TV: Åtvidabergs sköna seger - kontraktet nästan säkrat

Åtvidabergs första bortaseger sedan april.

Efter 2-1 mot Gefle togs dessutom ett stort kliv mot förnyat allsvenskt kontrakt.

Första matchen som mittfältare — då slog han till direkt.

Tom Pettersson såg till att spräcka Åtvidabergs mardrömssvit när laget tog första bortasegern sedan april.

- Jag hade bra vibbar redan innan matchen, sade Pettersson efter 2—1 mot Gefle.

När Åtvidaberg sjunkit som en sten i den allsvenska tabellen — med bara en seger på elva matcher — har laget dessutom motvilligt dragits in i den täta bottenstriden. Där sju lag mer eller mindre slåss om att undvika kvalplatsen.

Vad som talade mot Åtvidaberg i slutspurten: bortaspelet.

Inför matchen mot Gefle hade man inte vunnit utanför Östergötlands gränser sedan den allsvenska premiären mot Örebro.

Nu kan Åtvidaberg glömma den mardrömssviten.

- Vårt bortaspel har verkligen inte varit något man vill skryta med. Men det kändes på något sätt annorlunda i dag, jag vet inte vad, men det var en annan laddning. Redan i bussen till Gävle kände jag bra vibbar, sade Tom Pettersson.

"Allt kom väldigt lägligt"

Vibbar som han bör lita på även fortsättningsvis. Pettersson skolades nämligen om från mittback till mittfältare just till matchen mot Gefle på Strömvallen — avgjorde den med sitt 2—0-mål i andra halvlek.

Och såg samtidigt till att spräcka bortasviten och förmodligen greja ett nytt allsvenskt kontrakt.

- Allt kom väldigt lägligt. Det är inte varje dag jag gör mål, men jag kanske måste fortsätta som mittfältare nu, sade Pettersson.

- Men viktigast var ändå de tre poängen. Ingenting är klart, men det känns som att vi kan andas ut på ett annat sätt nu, fortsatte han.

Men det var uteslutande en försvarstabbe och ett olyckligt målvaktsingripande i hemmalaget som bäddade för de tre Åtvidabergpoängen.

Onödig hörna

När Gefle såg ut att ha tagit kommandot i matchen — och bara var en klockren ribbträff från ett ledningsmål — så kom misstaget.

Gefleförsvararen Olof Mård tappade bollen som siste spelare långt upp på egen planhalva, det utnyttjade Åtvidaberg genom att sätta ledningsmålet på det efterföljande friläget i den 19:e minuten.

Sedan nästa olyckliga smäll:

I den 57:e minuten tappade Geflemålvakten Mattias Hugosson enkelt en blöt boll till en onödig hörna.

Som sedan Tom Pettersson nickade in.

- Vi har haft en lång period utan varken insläppt mål eller misstag. Förr eller senare visste vi att det skulle komma, och det gjorde det nu, sade Gefletränaren Per Olsson.

Åtvidaberg har nu sju poäng ned till kvalplatsen.

MINUT FÖR MINUT-RAPPORT PÅ LÄNKEN TILL HÖGER

Åtvidaberg: Gustavsson – Arenfeldt Olesen, Hallingström, Da Silva, Arvidssson – Zatara, Abubakari, Bergström, Pettersson – Prodell, Möller.

Gefle: Hugosson – Asp, Fällman, Mård, Portin – Larsson, Hansson, Faltsetas, Lantto – Dahlberg, Orlov.

Publicerad 2012-10-20 kl 17:02