TV: AIK tog årets första titel - Blåvitt återigen tvåa

AIK gjorde som i höstas - besegrade IFK Göteborg för att få lyfta en buckla.

För tredje gången på lika många försök gick IFK Göteborg bet på att snuva AIK på en titel. Stockholmslaget fortsätter att vara en vinnarelva även 2010 och spelade hem Supercupen med 1-0 efter brasseavgörande på ett minuskallt Råsunda.

En vecka innan den allsvenska premiären bjöd lördagen på en historiskt tidig tävlingsmatch på Råsundas gräs. AIK och IFK Göteborg möttes i Supercupen i 4-6 minusgrader och stadions personal hade fått ägna sig åt att skotta fram planen...

Visst var de yttre premisserna omdiskuterade men för lagen blev det ändå en värdefull värdemätare och det märktes direkt på aggressiviteten.

-Okej, inramningen och planen var inte världsklass, men jag tycker det här var en bra match mot taggat motstånd, menar AIK-tränaren Mikael Stahre.

Förmodligen var också Stahres argument tyngre när lagets trippel var bärgad efter dryga 90 minuter.
SM-guld samt vinst i Svenska cupen respektive Supercupen.

AIK inledde klart bäst i första halvlek och det var i den 22:e minuten som Antônio Flávio dos Santos gav hemmalaget en ledning som höll matchen ut. Anfallskollegan Sebastian Eguren fälldes strax utanför straffområdet och det blev en omdiskuterad situation där Blåvitt menade att frisparken gick från fel ställe. Flávio å sin sida tog chansen att gå mot mål på egen hand, och dribblade av en Göteborgsförsvarare innan han säkert placerade bollen bakom Kim Christensen.

Onekligen verkar cuper passa den snabbe brassen och han har varit avgörande i sammanhangen förr. Det var just Flávio som gjorde 2-0 när AIK:s Svenska cuptitel säkrades i höstas.

-Min stjärna har alltid lyst som starkast när det gäller, log brassen efteråt. Jag tackar Gud att det har fortsatt i Sverige.

Är det här den sämsta plan du spelat på?
-Professionellt ja. Men vi skämtade innan matchen att mina barndomsplaner i Brasilien varit värre än den här.
Men den kallaste fotbollsmatchen?
-Haha, absolut.

Trots att IFK Göteborg hade ett klart spelövertag i andra halvlek, och pressade rejält i slutminuterna lyckades de inte kvittera och ta matchen till straffar. AIK har nu en färsk trippel inför allsvenska premiären mot Mjällby om en vecka.
-Jag tycker att vi är i samma fas som när vi började säsongen 2009, analyserar Stahre. Det är inte alltid lysande, inte alltid stabilt, men nu vill vi börja spela om poäng.

AIK-IFK Göteborg 1-0