POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

TV: Jansson om jobbet i Hammarby - och historiken i Stockholm: "Respekt för att det finns känslor"

3:55

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

STOCKHOLM. Flytten från AIK till Djurgården ledde till våldsamma reaktioner.
Nu är Jesper Jansson tillbaka i Stockholm, den här gången som sportchef i Hammarby.
- Att det är känslor med är fullt förståeligt, säger Jansson.

Det är 21 år sedan Jesper Jansson senast verkade inom en Stockholmsklubb. Då var det som spelare i Djurgården, en klubb han kom till efter att en minst sagt infekterad kontraktsstrid avgjorts med hans förra klubb AIK. Tvisten gick hela vägen till en skiljenämnd där Jansson till sist fick rätt.

I en intervju med Dagens Nyheter under 2014 berättade Jansson öppet om hur han hotades av supportrar från AIK – och att det gick ut över både hans privatliv och spelet på planen. Bland annat sprejade förövarna ”Judas” på Janssons lägenhetsdörr

- Efter det hade jag ett polislarm bredvid sängen. Sedan kunde jag inte bo hemma, utan bodde hos olika kompisar. Jag kunde inte åka tunnelbana och till matcherna åkte jag taxi, sa Jansson till tidningen.

Nu är Helsingborgs tidigare sportchef tillbaka i Stockholm, men den här gången i Hammarby. På en presskonferens under fredagen presenterades Jansson som ny sportchef. Jansson vill inte gräva i det som varit utan väljer att fokusera på vad som ligger framför honom.

- Man ska alltid respektera känslor och fotboll är en sport som lever på känslorna att hålla på sitt lag och hoppas på sitt lag. Men fotboll är också professionalism och ett yrke och Hammarby har varit väldigt tydliga i sin rekrytering av mig och även Jacob. Man tittar på kompetensen i en yrkesroll.

Det känns inte på något sätt olustigt att vara tillbaka i Stockholm?
- Jag tycker att man ska fokusera på det, att sportchef och fotbollsspelare är ett yrke precis som allt annat. Sedan att det är känslor med är full förståeligt.

Jesper Jansson firade stora triumfer som sportchef i Helsingborg och var bland annat med och tog laget till SM-guld och cupguld 2011. I samband med att Henrik Larsson tog över som manager sa han dock upp sig och flyttade därefter till FC Köpenhamn där han fick rollen som chefsscout.

Framför allt var det ”Bajens” potential som lockade honom att tacka ja till jobbet.

- När (Henrik) Kindlund ringde första gången så hade jag väl egentligen gett upp en klubb i Skandinavien om det inte var något av ett par, tre klubbar jag hade i huvudet. Hammarby var en av dem, säger han.

- När jag har blivit presenterad för klubben så ser jag att man har fått en struktur på ungdomssidan, man har det gigantiska intresset, man har en ny stadion, man har planer om Årsta (klubbens träningsanläggning) och man har börjat lite på ett annat håll än vad man ofta är tvungen inom fotbollen. Det finns en potential att bygga vidare på själva kärnprodukten, fotbollen och kan man närma sig de andra nivåerna man har i klubben så finns det uppenbarligen en väldigt stor potential.

Han fortsätter:

- De flesta behöver börja med en sportslig succé, spela i Europa, köpa/sälja spelare och sedan bygga resten. Det känns som att Hammarby har lyckats börja lite på andra hållet.

Vad kan du ta med dig från tiden i FCK?
- Under det dryga året så lärde jag mig oerhört mycket. Det går inte att komma ifrån att det är kanske Skandinaviens framgångsrikaste klubb och hur professionella man är där. Jag har tagit med mig oerhört mycket, det var väldigt nyttigt.

Jansson påbörjar sin tjänst den 1 juni och tanken är nu att han ska få en bild av klubben och truppen innan transferfönstret öppnar.

- Det viktigaste för mig är att sätta mig in i klubbens organisation och historik och sedan börja jobba på riktigt. Mitt huvudsyfte blir att koncentrera mig på transferfönstret i sommar.

Om du ser till dagens Hammarbytrupp, vad saknas?
- Med all respekt för jag inte varit inne och tittat på det ordentligt, men rent spontant skulle jag vilja titta över balansen i truppen i förhållande till positioner och åldersstruktur och sådant. Men det vet man inte förrän man satt sig in och haft en diskussion med övriga organisationen.

Några spelare sitter på utgående kontrakt, bland annat Richard Magyar och Kennedy Bakircioglü, vet du redan nu någon du vill förlänga med?

- Nej, vi blev klara i dag och jag ska under maj månad sätta mig in i hur klubben fungerar innanför väggarna och sedan tar den diskussionen med tränarteam och ledarteam, så det har jag inte bildat mig någon uppfattning om. Men jag har sett över kontraktssituationen och det ser ut att vara en bra balans i förhållande till kontrakt som går ut och spelare som har kontrakt. Det är aldrig bra att ha för många utgående kontrakt på samma gång, men det är heller inte bra att ha alla på kontrakt. Det ger lite flexibilitet. Speciellt nu när vi har en relativt ny tränare och en ny organisation. Då är det bra att ha det handlingsutrymmet.

Till sommaren ansluter mittbacken Mads Fenger till Hammarby. Det är en spelare som Jansson säger sig ha haft koll på redan under tiden i FCK.

- Fenger tycker jag är riktigt bra. Han har jag på min lista till FC Köpenhamn. Han är en väldigt spelande mittback och han driver passningsspelet på ett väldigt bra sätt.

Jansson förklarar att han bara hört gott om den nytillträdde tränaren Jakob Michelsen och att han tror att det är en bra rekrytering av klubben.

- Han har ett oerhört bra rykte i Danmark och har gjort oerhört bra resultat där. Sedan är han ”danskt tydlig” vilket jag gillar att man är. Det är bättre att man säger vad man tycker och känner och att det inte lindas in i bomull hela tiden.

Kontraktet mellan Hammarby och Jansson är skrivet över en treårsperiod.

- Det var mitt förslag från början. Det är mycket tydligare. Är vi nöjda med varandra efter tre år fortsätter vi annars skakar man hand och går vidare.

Redan nu har han börjat se över vilka eventuella nyförvärv han skulle vilja se i laget.

- Det gjorde jag nog redan när Henrik första gången. Man är så sjuk att man börjar tänka ”vad kan man göra här?” Det är en yrkesskada. Men man måste lära känna den miljön man ska vara i först innan man går för snabbt på sådana saker.

I spelaren ser ni en tv-intervju med Jansson.

Hela presskonferensen där Jansson och Ola Larsson presenterades hittar ni här.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-04-28 kl 17:01
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto