Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Toivonen snart tillbaka - berättar var han vill spela och ger sin syn på truppen: "Vi måste inte värva nu"

Allsvenskan

MARBELLA. Efter knäskadan - nu är Ola Toivonen nära att gå in i full träning.
I en intervju med Fotbollskanalen berättar han bland annat om var han passar i nya MFF-systemet och att han vill vara redo till premiären.
- Det är bara att gasa och köra, säger han.

1:24
Nästa

Avbryt
Försök igen

Åtta omgångar blev det förra säsongen, sedan åkte Ola Toivonen på en knäskada i mötet med Elfsborg. Sedan dess har allt handlat om att ta sig tillbaka.

Och nu är det nära för 35-åringen.

- Nu är jag äntligen med laget, men när de andra går in och spelar då kan jag inte vara med längre. Som i dag var det bara spel, då får jag inte vara med. Men nu känner jag ändå att jag är en del av gruppen och inte står utanför och tittar på, och det är ju skönt. Jag har väl tio dagar till innan jag kan köra på, säger han till Fotbollskanalen.

Vad händer om tio dagar?
- Det blir fler moment i träningen. Jag skulle ha varit med på träningen i dag, men så ändrades upplägget på träningen så då gick det inte.

ANNONS

Tror du att du kommer att vara med på någon träning på lägret?
- Ja. Jag var med en stor del av träningen i går. Så vi får se hur torsdagen ser ut.

Det är väl verkligen att se ljuset i tunneln?
-  Ja, absolut. Nu är vi nära. Nu väntar vi på det här gröna ljuset och jag står och stampar och väntar. Så snart är det dags. Väldigt skönt.

När tror du att du går in i full träning?
- Om tre veckor kanske? Sedan måste jag spela några matcher innan jag är helt klar. Men jag tror att vi ligger bra till.

Kan du vara klar till den allsvenska premiären?
- Ja, träningsmässigt är det nog inga problem. Men matchmässigt… hur många matcher får jag innan premiären? Där vet jag inte. Men det är bara att gå in och köra. Nu har jag väntat på det här så länge, så det är bara att gasa och köra. Det ska bli kul.

Vad tror du att det här avbrottet har gjort med dig?

ANNONS
- Det blir spekulativt. Men jag vet att jag har byggt upp mig och känner mig fräsch i kroppen på ett sätt som jag inte har gjort på väldigt länge. Jag har tränat väldigt hårt och känner mig väldigt vältränad. Det är bara att gasa och köra och se hur mycket jag kan bidra med. Om jag kan bidra med det som jag hoppas på då vet jag att jag kommer att bidra med otroligt mycket.

Vad hoppas du på?
- Att jag fortfarande är den där goa spelaren med den där goa touchen som hjälper laget på alla möjliga sätt offensivt. Och att jag är den där vinnarskallen och den där stöttespelaren som alla kan lita på.

Milos Milojevic har tagit över som tränare efter Jon Dahl Tomasson. Nu ser Malmö FF ut att spela 4-3-3. Var Toivonen ser sig i ett sådant system?

- Det är väl som under hela min karriär, att man har gått ifrån att vara någon nia, nia och en halva, tia och åtta. Man har spelat i alla de där positionerna i ett 4-3-3. Det är väl något som är bra med mig, att jag är ganska flexibel i mitt spel, säger han.

ANNONS

Inför årets säsong har Antonio Colak lämnat Malmö FF. Anfallaren var given i startelvan och gjorde 14 mål och fyra assist i allsvenskan. I dagsläget är det oklart vem som kommer att ersätta Colak - Fotbollskanalen frågar Toivonen hur han ser på att spela i den positionen som nia?

- Då får vi ju något som vi inte har i truppen just nu. Jag spelar enkelt och är kanske en droppande nia som har lite djupledslöpningar runt mig, säger han.

Var passar du in på ett tremanna-mittfält?
- Det enda jag vet med mig och "AC" (Anders Christiansen) är att vi passa väldigt bra ihop. Vi vet hur vi funkar, vi tänker fotboll likadant, han gillar ofta att ligga lite nedanför mig, och sånt tycker vi om.

Förutom Colak har MFF blivit av med mittbackarna Anel Ahmedhodzic och Franz Brorsson, samt mittfältaren Bonke Innocent och anfallaren Amin Sarr.

ANNONS

Samtidigt har klubben värvat in en spelare i den tjeckiske mittbacken Matej Chalus.

- Vi är lite tunna på någon position. Men vi har ju vår mångsidiga Oscar (Lewicki) som ofta kan hoppa in lite överallt, säger Toivonen.

Hur det nu är med hans skada?
- Ja, men det verkar vara bra, det är ingen superstress, hoppas jag.

- Men annars ser det bra ut. Mittfältet är vi fina på. David (Edvardsson) är en ung spelare som tar för sig, Erdal (Rakip) ser bättre ut än någonsin, så har vi (Sergio) Pena och ”AC”… vi har många bra mittfältare. Yttrar har vi fullt med. (Jo Inge) Berget kan bredda upp positionen som nia och Malik (Abubakari) är där och hugger. Så det är väl lite i mittförsvaret vi är lite tunna.

Behöver ni värva där?
- Njae, jag vet inte om vi behöver det. Fram till sommaren ska det väl inte vara några problem. (Niklas) Moisander, Lasse (Nielsen) , den nye tjecken, Lewicki, och Eric Larsson, och så kan Martin Olsson också spela där. Så vi har rätt bra täckning och jag känner inte att vi måste värva nu.

ANNONS

Har ni bättre trupp nu än förra året?
- Förra året hade vi en otroligt bred trupp. När det kommer till spets så har vi rätt mycket av det nu, där är det väl ungefär samma i år som förra året. Det är väl spetsen som vi hade med Colak, den har vi inte riktigt nu. Det är nog den största skillnaden. Jag tycker att vi ligger bra i kvalitet det här året.

Har ni den bästa truppen i allsvenskan?
- Det är rätt oviktigt vad jag tycker, det enda jag vet är att vi ska vinnna varje år. Vi har rätt bra facit på det. Och nu ska vi prestera igen.

Du nämnde David Edvardsson - är han den av de yngre som inte har spelat så mycket som du tror mest på?
- Ja det är det. Jag tror absolut på honom. Han har en träningsvilja som är väldigt bra. Han har även en blick för spelet. Han är liten men ettrig och stark. Men vi ska inte lägga någon tyngd på honom. Det är bara kul att se att någon kommer upp och tar för sig.

ANNONS

Vilket av lagen som jagar er känns bäst?
- Jag kollade på Häckens match mot Krasnodar. Häcken såg rätt intressanta ut. Det är nog det mest ärliga svaret, annars chansar jag bara. Häcken såg överraskande fina ut.

Publicerad 2022-02-08 kl 15:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto