Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Dalarnas FF sämst integrerade distriktet: "Beror på en rädsla"

Allsvenskan

Dalarna är Sveriges sämst integrerade distrikt.
Skadligt för fotbollen, det menar Dalkurds Adil Kizil.
- Det beror på en rädsla för det som är nytt, säger han.

Foto: Jörgen Andersson

Adil Kizil Sportchef & styrelsemedlem Dalkurd FF

Fotbollskanalen tillsammans med TV4 Sport har gjort en unik granskning 507 styrelserepresentanter på beslutspositioner i svensk fotboll har kartlagts. När de 24 olika distriken i Sverige jämfördes hamnade Dalarnas Fotbollsförbund i botten. Inte en enda utlandsfödd och endast en kvinna finns i förbundsstyrelsen.

Dalkurds Adil Kizil, som sitter som sportchef samt i styrelsen för klubben berättar om deras sociala projekt där föreningen har nattvandrare på stan och folk ute på skolorna som stöd för ungdomar som har det svårt.

Har du som varit aktiv i Dalkurd i över tio år någonsin fått frågan att engagera dig i förbundet?

ANNONS
- Nej, aldrig. Jag har heller inte hört att någon annan i klubben fått frågan någonsin.

Dalarna FF:s ordförande Lars Norman menar att förutom att de måste få ta tid också handlar om att klubbarna som inte är representerade i förbundet tar tillräckligt med initiativ.

- Ja, vi motarbetar ingen. Men man kanske måste ta lite egna initiativ från föreningarna när man ser att man har lite duktigt folk, då kan man ju kontakta våra valberedningar och föreslå.

Kizil tror att det beror på rädsla för att våga tänka nytt och annorlunda.

- Vi har gett fler med annan bakgrund chansen. Och detta menar jag att vi borde göra i förbunden också. Men de ska vara som det alltid varit, samma tänk som det alltid varit. Och det beror på rädsla för det som är nytt. Det är dåligt för svensk fotboll.

Lars Norman menar dock att alla är välkomna på beslutfattande positioner även i förbundet

ANNONS

- Ja, men självklart är alla välkomna. Både kvinnor och invandare. Men vi vill ju ha kompetent folk. Intresserat och kompetent folk. Som är beredd att lägga ned mycket tid.

Hur kan ni utveckla fotbollen i Dalarna om ni får en större mångfald tror du?
- Ja, det skulle väl vara på planen just men rent organisatoriskt har vi redan en bra utveckling med verksamhetsplan och så vidare. Men på planen kan det utvecklas och där kan vi få fler spelare.

Publicerad 2015-06-01 kl 23:37

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto