Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tung kritik mot AIK – tränar på kungafamiljens anläggning och bor på deras hotell: "Är indirekt lika med att stötta deras politik"

Allsvenskan

DUBAI. AIK tränar på kungafamiljens privata träningsanläggning och bor på deras hotell – något som Martin Hvidt, lektor i Mellanösternstudier, menar är lika med att indirekt stötta politiken i landet.
Svenska mästarna ser dock inget fel i sitt val.
- Var du än betalar någonstans, på så sätt stödjer du någonting, säger sportchefen Björn Wesström.

Foto: Bildbyrån/TT.

För fem år sedan började AIK att lägga sina träningsläger i Dubai och då var det vanligare att fler lag från Skandinavien också var på plats. Men det har förändrats. Efter protester från sina medlemmar så har bland annat IFK Göteborg och Malmö FF valt bort Dubai för andra resmål och nästa år kommer även Bröndby att åka någon annanstans. 

I år är det bara AIK och Örebro som är svenska representanter i Dubai, och för Svenska mästarna är det femte året i rad man är på plats.

År efter år har AIK lagt pengar på att laget har tränat på Nad Al Sheba och bott på Meydan Hotel.

Nad Al Sheba är Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoums privata anläggning. Han är kronprins i Dubai.

ANNONS

Meydan Hotel ägs av kronprinsens pappa Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, som är emir och regent i Dubai, och premiärminister och vicepresident i Förenade arabemiraten.

Familjen är alltså med och regerar i landet som får tung kritik för att inte leva upp till mänskliga rättigheter. Och varje gång man ger en stat intäkter så stöttar man indirekt landets politik, menar Martin Hvidt, lektor i Mellanösternstudier vid Syddansk Universitet och som har bott i Dubai i tre år.

- Men om man ger pengar till kungafamiljen i Förenade arabemiraten så ger man också pengar till att familjen kan upprätthålla det styret som familjen har och som flera olika rapporter har visat bryter mot mänskliga rättigheter, säger Hvidt till danska BT, som har skrivit om att FC Köpenhamn också har tränat på kronprinsens anläggning Nad Al Sheba.

ANNONS

- Jag ser en klar skillnad på om man hyr en anläggning av kungen eller privat. Om man hyr av kungafamiljen så kan man vara säker på att man stöttar den familjen ekonomiskt. Om klubben nu har betalat en miljon eller ett annat belopp så är det ju klart att det stärker kungafamiljen. 

AIK:s sportchef Björn Wesström berättar för Fotbollskanalen att medlemmar i klubben har protesterat mot att laget åker till Dubai.

- Det är klart att man beaktar det precis som det blir kritik kring massa olika saker som vi väljer att göra, men någonstans i slutändan så får vi sammanfatta situationen, bestämma oss för en riktning och sedan ta den, och om allt för många medlemmar tycker att det är fel väg som AIK är på väg så kommer det att visa sig över tid, säger han.

Varför väljer ni att åka till Dubai?

ANNONS
- För att det är de bästa förutsättningarna för att förbereda sig för säsongen. 

Betalar ni eller blir ni bjudna?
- Vi betalar. 

Ni tränar på kronprinsens anläggning och bor på vicepresidentens hotell och Martin Hvidt som är lektor i Mellanösternstudier menar att det är lika med att indirekt stötta politiken i landet – hur ser du på det?
- Så är det ju var du än betalar någonstans att du på något sätt stödjer du någonting. Det är väl så att oavsett val du gör så blir det en konsekvens. Vi väljer att inte på något sätt göra något annat här nere än att träna fotboll. Det finns ju liksom inga förpliktelser i förhållande till att vi är här. Utan vi hyr här precis som de som får möjlighet att hyra här.

Har ni reflekterat kring att ni tränar på prinsens privata anläggning och bor på ett hotell som hans familj äger?

ANNONS
- Ja det är ju det vi gör. Så det är klart att vi vet om det. Så är det. Men det är den här träningsanläggningen som är skälet till att vi är här, inte Dubai i sig. 

När landslaget var i Qatar så hade svenska Fotbollförbundet möten med olika organisationer för att få en bättre bild av läget i landet och så vidare – är det något som ni har funderat på att göra i Dubai?
- Ja vi har funderat på det, men vi har kommit fram till att vår verkningsgrad i den frågan skulle vara för låg för att vi skulle lägga energi på det. 

- Det görs en utvärdering varje år om vad som är bäst. Man kan konstatera att prisläget här har ju förändrats i förhållande till för fem år sedan när vi var här första gången, så det börjar bli klart dyrare vilket gör att det är en aspekt som vi definitivt också värderar. Det påverkar. Så skälet att åka hit eller inte åka hit behöver inte vara av politiska skäl, det kan vara ekonomiska skäl om det nu skulle bli en ändring framöver, eller om det inte skulle bli en ändring. Men det är en del av helheten.

ANNONS
Publicerad 2019-02-07 kl 13:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto