Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Valde Kalmar - men...''AIK hade varit det ultimata''

Allsvenskan

Det blev inte moderklubben AIK - utan Kalmar. Men känslorna finns ännu starkt där för det förra Norge-proffset.
– Det var nära att det blev AIK och det hade varit det ultimata.

Mattias Moström, 28, gör succé i norska serieledaren Molde men efter fem år i vårt västra grannland gör han nu i nästa säsong comeback i allsvenskan och han har koll på vad som väntar - även om det mest blivit AIK-matcher under åren i Norge.

– Jag har kollat på mer eller mindre varenda AIK-match som visats på Canal+, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Jag kanske inte borde säga det här men... AIK var inne i bilden också. Det hade varit det ultimata och något jag drömt om sedan jag lämnade.

Besviken över att det inte löste sig?
– Ja, självklart är det synd. Men de hörde av sig väldigt sent medan Kalmar var tidigt ute och verkligen visade att de ville ha mig. Jag hade inte så lång tid att tänka på utan var tvungen att bestämma mig rätt fort.

ANNONS

- Det hade varit fantastiskt kul, men vi kom inte överens riktigt med kontraktet, smågrejer som jag tyckte var viktigt som inte gick att lösa.

Det blev alltså inte AIK för Moström - trots tidigare sex raka år i Solna-klubben AIK (tre på lån i Café Opera).
Det blev Kalmar när han nu i vinter lämnar Molde som har utvecklats till ett topplag och under ledning av nye tränaren - gamle Manchester United-ikonen Ole Gunnar Solskjaer - de leder i skrivande stund serien efter 17 spelade matcher.

Mattias Moströms utveckling har har följt samma kurva och den svenske yttern tillhör lagets nyckelspelare.
– Jag har spelat väldigt mycket alla åren här som vänster eller högerforward i en 4-3-3-uppställning. Det är stor skillnad på mig som fotbollsspelare nu mot när jag lämnade AIK, säger Moström och fortsätter med att berömma den för året nya tränarstaben:

ANNONS

– Rent sportsligt har det hänt mycket efter att Ole Gunnar och hans två engelska kamrater kom hit. Han har ändrat om klubben totalt. Träningarna är fantastiskt roliga och lärorika.

Men trots att Molde går som tåget i Norge och en eventuell ligavinst skulle innebära Champions league-kval bestämde sig Mattias för ett par veckor sedan för att lämna klubben efter säsongen och skrev istället på ett treårskontrakt med Kalmar.

– Egentligen har det aldrig funnits något sug efter att komma tillbaka till Sverige. Det blev så nu på grund av många småsaker. Ole Gunnar sa tidigt att han ville ha mig kvar och vi har försökt att lösa det sen mars men förhandlingarna sprack. Det handlade inte om pengar utom om smådetaljer där vi inte kunde mötas. Sen kom Kalmar in i bilden och det lät väldigt intressant. De presenterade ett väldigt bra upplägg och jag tror att jag kommer att passa in bra där.

ANNONS

Känns det inte märkligt att lämna en toppklubb i Tippeligan - och eventuellt Champions league-kval - för ett mittenlag i allsvenskan?

– Jag har tänkt lite på ifall det skulle ske, men det är sådant som händer. Jag hoppas det kommer gå såpass bra i Kalmar att jag kanske får uppleva det ändå.

Vad vet du om Kalmar som lag?

–  Det jag vet om Kalmar är att det är ett tryggt lag, man vet lite vad man får. Det är sällan de är i de nedre regionerna och härjar utan de är stabila och spelar bättre och bättre fotboll för var år. Sedan har de en ny stadion också vilket känns spännande.

Hur uppfattar du kvalitén på allsvenskan jämfört med Tippeligan?

– Kvalitén är inte så stor skillnad tror jag inte. Det är väl lite olika spelstilar, i Norge är det mer engelskt, tuffare och fortare framåt. I Sverige är det lite mer italienskt, taktiskt och hålla bollen. De bästa lagen i Norge bättre än bättre än de bästa i Sverige, det tror jag helt säkert.
ANNONS

Så Molde hade slagit Helsingborg?

– Ja, absolut. Det är jag helt säker på.

Men det blev alltså Kalmar och inte AIK - hur resonerade du till sist när du valde?

– Jag tänkte noga igenom det och det var väldigt nära att jag gick till AIK trots att de detaljerna jag ville ha inte fanns i kontraktet. Men efter snack med flickvännen och lite sånt så blev det Kalmar. Jag är väldigt glad för det nu och det känns otroligt spännande att få komma dit.

– Det blir något helt nytt. Och Kalmar är som Molde i storlek. Väldigt litet, men väldigt vackert. Jag hoppas vi kan göra samma resa som jag gjort här.

Hur tog Moldefansen att du valde att inte förlänga? Är det ”Judas-banderoller" när ni lirar?

– Haha, nej det är inte så i Norge alls. Det är jättebra fotbollskultur här. Mycket folk på matcherna men inget hat. Alla har önskat mig lycka till. Att jag är klar för Kalmar kommer inte påverka mig någonting, jag kommer ge allt för Molde för jag älskar staden, älskar klubben och vill verkligen vinna ligan.

ANNONS

Vad har Kalmar-fansen att förvänta sig nästa säsong, hur tror du att du står dig med allsvenska mått mätt?

– Jag har blivit mer fotbollsklok och rutinerad under tiden här. Tempot är väldigt högt här och jag tror det kommer passa mig bra efter att ha vart här i så högt tempo i fem år. Det tror jag att jag kommer ha en liten fördel av.  Vi får se hur nivån är jämfört med det jag varit med om i Norge. Men jag är en mycket, mycket bättre fotbollsspelare nu än när jag spelade i AIK.  

Mårthen Bergman

Publicerad 2011-08-02 kl 13:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto