TV: Helsingborgsvinst efter drömmål av Mahlangu

Mahlungu blev tungan på vågen när HIF vann med 2-1 mot Blåvitt.

Helsingborg ångar på i allsvenskan och slog Göteborg med 2-1 efter en mållös första halvlek.

HIF-målvakten Pär Hansson gjorde avgörande räddningar och hade stor del i trepoängaren.

Inte minst när HIF ledde med 1-0 och Tobias Hysén var fri mot Hansson, som kom ut och gjorde sig stor.

-Ja, och så hade väl Hysén inte marginalerna med sig, sade Pär Hansson.
Men han tillstod att söndagens insats i målet var bra.

-Det var nog min bästa match i år. Och jag tyckte att vi ägde första halvlek, även om vi inte gjorde mål.

Andersson gjorde 1-0
Men det gjorde Christoffer Andersson efter pausen. I 69:e minuten sköt han 1-0 från liten vinkel i Göteborgs straffområde. Passningen kom från den briljante Rasmus Jönsson som nu har assisterat till fyra mål, och gjort sju.

May Mahlangus 2-0 i den 75:e minuten var sedan en godbit.

Han tog bollen på egen planhalva, avancerade, kroppsfintade sig förbi försvararna och smekte in bollen i höger kryss.

Målet kom i kontringen som följde på Hanssons räddning när Hysén kunde kvitterat.

I första halvleken hade Helsingborg haft ett kraftigt bollinnehav (63-37), men bara ett avslut på mål. Göteborg hade före paus två vassa avslut som Pär Hansson räddade. Hansson testades även av Stefan Selakovic i andra halvlek, men det dröjde till övertid innan Tobias Hysén kunde spräcka hemmalagets nolla - men då var det för sent.

-Trots förlusten är jag nöjd med vår prestation. Det är bara att gratulera HIF till en bra målvakt, sade Göteborgs tränare Jonas Olsson.

"Det är långt kvar"
Helsingborg spelade en snabb och idérik fotboll med luriga passningar, och biter sig fast som serieledare med 42 inspelade poäng efter 19 omgångar.

-Hoppas det håller hela vägen, men det är långt kvar. Man ska också orka med Svenska cupen och Europa league också, sade Pär Hansson.

Efter den avbrutna matchen i Malmö var det en befrielse att på Olympia få se rapp och välspelad allsvensk fotboll.

Hemmapubliken applåderade avstängde Alexander Gerndt när han avtackades inför det nya jobbet i Utrecht.