Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vapenbrottsrättegång inledd mot allsvensk spelare: "Vi tror på frikännande dom"

Allsvenskan

En allsvensk spelare är åtalad för vapenbrott.
Under torsdagen började rättegången - och spelaren var på plats i rätten.
- Vi tror på en frikännande dom, säger spelarens advokat.

Foto: Bildbyrån

I slutet av förra året blev en allsvensk spelare åtalad, som en del av en större vapenhärva, för vapenbrott, och riskerar upp till tre års fängelse. Enligt åklagaren ska spelaren uppsåtligen innehaft två olika pistoler (Glock och Walther), mellan 2019 och 2021, utan att ha haft rätt till det.

Spelaren nekar till brott, och spelarens klubb har gått ut med att spelaren inte är avstängd och får fortsätta träna. Efter att fallet blivit prövat kommer klubben ge ett nytt besked.

Under torsdagen inleddes rättegången, och då var den allsvenske spelaren på plats i rättssalen, precis som ett antal andra personer, som är en del av vapenhärvan.

ANNONS

Åklagaren inledde med att göra ett tillägg i stämningsansökan mot spelaren, "alternativt har brottet begåtts av oaktsamhet under tiden den 16 januari 2021 till den 20 april 2021", vilket han sedan förklarade i slutet av rättegången.

- Att jag justerade med oaktsamhet i dag var för att jag ringde domstolen i går för att få reda på när han blev delgiven eftersom det är mycket kortare preskriptionstid när det gäller oaktsamhet, säger åklagaren i rättssalen. 

Åklagaren hävdade vidare att spelaren kommit i kontakt med en person, som är involverad i föreningsliv inom skyttesport. Den personen har, enligt åklagaren, sett till att flera personer, däribland spelaren, fått tillstånd till vapen-innehav utifrån intyg med felaktiga uppgifter. Enligt åklagaren har spelaren, och ett antal andra personer, inte haft rätt till att ha vapen.

ANNONS

- Som jag påstår har det inte skett någon utbildning av de här personerna. De har inte fått skjutskicklighet i föreningen och har heller inte varit aktiva medlemmar, säger åklagaren i sin sakframställning.

- Uppgifterna i föreningsintygen har varit osanna, fortsätter åklagaren.

Spelarens advokat, som fick bemöta det åklagaren påstod i sin sakframställning, påpekade i sin tur att spelaren uppfyllt det som krävts för tillstånd till vapen-innehav. Samtidigt poängterade han att spelaren dessutom fått just tillstånd till det.

- Vi menar också på att vapenbrott inte föreligger på objektiva grunder, då ett giltigt tillstånd faktiskt alltid har funnits i hans fall, säger advokaten i rättssalen.

När Fotbollskanalen pratar med advokaten efter första rättegångsdagen är han också tydlig med att spelaren gjort vad som krävts för tillstånd till sina vapen.

ANNONS

- Ja, det har han, och jag har läst upp konversationerna som finns. Det visar att han aktivt varit med och skjutit flera gånger. Mer än vad han behöver för att få det här tillståndet, säger advokaten till Fotbollskanalen.

Hur ser du på möjligheterna till en friande dom?
- De är stora. Han förnekar brott på subjektiva grunder, att det inte är som åklagaren säger att han inte tränat och gjort det man ska för att få licenserna, men även på objektiva grunder. Det är inte ett vapenbrott, då de här tillstånden har funnits de facto. Att åklagaren menar att de kanske upprättats på felaktiga grunder gör det ändå inte till ett vapenbrott. Vi tror på en frikännande dom.

Hur ser du på tillägget åklagaren gjorde om att brottet alternativt begåtts av oaktsamhet under en viss tid?
Jag menar att det visar att åtalet mot honom är en aning osäkert. Han är den enda av de tilltalade som åklagaren lagt till det här alternativa, som är en någorlunda svagare grund.

ANNONS

När Fotbollskanalen frågade spelaren, i samband med rättegången, om han ville uttala sig, så var svaret "nej".

Spelaren kommer bli förhörd i rätten framöver, men har berättat i polisförhör att han haft ett intresse för jakt, ihop med familjemedlemmar, och därigenom kommit in på skyttesport.

- Det är väl därifrån man har fått upp den här hobbyn om att. Ja men genom jagandet också lite för vapen och därifrån gå in på vapenlicens.

Han har även hävdat att han haft rätt till att ha sina vapen, som förvarats i vapenskåp, då han gjort det som krävts av honom för att ha tillstånd till det.

- Jag har ju gått liksom fått lära mig och varit på. Alltså när man går den här en kurs då man får lära sig och hantera vapen. Hur det görs och hur det inte görs och hur man ska göra och inte göra alltså allt det där.

ANNONS

Samtidigt har han också hävdat i förhör att han inte använt sina vapen. Han har i stället sagt att han använt lånepistoler när han skjutit tidigare.

- Dom här vapnen har liksom aldrig använts. Jag vet inte om man kan se det på vapnet att det inte dom har verkligen aldrig använts. Som dom har kommit har dom varit.

Åklagaren vill vidare inte ställa upp på en intervju under pågående rättegång.

Publicerad 2023-01-26 kl 17:24
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto