och det ska bli kul att se.

Annons
Publicerad 2022-11-09 kl 17:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto