Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vårens elva i allsvenskan: "Han är bättre än snittet på allt"

Allsvenskan

Allsvenska vårsäsongen är över.
Fotbollslabbets Ola Lidmark Eriksson har tagit ut den bästa elvan hittills - och en av spelarna som tar plats är Elfsborgs Oliver Zandén. 
- Han är bättre än snittet på allt, säger statistikexperten.

Foto: Bildbyrån

Tio omgångar har passerat i allsvenskan, vilket innebär att vårsäsongen är färdigspelad. Fotbollslabbets Ola Lidmark Eriksson har utsett ligans bästa elva under våren, utifrån statistik. Detta genom att varje spelare får ett betyg, baserat på vad man har gjort på plan, med boll.

En spelare som föga förvånande tar en plats i elvan är skytteligaledaren Alexander Jeremejeff, som har gjort tio mål på nio matcher för BK Häcken. Framför allt är det avsluten som sticker ut i anfallarens statistik.

- Det blir ju mycket det man bedöms på, hur mycket man omsätter förväntade mål till mål och han är så överlägsen på det denna säsong. Det han har gjort är helt osannolikt bra. Så det är avsluten som absolut väger tyngst och att han är så långt före Nyman och Marcus Berg och sådär. Sen kanske det inte är helt osannolikt att tro att han inte ska göra en lika bra höst, eftersom han har haft en så otrolig bra utdelning.

ANNONS

Har han överpresterat lite i vår?
- Ja men exakt, det är lite så man kan tolka det. Det är inte helt osannolikt att han inte kommer göra lika många mål i höst. Men det beror lite på hur Häcken går också såklart. Tittar man på expected goals så ligger han på någonstans runt fem och ett halvt så han har ju nästan dubblat vad han borde. Säg att han gör tio mål till på hela säsongen, då är det fortfarande ruggigt bra.

På vänsterbacken i vårens elva återfinns Elfsborgstalangen Oliver Zandén. Han är bra på allt, enligt statistiken.

- Han har jättefina siffror i passningsspel till exempel. Han slår jättemånga nyckelpassningar, nästan en per match och det är ruggigt mycket. Jag tror det är hans passningsspel som gör att han kommer med. Sedan ovanpå det har han ganska fina defensiva siffror, för att vara en spelare som bidrar offensivt. Det brukar ganska ofta vara antingen eller men han har jättemånga lyckade brytningar och tacklingar också.

ANNONS

- Det är lite unikt skulle jag säga att man har både och. Han är otroligt allround. Han är inte bäst på något men han är bra på allt, vilket kan låta tråkigt men det är ganska unikt att ha allting. Han är bättre än snittet på allt.

Enligt klubbchefen Stefan Andreasson kommer Zandén vara en framtida landslagsback. Ett uttalande som får stöd av statistiken enligt Lidmark Eriksson.

- Ja, verkligen. Just det att han har både och tror jag verkligen uppskattas i landslaget. Man behöver kunna göra båda i ett landslag och det är något man ser att han har. Han har allt och han är så ung. Verkligen superspännande.

Utöver de elva spelarna som har tagit plats i elvan har Joel Asoro imponerat under den första delen av säsongen. Han har haft svårt att ta en startplats i Djurgården hittills, men har bjudit på fina prestationer och poäng under sina inhopp.

ANNONS

- Om man pratar alla expected-värdena så ligger han superhögt, speciellt när det gäller att driva bollen framåt och till farliga ytor. Det är en spelare som verkligen är på väg och lyfta. Jag undrar om Kim (Bergstrand) och "Tolle" (Thomas Lagerlöf, tränarduo) kan hålla honom utanför startelvan så länge till för han sticker verkligen ut.

Publicerad 2022-06-04 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto