Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Värnamo-sportchefen hyllar AIK-lånet Robin Tihi stort - och berättar om intresset efter succévåren: "Det bubblar"

Allsvenskan

IFK Värnamo har imponerat som nykomling - men Enes Ahmetovic är inte helt nöjd.
Nu ger sportchefen sin syn på starten, avslöjar intresset kring flera av spelarna och hyllar AIK-lånet Robin Tihi.
- Han är ta mig fan, förlåt att jag svär, en av de största förebilderna för unga spelare i Sverige.

Foto: Bildbyrån.

Tio omgångar har spelats av allsvenskan. IFK Värnamo parkerar på tolfte plats i tabellen med en marginal på sex poäng ner till platserna som riskerar klubbens framtid i landets högsta serie.

En succéartad start för nykomlingen, som gör sin första säsong någonsin i allsvenskan. Trots det har sportchef Enes Ahmetovic svårt att bara glädjas över vårsäsongen. 

- Jag är tudelad. Jag är enormt stolt över att vi har gjort det vi har lovat varandra att göra. Lyssna på alla våra intervjuer och uttalande inför säsongen: vi har pratat om att fortsätta bygga vidare på vår identitet och vårt sätt att spela på, och det är jag stolt över att vi har gjort. Det är jag superglad över och jag hoppas att vi kan fortsätta göra det bra, säger han och fortsätter:

Annons

- Samtidigt grämer vi oss. Jag tycker faktiskt att vi förtjänar någon eller några poäng mer än vad vi har… vi har haft lite stolpe ut. Förhoppningsvis får vi det med oss framöver. 

IFK Värnamo vann superettan i överlägsen stil förra säsongen. Gif Sundsvall och Helsingborgs IF gjorde Smålandsklubben sällskap upp till årets upplaga av allsvenskan, men för dem har starten varit betydligt tuffare då båda lagen parkerar på kval- respektive nedflyttningsplats i nuläget.

- Om man kollar på matcherna vi spelar ser de nästan alltid likadana ut, och så var det förra året också. Vi tror oss ha en egen identitet och trygghet i vårt sätt att spela fotboll på - och så har det varit i flera säsonger nu. Vi har haft kontinuitet i sättet att spela på och för oss var det självklart att fortsätta spela så i allsvenskan, även om det blir svårare mot bättre motstånd. Vi är trygga i det här, svarar Enes Ahmetovic på frågan varför Värnamo lyckats bäst av årets nykomlingar. 

Annons

Med tanke på er start, hur skulle du säga att er position har förändrats inför sommarens transferfönster jämfört med i vintras? 
- Jag tror vi får mer och mer uppskattning för varje dag som går i takt med att vi fortsätter göra det bra. Sen hur mycket prägel vi har hunnit sätta på två-tre månader vågar jag inte svara på. Men det jag kan svara på är att om vi fortsätter spela så här och få resultat tror jag att det kommer gagna oss kommande år. Men än tror jag inte det har påverkat jättemycket. 

Du menar att ert sätt att spela på kommer kunna locka spelare från en "högre hylla" än vad ni kunna värva från innan?
- Det är jag helt övertygad om. Nu är man i den här världen och hör hur snacket går om Värnamo. Om vi inte hade spelat fotbollen som vi spelar hade vi inte varit lika attraktiva för spelare. Spelsättet är en solklar parameter till vår fördel. Jag är helt övertygad om det kommer ge oss större möjligheter att plocka in "andra" spelare framöver. 

Annons

Långsiktig effekt tror Enes Ahmetovic på, alltså. Men redan i sommar siktar klubben på att förstärka med ett par spelare.

- Jag tror det blir ett klyschigt svar här… Vi känner att vi har en grym trupp som kan leverera och som vi tror kan leverera ännu bättre. Ambitionen är att truppen ska bli ännu bättre med ett, två tillskott. Jag tror vi kommer få lite rörelse i truppen. Bland spelarna som inte har fått spela så mycket är någon på jakt efter speltid, men mycket mer aktivitet än så tror jag inte att det blir. Sen får vi se om det kommer någon förfrågan om någon av våra spelare. Däremot tror jag inte att vi kommer tappa någon startspelare i sommar.

Vad kollar ni efter för tillskott?
- Vi har alltid slängt oss med retoriken att vi letar efter fantastiska fotbollsspelare. Vi har en tanke om vilka positioner vi tittar på, men vi prioriterar spelare som kan göra skillnad. Vi letar efter spelare med en X-faktor snarare än spelare på en specifik position. 

Annons

En eller två spelare in, men så finns alltid risken att någon spelare försvinner. Kommer IFK Värnamo kunna behålla alla spelare i sommar? Enes Ahmetovic är hoppfull om att det blir så, även om flera spelare har stått för imponerande insatser under våren. 

Marcus Antonsson har exempelvis redan gjort fem mål den här säsongen och verkar ha hittat rätt under nye huvudtränaren Kim Hellberg. 

- Jag känner mig oerhört trygg med att Marcus trivs enormt bra här. Jag, Marcus och resten av gänget tänker bara på det som komma skall i Värnamo. Kommer det in någonting kring honom så kommer vi utvärdera det, men jag tror Marcus är fokuserad på att vara här och jag tror att han ger samma svar om du frågar honom, säger Ahmetovic. 

Hur säker är du på att ni får behålla honom?
- Jag vänder på den frågan! Om du hade varit anfallare, och så tittar du statistiskt - vilken tränare hade du helst velat spela under? Jag tror att han är på rätt plats just nu, men det får du fråga honom om.

Annons

En retorisk motfråga, undertecknad avböjer därför att svara. Det Enes Ahmetovic syftar på är att chefstränare Hellberg har tränat flera skyttekungar, senast Samuel Adegbenro, under tiden som assisterande i IFK Norrköping. 34-åringens förmåga att få fram det bästa ur sina forwards har ofta lyfts fram som en spetsegenskap, och nu är han på god väg att leda Marcus Antonsson till rekordnivåer när det gäller målskyttet. 

Men det är fler spelare än Antonsson som har stuckit ut.

- Vi som har följt Oscar Johansson i framförallt superettan vet vilken kvalitet han har. Det är en enormt skicklig spelare som alltid har kreativa lösningar på planen och i avgörande skeden. Han har gjort det grymt bra. Han var en sväng i Trelleborgs FF och fick testa på allsvenskan, men sen kom han tillbaka därifrån. Det märks att han trivs i Värnamo och därigenom fortsätter han att ta kliv. Dessutom har han hittat någon slags "bromance" med Antonsson, de hittar varandra ganska bra redan, säger Ahmetovic. 

Annons

- Ingen har varit i kontakt med mig angående honom i dagsläget, men det bubblar kring Oscar. Så mycket kan jag säga. Det är en fantastisk spelare.

Inför säsongen lånades Robin Tihi in från AIK. Mittbacken, som hade spelat 13 matcher i allsvenskan innan han anslöt till Smålandsklubben, har därefter växt fram till att bli en tongivande spelare hos nykomlingen. 

Ett lån, som sagt. Och efter säsongen är planen att 20-åringen ska återvända till AIK.

- Baserat på hans prestationer har det fallit väldigt väl ut. Han kommer hit i den åldern - till ett lag där egentligen bara han, Marcus Antonsson och Oscar Johansson har allsvensk erfarenhet - och tar en ledarroll direkt. Hur han agerar på planen och hur han leder laget när det gäller att styra och hjälpa till. Det är väldigt imponerande. Sen är han ta mig fan, förlåt att jag svär, en av de största förebilderna för unga spelare i Sverige. Hur många går och hjälper materialaren att tömma vattenflaskor och fixa kläder? Det är inte tillgjort, han bara är sån. Nej, Robin kommer gå väldigt långt.

Annons

Hur ser ni på möjligheten att värva honom permanent?
- Vi har inte jobbat på att få loss honom från AIK. Vi har hittat en lösning med AIK som passar alla parter, men det är klart att om den dörren skulle öppnas skulle vi göra allt vi kan för att få hit honom. Men utgångspunkten är att Robin är en AIK-spelare, så jag kan inte säga mycket mer än att han har gjort det fantastiskt bra. 

I helgen startar allsvenskan upp igen efter sommaruppehållet. För IFK Värnamo väntar då ett Smålandsderby mot Kalmar FF, där nya poäng ska jagas. Det brukar heta att nykomlingar tenderar att öppna starkt, för att sedan dippa på hösten. 

En sägning som Enes Ahmetovic inte ger mycket för i Värnamos fall.

- Jag är väl medveten om testen. Det är ganska vanligt att man säger så om nykomlingar och många gånger brukar det nog stämma, det vet jag egentligen inte. Man ska ha respekt för alla lag, men det är inte så att vi känner att vi har fått maximal utdelning och fått en dunderstart på säsongen. Vi känner oss snarare ivriga att få visa ytterligare vad vi kan. Vi har inte fått utdelningen vi borde ha fått. Genom vårt spela tror jag vi kommer kunna göra det ännu bättre, men det får tiden utvisa. 

Annons
Publicerad 2022-06-22 kl 17:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto