TV: Óbolo nickskarvade AIK till tabelltoppen

Efter två raka förluster vann AIK med 2-0 hemma mot Häcken i fotbollsallsvenskan.
Mycket tack vare Saihou Jagnes heta högerfot - och arm.

Medan Skånelagen har blivit rena skräcken för AIK, noll poäng och 0-5 i målskillnad på tre matcher, har det blivit full pott i mötena mot västkustlagen Halmstad, Örgryte och Häcken.

I första halvlek såg dock matchen mellan AIK och Häcken ut att kunna sluta hur som helst. Bortalagets Josef Karlsson hann skjuta utanför i ett bra läge och AIK-anfallaren Saihou Jagne sprang sig till flera chanser, men såg emellertid oftast till att samtidigt springa från bollen.

Sju minuter före halvtid gav ruscherna resultat när han dundrade in 1-0 med högern, framnickad av Ivan Obolo.

Fyra minuter senare gjorde Kenny Pavey 2-0, ett mål som borde ha underkänts på grund av offside.

Offsidestående Jagne var inblandad i spelet och fick dessutom bollen på armen strax före målskottet, något han själv bekräftar efter matchen.

Ivan Obolo var inblandad även i 2-0-målet och har antingen gjort eller passat fram till sju av AIK:s mål i årets allsvenska. AIK-ledningen har anledning att bli skakig när transferfönstret öppnar i sommar.

Är ni för beroende av Obolo?
- Det är bara att erkänna att han är en enormt duktig fotbollsspelare, en bra targetspelare, bra i boxen, bra spelfördelare. Men det är vår uppgift att optimera laget och när han är så här bra blir det naturligt att mycket av vårt spel byggs runt honom, säger AIK:s tränare Mikael Stahre.

Nykomlingen Häcken satsade framåt i andra halvlek men var tunt och åstadkom inte mycket mer än en boll i ribban. Blott sju poäng på åtta matcher innebär att laget är på 13:e plats, strax ovanför kvalstrecket.

-Kvaliteten är inte tillräcklig i och nära straffområdet. Så här är det i allsvenskan och inte i superettan, man måste jobba stenhårt och vara koncentrerad i 93, 94 minuter, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson.

Ska Göteborgslaget - som vid alla fem tidigare allsvenska avancemang åkt ur antingen direkt eller året därpå - klara sig kvar den här gången krävs att laget skärper anfallsspelet och tar poäng på bortaplan: noll hittills på fyra matcher.

Publicerad 2009-05-09 kl 18:51