Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Uefa dubblar EM-pengar till klubbar: ”Borde se mer till var spelarna fostrats”

Allsvenskan

Efter EM ’08 fick svenska klubbar sex miljoner kronor för spelare som var med – och Elfsborg fick två miljoner.
Även om Uefa dubblar pengarna är inte Stefan Andreasson nöjd:
- Man borde se mer till var spelarna fostrats, säger han till fotbollskanalen.se.

I samband med EM 2008 gav Uefa de deltagande klubbarna totalt 450 miljoner kronor att del på för spelare som var med och av det hamnade närmare sex miljoner hos de allsvenska klubbarna. I torsdags kom Uefa och ECA (European Club Association) överens om ett nytt avtal.
Något som betyder att klubbarna får mer än 900 miljoner kronor att dela på – och därmed mer till de allsvenska klubbarna:

- Det är väl trevligt att det kommer in pengar och det är oerhört positivt, säger Elfsborgs klubbdirektör Stefan Andreasson.

- Sedan vet vi inte hur mycket det blir.

Det har talats om 70 000 kronor per spelare och dag som man är med i EM vilket för en spelare som Anders Svensson, Tobias Hysén och Pär Hansson kan innebära runt två miljoner kronor för Elfsborg, IFK Göteborg och Helsingborgs IF.

ANNONS
Det heter att Uefa delar ut pengar till de klubbar som en spelare representerat de två senaste säsongerna.

I samband med EM 2008 fick Elfsborg två miljoner som ersättning för Anders Svensson och Johan Wiland som hade tillhört klubben de senaste åren, men när det gäller EM 2012 så lär Elfsborg bara få ersättning för Anders Svensson.
Samuel Holmén, Johan Wiland och Emir Bajrami som alla har chansen att komma med i EM-truppen har alla lämnat Elfsborg innan den period som räknas klubben tillgodo.

- När man ser ett landslag med många spelare som har ett förflutet i Elfsborg som i dag så känner man att Uefa borde se mer till var spelarna fostrats och se längre tillbaka i tiden, säger Stefan Andreasson.

- Lite som solidaritetsersättningen vid övergångar.

När en spelare byter klubb går fem procent av övergångsersättningen till klubbarna som fostrat spelaren och där klubben som haft honom mellan tolv och 15 år får fem procent av beloppet per år och där åren 16-23 är värda tio procent per år.

ANNONS
Publicerad 2012-03-23 kl 13:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto