Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Tung ekonomisk smäll för Gamla Ullevi

Tio miljoner minus. Göteborgs nya superarena har redan blivit en kostbar satsning.

Hyreshöjningar väntar nu för IFK Göteborg, Gais och Örgryte. Tio minus-miljoner driver driftbolaget Gamla Ullevi AB till kraftfulla åtgärder. Det är tidningen GP som avslöjar obalansen i projektet. Men alliansklubbarna är inte alls med på noterna.

- För vår del innebär det nya förslaget ökade hyreskostnader på närmare tre miljoner kronor, säger Blåvitts ordförande Kent Olsson till GP.

- I vårt fall rör det sig om knappt två miljoner, säger Gais ordförande Christer Wallin.

- För oss rör det sig om mellan en och en halv miljoner, säger Öis Bengt Gabrielii.

Ett ekonomiskt lyft har alltså inte blivit verklighet genom den nya toppmoderna arenan i Göteborg. Alla tre klubbarna kommer att gå minus den här säsongen. Inte ens IFK Göteborg som spelade en direkt guldfinal mot AIK klarar sig undan ett underskott.

För Örgryte är det tyngst. Minskade intäkter på 20 miljoner genom att spela i superettan skakar bara det om - lägg där till en hyreshöjning.

Enligt GP har en plan B funnits för klubbarna om det ekonomiskt skulle bli för dyrt med den nya arenan genom spel på annat ställe - som exempelvis för Djurgården i ishockey som till sist valde att lämna Globen för betydligt mindre glamourösa Hovet.

Problemet är bara att alla tre alliansklubbarna har ett bindande långtidsavtal för 15 år framöver med Gamla Ullevi AB.

- Vi klubbar hävdar att den innebär att underskottet inte skall täckas av oss, säger Öis Bengt Gabrielli. Det är själva "huvudpointen" i överenskommelsen. Med hänvisning till det tänker vi inte acceptera några försämringar i avtalet, som till exempel hyreshöjningar.

- Vi vänder oss emot det faktum att när bolaget går back kan man inte skicka en räkning till klubbarna som skall täcka det underskottet.

IFK Göteborgs missnöje är stort och nu kräver Blåvitts ledning kraftfulla diskussioner inför framtiden på Gamla Ullevi. -

Vi har gjort en utvärdering efter första året och kommit fram till att vi vill hyra "clean court", där vi hyr arenan till marknadsmässiga villkor mot att vi själva får sälja reklam, loger och annat, säger Kent Olsson.

Ola Gustavsson

Publicerad 2009-12-19 kl 11:26
Annons
Annons
Annons