Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Uppgifter: "Khadaffi ville köpa Malmö FF"

Muammar Khadaffi ville köpa Malmö FF, enligt uppgifter i en ny svensk bok. Före sin död ska den libyske diktatorn ha försökt kohandla med författaren Lars C Tisell om priset.

Efter upproret som eskalerat under hösten tvingades den despotiske härskaren att ge upp för rebellerna – och närmare 40 år av despotiskt envälde i Libyen fick sitt slut. Khadaffi sköts kort senare till döds under oklara omständigheter utanför staden Sirtre.

Utanför den politiska arenan var ex-ledaren under hela sitt liv mycket fotbollsintresserad. På 70-talet följde Khadaffi bland annat Malmö FF:s framgångar i Europacupen med stor beundran och enligt författaren och journalisten Lars C Tisell var han rentav intresserad av att köpa föreningen, skriver Sport-Expressen.se.

Tisell träffade Khadaffi vid en resa i Libyen i samband med att MFF spelade en match mot Monaco 1978.

– Han blev förälskad i det sättet som de spelade på, säger Lars C Tisell till Sport-Expressen.se.

Författaren berättar att han redan mött Khadaffi flera gånger och så smått lärt känna honom. Duon hade knutit kontakt med varandra tack vare en ömsesidig kärlek till travsporten. Nu hade Khadaffi sett Malmös Monacomöte och ville diskutera med Tisell, som ju var svensk, ifall man kunde förvärva hela klubben rakt av.

– Han frågade om jag var intresserad av fler sporter och då kom fotboll på tal. Fem minuter efter det blev jag inbjuden på te och kakor i hans tält och det var då han började prata.
– Khadaffi frågade nästan rakt ut: "Monsieur Tisell, hur mycket tror du att de vill ha för laget?"
– Jadu, sa jag. Det kom snabbt det där monsieur Khadaffi. Jag älskar fotboll av hela mitt hjärta men jag kan inte ge någon siffra. De ekonomiska sidorna har jag ingen kunskap om, säger Tisell till Sport-Expressen.se.

Till sist rann affären dock ut i sanden. Khadaffi var inblandad i flera världspolitiska skandaler, inte minst Lockerbie-attentatet som ska ha tvingat honom att fokusera på annat än fotboll.

Tisell håller dock på att skriva en bok om sina påstådda kontakter med libyern. Anledningen till att han hållit inne med informationen fram tills nu ska vara att Tisell känt sig orolig för att sammanhanget skulle missförstås och han själv framstå som en förbunden till diktatorn.

Publicerad 2011-12-05 kl 11:38
Annons
Annons
Annons