TV: Självmål sänkte Djurgården i 94:e - MFF vann trots utvisning: "Vi hade flyt"

STOCKHOLM. Djurgården var på väg att forcera in 1-0 och Markus Rosenberg var utvisad.
Då avgjorde Malmö FF måndagens stormöte på Tele2 Arena - i den 94:e minuten.
- Vi hade flyt, men vi krigade matchen igenom, säger MFF:s Mattias Svanberg till C More.

Inför 22 208 åskådare brakade topplagen Djurgården och Malmö FF samman på Tele2 Arena under måndagen.

Hemmalaget Djurgården tog tag i taktpinnen i inledningen av matchen och i den 13:e minuten fick de ett gyllene läge att göra 1-0. MFF:s vänsterback Behrang Safari drog ner Haris Radetinac i utkanten av straffområdet och därefter pekade domaren Mohammed Al-Hakim på punkten. Straffen sköt dock Othman El Kabir mitt i målet, och Malmös keeper Johan Dahlin räddade den med sitt ena ben.

Djurgården var det lag som förde spelet mestadels i den första halvleken och skapade ytterligare en farlighet innan pausvilan. Ett inlägg från Othman El Kabir i den 29:e minuten gav Aliou Badji ett vasst läge inne i straffområdet, men anfallaren nickade någon meter över.

I paus stod det 0-0, och då försökte Malmös tränare Magnus Pehrsson agera för att förändra matchbilden. Han bytte in Pawel Cibicki och tog ut Kingsley Sarfo. I den andra halvleken blev det också ett mer böljande spel där båda lagen skapade några vassa lägen, med skillnaden att Djurgården i perioder fick till ett tryck på MFF medan gästerna mer stack upp via kontringar.

Närmast att göra mål mot slutet av matchen var Djurgården, som i den 78:e minuten var centimeter ifrån 1-0. Inhopparen Tino Kadewere fick då ett superläge inne i straffområdet efter ett inlägg från Othman El Kabir, men Kadewere dunkade bollen precis utanför ena stolpen till tränaren Özcan Melkemichels förtret. MFF:s målvakt Johan Dahlin fick också stå för några vassa räddningar under de sista 45 minuterna.

I bortalaget var det Markus Rosenberg och Jo Inge Berget som fick de bästa chanserna att avgöra drabbningen, men Rosenbergs skarv inne i straffområdet i den 67:e minuten kunde blockas bort av Felix Beijmo vid den bortre stolpen och Bergets nick i den 73:e minuten när han blev ren några meter ifrån mål gick tätt utanför ena stolpen.

Med några minuter kvar av ordinarie tid tilldelades Malmö FF:s kapten Markus Rosenberg ett direkt rött kort efter att ha armbågat Djurgårdens mittback Jacob Une Larsson i ansiktet.

- Jag tror det är rätt. Han använder inte armbågen som ett verktyg, utan det blir ett vapen, sa expertkommentatorn Anders Andersson i C Mores sändning.

Efter utvisningen forcerade Djurgården framåt för att försöka få in ett avgörande 1-0-mål, och precis innan tilläggstiden slog Elliot Käck ett inlägg mot den bortre stolpen som gav Kevin Walker ett fritt läge någon meter ifrån mål. Men Walker fick ingen ordentlig träff, nickade bollen i marken och fick se den studsa över mål.

Istället för att Djurgården fick in sitt efterlängtade mål lyckades Malmö FF avgöra matchen i den 94:e minuten. Inhopparen Mattias Svanberg avancerade på högerkanten, tog sig in i straffområdet och fick till ett skott som styrdes in i mål av Djurgårdens mittback Niklas Gunnarsson.

- Jag ville bara få bollen mot mål. Visst, vi hade flyt men vi krigade matchen igenom. 0-0 hade varit rättvist, men det är fotboll, säger Svanberg till C More.

Matchen slutade alltså 1-0 till MFF som därmed tog ett stort steg mot ett nytt SM-guld. Man leder just nu allsvenskan med tolv poäng före tvåan AIK, som dock har en match mindre spelad. Djurgården ligger trea i tabellen, en poäng bakom AIK.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Djurgårdens lag: Andreas Isaksson - Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Niklas Gunnarsson, Elliot Käck - Haris Radetinac (Jesper Karlström 76), Kevin Walker, Kim Källström, Othman El Kabir - Kerim Mrabti, Aliou Badji (Tinotenda Kadewere 76)

Malmös lag: Johan Dahlin - Anton Tinnerholm, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Behrang Safari (Andreas Vindheim 59) - Erdal Rakip (Mattias Svanberg 81), Anders Christiansen, Oscar Lewicki, Jo Inge Berget - Kingsley Sarfo (Pawel Cibicki 46), Markus Rosenberg