Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tjelmelands svar om framtiden - efter Askous chockbesked

Allsvenskan

STENUNGSUND. Jens Askou lämnade chockartat IFK Göteborg i lördags.
Nu har hans högra hand, Sindre Tjelmeland, gjort sin första träning som interimtränare.
- Det är ganska enkelt - det är bara att köra, säger Tjelmeland.

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Det kom som en blixt från klar himmel.

I lördags kunde Fotbollskanalen avslöja att IFK Göteborgs chefstränare Jens Askou var på väg att lämna klubben. Senare under dagen bekräftade Blåvitt att dansken köpts loss av den tjeckiska storklubben Sparta Prag, där han blir ny assisterande tränare.

Ett besked som chockade både spelartruppen och nära kollegor, som fick reda på Askous flytt bara timmar före offentliggörandet.

När Askou nu lämnar efter endast ett år i IFK Göteborg tar klubbens assisterande tränare Sindre Tjelmeland, som anslöt från IK Start i vintras, över som interimtränare.

Under måndagen ledde Tjelmeland IFK Göteborgs första träning på sommarlägret i Stenungsund.

Annons

- Det gick snabbt med Jens och nu står vi här, säger han med ett leende.

När fick du beskedet av Jens?
- Det får stanna mellan mig och Jens. Han får svara på vem han informerade när, men vi fick alla ett kollektivt besked lite före det kom ut i lördags.

Kort efter beskedet fick Tjelmeland veta att han åtminstone tillfälligt är Blåvitts huvudtränare.

- Det gick ganska snabbt. Jag fick beskedet att jag bara ska köra på som normalt. Det är ganska enkelt - det är bara att köra. Vi har lagt en linje och vi har ett sätt att träna på som alltid måste förbättras och utvärderas. Det gjorde vi innan Jens lämnade och det fortsätter vi med nu.

Hur känns det att ha huvudansvaret nu?
- Jag är självklart ledsen över att mista en god kollega i Jens, men samtidigt är jag väldigt glad över att vara i klubben så vi kör bara vidare.

Annons

Sindre Tjelmeland har jobbat oerhört nära Jens Askou sedan i vintras och duon har talats vid mer eller mindre konstant - både på och utanför jobbet.

- Det har varit väldigt ovant nu, speciellt efter att han hade lämnat i lördags och jag satt ensam i söndags, säger Tjelmeland och fortsätter:

- Det gick snabbt, det var ovant, men jag har varit i den här branschen länge nog för att veta att saker händer snabbt åt både ena och andra hållet. Jag är ledsen över att tappa en väldigt god kollega och vän i Jens, men nu är han inte här och då får vi bara köra vidare.

Enligt Aftonbladet har det funnits intern kritik mot Jens Askou. Främst menar tidningen att det har varit kopplat till att tränaren ska ha haft "svårt att leda hela ledarteamet och att få med hela staben på sin linje".

- Jag har inte läst Aftonbladet så jag vet inte exakt vad som står, säger Tjelmeland om uppgifterna.

Annons

Har staben varit på samma linje?
- Ja det är min känsla att vi har dragit i samma riktning hela vägen.

IFK Göteborg valde att implementera en ny, mer offensiv och passningsorienterad spelstil inför säsongen. Där blev bland annat rekryteringen av Tjelmeland en viktig pusselbit.

Våren har däremot inte blivit som Blåvitt önskat och klubben placerar sig på plats 13 i tabellen efter tolv omgångar, med endast 14 inspelade poäng.

- Vi har haft en situation med en svår vårsäsong med mycket skador, som vi har jobbat med och jobbar med att få på plats, och vi vet vad som bor i gruppen och vilken potential vi har. Vi måste jobba med det för att få ut det.

Tjelmeland menar samtidigt att det inte kommer bli några större förändringar i laget så länge han är ansvarig.

- Nej jag och Jens har jobbat tätt både utanför och på fältet. Några av idéerna har varit Jens och några har varit mina, som vi båda har varit komfortabla med. Men det är klart att det kommer vara några saker som vi ändrar på, men det hade vi nog gjort ändå. Kanske små saker, men vi kör på den linjen som klubben har lagt.

Annons

Vad kommer ni ändra på?
- Det är mer en helhet som vi kommer blåsa vidare på. Så gäller det bara att bli bättre på det. Där finns det alltid saker att göra. Man kan ha mer intensiva pass, kortare pauser, bättre analyser.

Sindre Tjelmeland tillhörde norska IK Start mellan 2021-2023. Där var han huvudtränare - vilket han ser som en viktig trygghet när han nu blir interimtränare i IFK Göteborg.

- Jag har jobbat mycket tätt med det vi håller på med och har varit väldigt aktiv med sättet vi spelar på. Att gå in här kändes helt naturligt för mig.

Vill du fortsätta som huvudtränare hela säsongen?
- Det får klubben göra en utvärdering på. Jag är jätteglad över att få vara i Blåvitt och jag kör bara på med mitt i den rollen som jag ska vara i.

Om du får frågan, vad svarar du då?
- Det blir en hypotetisk fråga. Jag är glad över att vara här i den rollen jag är anställd i. Sen vet jag att jag har varit huvudtränare innan och att jag kommer bli huvudtränare igen. Sen får tiden utvisa om det blir här eller på en annan plats.

Annons

Det är samtidigt ännu inte bestämt hur länge Tjelmeland har rollen som interimtränare i Blåvitt.

- Jag har ingen tidsaspekt på någonting. Jag fokuserar bara och kör. De har inte gett mig några andra direktiv än att bara köra på som normalt och det är det jag gör.

Publicerad 2024-06-17 kl 18:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto