TV: Romulo derbyhjälte igen - Djurgårdens spöke lever vidare

STOCKHOLM. Tre mål mot Djurgården i höstas, två nya i söndagens 3-1-seger.
Romulo är Hammarbys derbykung.
- Jag älskar att spela derbyn så för mig är det fantastiskt att spela och göra mål, säger Romulo.

I september 2011 vann Djurgården ett Stockholmsderby (mot Hammarby eller AIK) senast. Efter förlusten mot AIK för två omgångar sedan sa tränaren Özcan Melkemichel:

- Det finns inget derbyspöke. Det är skitsnack.

Men inte heller mot Hammarby under söndagen lyckades de blårandiga spelarna bryta den dystra sviten. Det trots att man ledde med 1-0 i paus efter att Gustav Engvall skarvat in ett inlägg från Magnus Eriksson i bortre hörnet. Mindre än en minut tidigare, i den 31:a minuten, hade Othman El Kabir lobbat över en utrusande Ögmundur Kristinsson och fått se bollen rensas undan nära mållinjen av Birkir Mar Saevarsson.

Hammarby hade bara 16 spelare i sin trupp mot Djurgården, eftersom Johan Persson, Jiloan Hamad (skadade), Richard Magyar och Arnor Smarason (avstängda) saknades. I slutet av den första halvleken tvingades också Bajen till ett byte som man hade velat slippa göra. Danske kuggen Björn Paulsen linkade av planen och tog sig för baksida lår.

Men trots de många problemen lyckades hemmalaget vända till seger. I den 58:e minuten kvitterade brasseanfallaren Romulo till 1-1 efter fint förarbete av Leo Bengtsson, som hittade fram med ett instick i straffområdet. Romulo dunkade in bollen via den bortre stolpen.

Hammarby hade mestadels det spelmässiga övertaget i den andra halvleken och i den 70:e minuten bjöd Leo Bengtsson på ett tungt volleyskott som Andreas Isaksson räddade över ribban. Med sju minuter kvar av ordinarie tid kom sedan 2-1. Inhopparen Stefan Batan forcerade fram på vänsterkanten och hittade Romulo någon meter utanför straffområdet. Brassen siktade in sig och sköt in bollen i Isakssons högra hörn. Den grönvita sidan av Tele2 Arena fullständigt exploderade. Nu har Romulo gjort fem mål på de två senaste derbyna mot Djurgården. I höstas satte brassen tre mål i Hammarbys 4-2-seger.

- Vid första målet kom Leo med bollen och passade mig och jag tajmade avslutet bra. Vid det andra så var det jag som startade anfallet, passasde Batan och han passade tillbaka. Jag hittade en bra yta.

Hur länge kommer derbyspöket att leva vidare?
- Jag hoppas länge.

I den 93:e minuten satte Hammarby spiken i kistan rejält, när Stefan Batan serverade Pa Dibba vid den bortre stolpen. Dibba stötte enkelt in 3-1 från nära håll.

Hammarby vann med just 3-1 och därmed står lagen på lika många poäng i tabellen, 18. Båda lagen har häng på trean Östersund (21 poäng) när allsvenskan nu tar uppehåll för U21-EM.

Hammarbys lag: Ögmundur Kristinsson - Birkir Mar Saevarsson, Joseph Aidoo, Marcus Degerlund, Mats Solheim - Leo Bengtsson (Stefan Batan 82), Kennedy Bakircioglu, Serge-Junior Martinsson Ngouali, Fredrik Torsteinbö - Björn Paulsen (Pa Dibba 40) - Romulo (Imad Khalili 87)

Djurgårdens lag: Andreas Isaksson - Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Niklas Gunnarsson (Varuna Garba 87), Elliot Käck - Kevin Walker, Kim Källström - Magnus Eriksson, Kerim Mrabti, Othman El Kabir (Jesper Karlström 74) - Gustav Engvall (Aliou Badji 81)