Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Kindberg uttalar sig efter Uppdrag Granskning - går till hård attack

Allsvenskan

Uppdrag Gransknings program om Daniel Kindberg har släppts.
Nu uttalar sig huvudpersonen själv, via ett pressmeddelande och till TV4.
Han menar att programmet varit inriktat på att skada honom och ÖFK.
- De har hållit på med det här i sju, åtta månader och då tycker jag att man, med de resurserna som Uppdrag Granskning har, borde kunna presentera åtminstone någon fakta som är rätt, säger Kindberg till TV4. 

23:47
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela TV4:s intervju med Daniel Kindberg i spelaren ovan.

Under tisdagen släpptes Uppdrag Gransknings program om Daniel Kindberg, Östersunds FK och de ekobrottsmisstankar som riktas mot den tidigare ÖFK-ordföranden. Uppgifterna i programmet pekar på att klubbens sportsliga framgångar de senaste åren blivit verklighet med hjälp av ekonomisk dopning.

Kindberg ställde inte upp på en intervju med Uppdrag Granskning, men väljer nu att uttala sig om programmet. Han har skickat ut ett pressmeddelande i vilket han skriver att "ett antal grava faktafel" förekommer i programmet, samtidigt som han senare under dagen valde att ställa upp på en intervju med TV4 för att utveckla svaren.

ANNONS

"Korrigeras dessa faktafel faller inslagets tesdrivna reportage om att Östersunds FK:s framgångar är byggda på ekonomisk doping på sin egen orimlighet", går att läsa i pressmeddelandet.

- Jag var väl lite förvarnad eftersom att jag har läst ett förslag, ett påstått manus och även tagit del av ett annat manus. Jag var redan då förvånad över den faktagranskning som man redan då inte gjort. De har hållit på med det här i sju, åtta månader och då tycker jag att man, med de resurserna som Uppdrag Granskning har, borde kunna presentera åtminstone någon fakta som är rätt, säger Kindberg till TV4. 

Kindberg berättar vidare varför han inte valt att medverka i programmet. 

- Jag har valt att inte kommentera Uppdrag Gransknings tendentiösa reportage då detta i grunden varit inriktat på att skada både fotbollsklubben och mig. Jag anser dock att vissa av de grava felaktigheterna behöver redovisas, säger Kindberg i pressmeddelandet.

ANNONS

Vidare säger han:

- Den grundläggande tesen att Östersunds FK har byggt sina framgångar genom den hävdade ekonomiska dopingen är felaktig. Uppbyggnaden som ledde till våra framgångar skedde genom våra vinstrika spelaraffärer och mina privata investeringar i spelartruppen under åren 2013 till 2015, vilka var möjliga genom vår fotbollsfilosofi. Sammanlagt tillfördes klubben cirka 30 Mkr, dels genom genom mina investeringar på cirka 15 miljoner i spelare, dels genom att sälja Modou Barrow för cirka 15 miljoner som vi varit med att utveckla.

I december åtalades Kindberg på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott) för grovt ekobrott. Åklagaren hävdar att Kindberg tillsammans med "Sollefteåbon" och "Peab-mannen", som också är åtalade, på ett olagligt sätt slussat ut miljontals kronor ur Östersundshem och Peab. Pengarna ska ha gått till "Sollefteåbons" företag, som sedan sponsrat ÖFK.

ANNONS

I pressmeddelandet nekar Kindberg till att luftfakturor förekommit, menar att arbeten utförts och vänder sig därmed emot det Uppdrag Granskning presenterat. Ett annat "avgörande faktafel" som Kindberg menar att SVT kommit med är att pengar från Peab räddat ÖFK:s elitlicens (som krävs för att få spela i allsvenskan eller superettan). Han menar att det var en försäljning av Modou Barrow och investeringar i spelartruppen från honom själv som tryggade klubbens ekonomi under perioden.

Precis som ÖFK menar också Kindberg att den restaurangbarack som Fältjägaren skänkte till klubben 2012, när Kindberg var bolagets vd, inte övervärderats som de tycker att Uppdrag Granskning hävdar. Enligt SVT värderade klubben restaurangen först till 1,1 miljoner kronor men att den därefter skrivits upp som en tillgång värd 3,1 miljoner kronor. Kindberg uttrycker i sitt pressmeddelande att "två av varandra oberoende värderare" kommit fram till en högre värdering än de 3,1 miljonerna som tagits upp i klubbens bokslut.

ANNONS

- Det finns en tillverkningskostnad för den och den kostade 1,1 miljoner kronor att tillverka och sedan gjorde man två stycken, av varandra oberoende, värderingar av restaurangen, om jag minns rätt en 2013 och en 2016. Den första visade, om jag minns rätt, ett värde på 3,2 miljoner kronor och den andra visade ett värde på 3,4 miljoner. Det är externa auktoriserade värderingsmän som gjort det, säger Kindberg till TV4. 

TV4: Men i årsredovisningen står det att det skedde en försäljning (av restaurangen) för 3,2 miljoner kronor.
- Ja, men det gjordes aldrig.

TV4: Var hamnade pengarna då?
- Det genomfördes ingen transaktion och ingen försäljning av restaurangen genomfördes och har heller aldrig genomförts. Det har förklarats för Uppdrag Granskning innan det här, så det vet de mycket väl om och en värdering är gjord med riktiga värderingsmän och det är också kontrollerat av revisorer.

ANNONS

TV4: Varför stod det då att den sålts?
- Därför att man gjorde det inför att årsredovisningen skulle göras, men efter att det var klart, så ändrade man sig hastigt i det här sammanhanget och det har egentligen ingen betydelse, då det inte är några andra värden, men man ändrade sig i den situationen, vilket så här i efterhand var väldigt bra för föreningen.

Ytterligare en punkt som Daniel Kindberg kritiserar programmet för är ett sponsoravtal som tecknades 2013, mellan Fältjägaren och Östersunds FK. Det skulle löpa över 13 år (2006-2018) och ge ÖFK 16 miljoner kronor. ÖFK ville, enligt Uppdrag Granskning, ha kompensation för att alla delar kring arenabygget inte blivit som de velat. Peab, som genom Fältjägaren byggde arenan, satte dock stopp för det avtalet. I samband med det här slutar Daniel Kindberg på Fältjägaren, men redan innan han börjar på sitt nya jobb på Östersundshem ska han ha börjat förhandla med Peab om att köpa loss mark i den uppmärksammade "Markaffären". ÖP skriver att han kort efter att han sade upp sig från Fältjägaren" började jobba för att det kommunala bostadsbolaget skulle köpa mark på Stadsdel Norr i den så kallade markaffären". Uppdrag Granskning beskriver det som att det är den affär som gör att klubbens existens räddas - men att det också är den affär som gör att Kindberg senare åtalas. 

ANNONS

Enligt Daniel Kindberg faller uppgifterna på grund av tidsaspekten:

"Detta faller på sin egen orimlighet eftersom vid den tiden då sponsoravtalet föreslogs, 2013, var Daniel Kindberg fortfarande anställd på Peab som VD för Fältjägaren Fastigheter (Stadsdel Norr). Den så kallade markaffären genomförs först drygt ett år senare, i juli 2014 då Daniel Kindberg tillträtt tjänsten som vd för Östersundshem", går att läsa i pressmeddelandet.

Som nästa punkt menar Kindberg att det dokument som Uppdrag Granskning kommit över, och som visar att han själv värderade marken till 82 miljoner i den så kallade markaffären är irrelevant då det i det slutgiltiga priset på 127 miljoner kronor innefattades mer ("omfattade större tillgångar än vad som ingick i det initiala 'hemliga' budet").

Just värderingen av marken är ytterligare en felaktighet, enligt Kindberg. I sitt pressmeddelande skriver han att den värdering som Östersunds-Posten beställde 2014, som värderade marken till mellan 80-90 miljoner, gjordes av en "anonym person utan kunskap om affären". Östersundshems egen värdering däremot, ska ha varit korrekt, då det var från den auktoriserade värderingsmannen P-A Skog på Forum, skriver Kindberg. 

ANNONS

- Det som man (Uppdrag Granskning) refererar till är det första indikativa budet som jag gav till Peab när vi igångsatte förhandlingen om att förvärva en massa byggvarumark och också att förvärva andra byggnader och tillgångar. Det var första budet, ett indikativt bud som jag gav. Sedan pågick förhandlingar om det här. Peab sa: "Du kan inte ge ett sådant här bud, därför att det är värt så här mycket" och sedan sa de förmodligen en mycket högre siffra, säger Kindberg till TV4.

- Vi fortsatte sedan att förhandla, vi fick mycket mer tillgångar till det och enades om 127 miljoner. Det var en rätt siffra och den värderingen som gjordes av oss var en korrekt siffra. Det visade sig också eftersom att den auktoriserade värderingsmannen Skog gjorde en värdering av det här och den visade att det var värt 131 miljoner. Det är den enda auktoriserade värderingen som är gjord. ÖP presenterade en hittepå-värdering, fortsätter han. 

ANNONS

TV4. Men ÖP hade också använt en extern värderingsman. 
- Nej, de hade de inte. Det var en anonym icke-auktoriserad fastighetsperson. Det var en anonym uppgift och det ser man också när man tittar på programmet. Det finns ingen officiell del i det överhuvudtaget. Det var bara hittepå. Det visade sig i det. Vi betalade 127 miljoner och det var värt 131 miljoner, vilket var en fantastisk affär för östersundarna och för Östersundshem. Utan den här marken hade vi inte byggt en enda lägenhet. Det var oerhört avgörande då och nu. 

En av Uppdrag Gransknings reportrar bakom programmen - Samir Bezzazi - bemöter Kindbergs kritik mot programmet i sin helhet så här:

- Vi tänker så här att vi har sökt Daniel Kindberg under flera månader och velat intervjua honom och han har inte velat det. Inför publiceringen har vi sagt vad vi kommer att publicera, men han har inte velat bemöta det. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att han kommer i efterhand och säger att vi har faktafel. Vi är trygga med vad vi har och står bakom det. Mitt tips till folk är att se reportaget och sedan se vad de får för uppfattning om Kindbergs faktafel, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Vidare får även Kindberg, i TV4:s intervju, frågor inför rättegången och om hur han ser på det som hänt sedan han först blev anhållen och därefter åtalad. 

Du sa efter att du blivit släppt att du svikit östersundarna. På vilket sätt då?
-
Ja, men det tycker jag fortfarande eftersom att jag har hamnat i den här situationen. Jag har inte bara svikit östersundarna, även jämtarna och många i min omgivning. Jag ska inte förekomma i den situationen som jag är i nu och det är därför jag tycker att jag har svikit dem, precis som när vi förlorar en fotbollsmatch. 

Nekar du till allt eller är någonting sant?
- Åklagaren påstår att det inte har utförts något arbete, utan att det har skrivits luftfakturor. Vi påstår och har visat på att allt arbete är utfört och då finns det inga luftfakturor och då faller hela den tesen. Det är det jag har kommenterat tidigare och kommenterar nu innan rättegången. Arbetet är utfört och det vet alla. 

ANNONS

Du är i dina ögon helt oskyldig till det du beskylls för?
- Min bestämda uppfattning är att jag kommer att bli frikänd. 

Du sa på presskonferensen på Jämtkraft Arena efter att du blev släppt att du inte är orolig över ett fängelsestraff. Känner du så nu med?
- Ja, jag kommer att bli frikänd. 

Hur kan du säga så?
- Det är för att jag har något bättre insyn än lyssnarna och tittarna. Jag har jobbat med det här under en längre tid och har väldigt bra rådgivare och en fantastisk advokat. Min uppfattning är, eftersom att arbetet är utfört och att det är vad det här handlar om, kommer att bli frikänd. 

Du säger att du förutsätter att du blir frikänd och säg att du blir det. Ditt namn har hur som helst blivit smutskastat. Kan du rentvå det eller är du redan dömd? 
- När jag blir frikänd blir mitt namn lite tvättat, men det är som du indikerar att mitt så kallade varumärke säkert är inte lika värderat i dag eller i augusti som det var 2018 i februari. Det är klart att det är så, men det är inget jag kan påverka. Jag kan bara göra så gott jag kan i det jag kommer att företa mig. 

ANNONS

Hur har tiden varit efter att det här drog igång? Har du utsatts för hot?
- Jag vill inte kommentera olika händelser som skett. Det tycker jag är onödigt och det tänker jag ta efteråt när jag är friad. Då kommer jag att redovisa mycket som har hänt under den här perioden. 

Hur ser du på att ÖFK hyllats och gått långt i Europa, men att det du beskylls för nu kanske gör att ÖFK blir så att säga smutsiga i folks ögon?
- Jag tycker att det är olyckligt i sak. Därutöver möter jag väldigt många fans. Jag går på gågatan varje dag, precis som jag utlovade. Jag träffar människor varje dag i Östersund och runt omkring i Jämtland. Jag får ett enormt stöd och en enorm kärlek av människorna jag möter, även från mycket företagare i Östersund, Jämtland, Norrland och i övriga Sverige, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Jag får även varje vecka uppmuntrande sms från fotbollsledare, från förbundet, klubbar och i svensk elitfotboll. Jag tycker naturligtvis att det är olyckligt att såväl jag som ÖFK är i en jobbig situation. Det är inte bra och jag skulle aldrig ha försatt mig i den här situationen och inte heller då ÖFK.

Hur skulle du gjort för att inte ha försatt dig i situationen?
- Det vet jag faktiskt inte. Det är omständigheter som jag inte kan rå över, men om man ska vara efterklok, så är det att man måste fundera över det om man hamnar i situationer som man inte har styr över eller kan rå för. Jag tror och är ganska övertygad om att vi bara kan visa övriga fotbolls-Sverige och våra fans genom det vi gör varje dag att bli bättre och vinna fotbollsmatcher och sedan enträget påvisa de fakta som föreligger och vara så transparenta som möjligt. Sedan gäller det också att det förstås av mottagaren och det är en utmaning. 

ANNONS

Se hela tv-intervjun med Daniel Kindberg i spelaren ovan. 

Publicerad 2019-03-19 kl 20:55
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto