Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Törnqvists försvarstal efter "svin-utspelet": "Jag är snäll"

Allsvenskan

Noel Törnqvist sa att han kunde vara "ett litet svin".
I samma veva ångrade han sig.
- Men det var också lite roligt, säger Mjällbykeepern, med ett skratt, i en större intervju med Fotbollskanalen.

4:20
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT/C More.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från cupsemifinalen mellan Mjällby och Hammarby.

Noel Törnqvist, 21, är på väg att få sitt genombrott.

Efter att ha varit reservkeeper i Mjällby under ett par säsonger har målvakten stått alla matcher i svenska cupen och tackat för förtroendet genom att hålla tre nollor.

Att Törnqvist skulle bli tränare Anders Torstenssons försteval var spikat redan före säsongen. För det fick nämligen 21-åringen besked om.

- Jag hade ett snack med Torstensson och Lasse (Levinsson), målvaktstränaren. De sa att jag skulle bli förstemålvakt. Då tackade man för förtroendet och försökte göra det så bra som möjligt under försäsongen. Jag tycker det har gått väldigt bra för både egen och lagets del. Det har varit en väldigt skön start, säger Törnqvist till Fotbollskanalen.

Annons

Att du fick de indikationerna, hur var det för dig efter att ha varit reservkeeper under ett par år?
- Det är lite som du säger och det här blir mitt fjärde år i elitfotbollen. Första året var jag bakom Marko Johansson och Carljohan Eriksson. Jag lärde mig jättemycket av dem. 2021 var jag på lån i AFC Eskilstuna och fick matcher i superettan, vilket också var lärorikt. Förra året var jag bakom Samuel Brolin och jag lärde mig jättemycket av honom också. Nu, 2023, ska det vara mitt år som förstemålvakt. Man har hela tiden lärt sig av dem som har varit framför en. Man har försökt plocka lite av varje och ta åt sig så mycket kunskap som möjligt.

Det är inga dåliga målvakter du har haft framför dig. Hur har du upplevt konkurrensen?
- Att ha så bra målvakter framför mig har varit tändvätska för mig. Det som har sporrat mig att hela tiden är, trots att jag inte spelat, är att jag hela tiden försökt vara bättre än dem på träningarna. Jag har försökt visa tränarna att jag är minst lika bra om jag inte är bättre. Det har varit moroten. Det är väl det som har motiverat mig och det tycker jag har gett resultat.

Annons

I sin spelstil är Törnqvist livlig. Han visar känslor genom ett yvigt kroppsspråk. Och före cupsemifinalen mot Hammarby sa U21-landslagsmannen i P4 Blekinge att han kan vara ”ett litet svin”.

Törnqvist förstod precis hur det skulle landa och har därför ett skämtsamt försvarstal.

- Efter att jag sa visste jag att det skulle bli så som radion tryckte ut det. Det blev lite fel. Jag skulle beskriva mig som en jätteskön och snäll kille. Det jag menade var att om det skulle bli en straffläggning - då kanske man börjar hålla på med lite psykningar. Lite som Emiliano Martinez i VM. Jag är inget svin eller äcklig mot folk på planen. Det är jag absolut inte.

Det här är lite av försvarstal alltså?
- Ja, lite så. Det var också lite roligt, säger Törnqvist och skrattar. 

Du nämner Emiliano Martinez, är han en förebild för dig?

Annons
- Han är en av världens bästa målvakter och det är klart man tittar på honom. Han spelade väldigt stor roll i Argentinas VM-guld. Hann vann två straffläggningar och onekligen gjorde han något rätt där. Han är en av många man försöker lära sig av.

Efter att Kalmar FF:s Noah Shamoun bränt sin straff i kvartsfinalrysaren mot Mjällby firade Törnqvist med någon form av utfallssteg. Det var inget som han hade planerat.

- Det var absolut inte planerat. Det var bara ett jäkla glädjerus som gick genom kroppen. Vi hade våra underbara fans bakom målet och jag tänkte att jag får göra något roligt. Då blev det utfallssteg. Det kanske var lite udda.

Noel Törnqvist är ursprungligen från Halmstad och har faktiskt gjort en "förbjuden flytt". För ett par år sedan lämnade han nämligen HBK för att gå till värsta rivalen Halmia.

Annons

- Jag minns att det var en del personer högre upp i HBK som undrade varför jag gjorde så - och jag var 15 år vid tidpunkten. Men jag är väldigt stolt över det beslutet eftersom jag fick spela seniorfotboll väldigt tidigt, säger Törnqvist, som när han lämnade Halmia för Mjällby blev Hallandslagets största affär på 20 år.

Det är också under åren i Halmia som förklaringen finns till varför han bär en hjälm.

- Herregud, det är fem år sedan det hände. Jag minns att jag hade typ tre matcher på fyra dagar. Det var två matcher med A-laget och det var en där jag skulle spela med ungdomslaget. Jag slog i huvudet i alla tre matcher. Jag hade aldrig slagit i huvudet och den sista gången tog det så pass illa att jag var borta från fotbollen i 1,5-2 månader, säger 21-åringen fortsätter:

- Läkarna sa: "Om du kan tänka dig så är det jättesmart att spela med skydd på huvudet". Jag tänkte: "Varför inte? Det kan bli min grej".

Annons

Men i dag hade du kunnat spela utan den?
- Jag är inte tvingad att ha på mig den. Det är något jag väljer själv, säger Törnqvist och fortsätter:

- Det var lite roligt förra året när vi kom hem från vårt träningsläger. Då strejkade SAS och allt bagage var kvar, och bland annat min hjälm. Då gjorde jag två träningar utan hjälm. Det var så mycket svårare än vad jag trodde att det skulle vara. Man började tänka lite mer och min spelstil är ganska aggressiv, jag kastar mig in i dueller. Att då inte ha skyddet på huvudet… då tänkte man en gång extra. Jag kommer fortsätta att spela med hjälm, avslutar Törnqvist, som just nu befinner sig i Spanien på U21-landslagsläger.

Publicerad 2023-03-21 kl 19:30

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto