Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Toivonen tillbaka i Degerfors - efter 16 år: "De är på mig året om"

Allsvenskan

Ola Toivonen har aldrig mött sin moderklubb Degerfors IF.
I dag återvänder han till Stora Valla i Malmö FF:s färger, tillsammans med den tidigare DIF-spelaren Ismael Diawara.
- Om de vinner så kommer mina kompisar att fira i mitt ansikte, säger Toivonen.  

Foto: Bildbyrån

Ola Toivonen har alltid varit starkt förknippad med Degerfors. Hans pappa Yrjö spelade ett par säsonger i bruksortens A-lag innan sonen började skapa sig ett namn som tonåring. Ola Toivonen lämnade det dåvarande superettan-laget Degerfors säsongen 2006 för Örgryte och spelade åren 2007-2008 för Malmö FF.  

Under elva år som utlandsproffs därefter blev besöken i hemstaden färre. Men när han vände tillbaka till allsvenskan 2020 och Degerfors säkrade uppflyttning samma år skulle Toivonen fått sin match på Stora Valla förra säsongen. En korsbandsskada kom dock i vägen, och 35-åringen återvänder först i dag när tabellsjuan MFF gästar Degerfors.  

ANNONS

Toivonen kan titulera sig som svensk cupmästare efter torsdagens triumf och har lämnat ett lugnt firande i Stockholm för en resa inåt i landet.  

- Det känns bra. Kanske inte jättebra att sitta här i Örebro och så, men det är skönt. Jag är förväntansfull och framförallt ska det bli väldigt roligt. Det är som "Isma" sa, det är väl inte lika mycket Degerfors och jag i nuet, utan mer historian. Att man växte upp där, gick i skola, sprungit på Valla när man var en liten pojk, säger Ola Toivonen.  

Han fortsätter:  

- Man lyckades ta upp dem en division och få in dem lite i finrummet. Sedan det här att det ska jobbigt att möta dem - det tycker jag absolut inte. Jag tycker mer att det ska bli roligt, verkligen redo att slå dem och fira med mina lagkamrater. För jag vet att om de vinner så kommer mina kompisar att fira i mitt ansikte. Det går åt båda håll.  

ANNONS

Veteranen säger att han inte fått några pikar från familjen.  

- Nej. Eller de är väl (på) 365 dagar om året. Så fort vi inte tar tre poäng är de rätt snabba med att säga att vi inte vann, säger Toivonen.  

Han är inte den enda i MFF-truppen med en bakgrund i Degerfors. Ismael Diawara blev straffhjälte mot Hammarby senast och väntas fortsätta i målet. I augusti förra året lämnade han ett Degerfors som senare säkrade nytt kontrakt.  

Årets inledning har varit tyngre och laget parkerar på kvalplats med blott sex poäng efter nio matcher.  

- Olas bakgrund går ju lite längre tillbaka och är lite starkare, om man säger så, än min. Men det är klart att det är jätteroligt. Jag har många kompisar kvar där, var där i 3,5 år - vi gick igenom mycket tillsammans där i klubben. Jag gjorde mina första matcher i elitfotbollen där också, på det sättet är det roligt. Men sedan är det en match som ska vinnas, det är det enda jag har i huvudet nu, säger Ismael Diawara.  

ANNONS

Hur ser du på läget som Degerfors hamnat i? 
- Det är klart att de har ett tufft läge. Nu har de på senare tid varit lite starkare, tagit trepoängare i förrförra matchen och i matchen innan den. De är på gång verkar det som. Det är ett bra lag när de får till det. 

Publicerad 2022-05-29 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto