TV: Sundin och Hansson frälste Helsingborg

Det var ovisst till sista minut på Strandvallen.
Mjällby pressade för en kvittering men gästande Helsingborg höll undan och vann med 1-0.
Tack vare häftiga räddningar av Pär Hansson.

Helsingborgs målvakt gjorde en kanoninsats i premiären.
Med 3-4 högklassiga räddningar.
-Gott att få gör dem i en premiär, sade Pär Hansson.
Inte minst räddningen på övertid när Mjällby fick frispark vid straffområdesgränsen sedan Christoffer Andersson fått bollen på armen.
Ett farligt läge.
Skytten Robin Cederberg fick jätteträff men HIF-målvakten stod rätt:
-Jag bestämde mig för att ta min hörna, skulle den gå in i den andra fick det bli så. Taktiken lyckades, sade Hansson.
Tränaren Conny Karlsson sade matchvinnare om sin målvakt. Och visst blev det så.

Hansson igen:
-Vi föll tillbaka i andra, hade ju 1-0, och jag tror att det var premiärnerver, vi ville behålla alla poängen och då blev vi för defensiva.

Den blekingska planen var grön, jämn och fin.
Det bidrog till snabb allsvensk fotboll, passningar, få målchanserna före halvtid, men flera från Mjällby efter pausen.
Helsingborg hade en och den gav utdelning.
De första 45 minuterna hade Mjällby tre hörnor, och ett Tobias Grahn-skott på mål.
Grahn som gjorde allting rätt. Utom i den 40:e minuten då han trampade på bollen för länge i mittcirkeln, och vips var den förlorad. Kvicke HIF-mittfältaren Ardian Gashi var bolltjuv, och tre bortaspelare kontrade. Bollen ut till höger i straffområdet och därifrån prickade Erik Sundin in 1-0 förbi Mattias Asper.
-Fler chanser hade de inte. De fick ett billigt mål. Däremot skulle vi satt någon av våra chanser. Men HIF är ett homogent lag, med bra positionsspel och offensiv, sade Tobias Grahn.

Mjällby var nära en kvittering i den 50:e minuten. Men Pär Hansson klarade Marcus Ekenbergs tunga skott i bortre hörnet.

Över 5 000 såg premiären och de flesta var beredda att jubla när Moustafa El Kabirs inlägg gick till Ekenberg som dock brände kvitteringsläget.
Bortalaget var pressat. Tre gånger räddade HIF-målvakten elaka Mjällbyskott.
Avsparken dröjde i flera minuter sedan HIF-supportrar kommit in bakom ena målet och i röran vält reklamskyltarna. Pär Hansson var en av HIF-spelarna som sprang dit och lugnade hetsporrarna.
-Vi sade bara att de skulle ta det lugnt så ingen blev skadad. Och vi fick hjälp av deras ledare.