Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
52v

Westerberg efter första träningen: "Jädra respekt för uppgiften"

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. I går sparkades två av hans närmsta kollegor.
I dag ledde Alf Westerberg sitt första pass som ny huvudtränare för IFK Göteborg.
- Det är klart att känslorna går lite fram och tillbaka, säger han.

Solen sken och ett hundratal åskådare hade hittat upp till Kamratgården. Trots allt som har hänt och skrivits kring IFK Göteborg den senaste tiden verkade stämningen god.

Laget tränade i drygt en och en halv timme. Mycket tid lades på spel elva mot elva och nye huvudtränaren Alf Westerberg bröt ofta in och gav instruktioner.

- Jag tycker att det var ganska trivsamt. Det kändes bra när vi kom ut. Det är klart att det är ett gäng som kommer in här på morgonen med mycket tankar och känslor. Men väl ute på planen var det en förträfflig energinivå, konstaterade Westerberg själv när han mötte media efter träningen. Då hade det gått ett drygt dygn sedan IFK Göteborg meddelade förändringarna i ledarstaben. De som innebar att Jörgen Lennartsson och Magnus Edlund sparkades samt att den tidigare assisterande tränaren Alf Westerberg tilldelades huvudansvaret. Han betonade att han ännu inte har hunnit prata med sina tidigare kollegor.

- Nej, jag har inte haft tillfälle att göra det. Det är klart att jag känner för dem. Det är ett moraliskt dilemma man hamnar i, men vår värld är sådan ibland. Det är klart att känslorna går lite fram och tillbaka, men det finns å andra sidan inte mycket tid sjunka ner i dem, säger han.

Vad är viktigast för dig att göra nu?
- Det kanske låter osexigt, men att vi har fokus på rätt saker. Det går inte uppfinna hjulet igen innan söndag. Vi har en bra kunskapsnivå i det här laget. Nu blir det ett back to basics tänk kan man säga där vi ska hitta en trygghet samt förbättra och förstärka självkänslan igen. Inte minst hemma på Ullevi.

Finns det något specifikt som du verkligen vill förändra?
- Inte i spelsätt. Det handlar om att påverka enskilda spelare i deras agerande och förmåga att leda på plan. Att vi inte tappar drivet, att vi är där i 90 minuter.

Under onsdagens träning fanns även klubblegendaren Torbjörn Nilsson på plats. 63-åringen har anställts som ny assisterande tränare och ersätter därmed Magnus Edlund. Avtalet gäller säsongen ut.

- Den dök upp i måndags natt nästan. Vi möttes en del när Torbjörn var i Frölunda och jag i Trelleborg. Vi satt ner och diskuterade en stund i går och det var ett bra samtal. Vi får en person av den digniteten som kan intressera spelarna, öppna upp ögonen ytterligare på dem. Jag tror att det blir bra för gruppen, säger Alf Westerberg.

Tillsättningen av Torbjörn Nilsson har mottagits med jubel av de blåvita supportrarna och gett klubben lite positiva rubriker i en annars mörk tid. Spelade det någon roll i tillsättningen?

- Det gör ju ingenting att det blir så, men i den här funderingen var det viktigaste att man känner att det fungerar arbetsmässigt. Att vår kemi är bra, säger Westerberg.

Du får mer ansvar nu, trivs du med det eller känns det läskigt?
- Det är svårt att säga nu, det måste sätta sig. Men i någon mening finns det något kittlande i det här. Att ta ansvar är väl en drivkraft för alla oss som håller på med det här. Läskigt vet jag inte, men det är klart att jag har en jädra respekt för uppgiften.

Hur skiljer du dig från Jörgen Lennartsson som huvudtränare?
- Svårt att bedöma... Jörgen har en formidabel förmåga att entusiasmera och driva. Jag har förhoppningvis också den förmågan, men kanske inte den sociala kapaciteten. Förhoppningvis kan jag vara en bra chef för spelarna ändå.

På söndag ställs IFK Göteborg mot Örebro på Gamla Ullevi. En chans till revansch efter det tunga 2-4-nederlaget senast.

Kanske väljer Alf Westerberg att kasta om lite i startelvan? På onsdagens träning var det exempelvis Thomas Rogne och David Boo Wiklander som bildade mittbackspar i vad som såg ut att vara en tänkt elva. Lagkapten Mattias Bjärsmyr lirade med reserverna.

- Förändringar i startelvan blir det ju per automatik jämfört med senast då Mads Albaek är borta (lämnat för Kaiserslautern). Taktiskt tänker jag fästa stor tonvikt vid att våra grunder sitter bra och fungerar. Sedan får vi som alltid förhålla oss till Örebro och vad som hände i söndags. Jag tror att det bottnar i att vi sätter vårt försvarsspel ordentligt.

Kanske kan tränarbytet ge laget en energikick inför matchen. Det blir ju lite av en nystart.

- Och det ska man spela lite på. Får vi in det i alla skallar så kan det bli bra tror jag. En ordentlig utlösning på söndag, säger Mattias Bjärsmyr.

Tobias Hysén:

- Tränarbytet kommer bli bra tror jag. Sedan är det svårt att stå här när man hade "Jögge" (Jörgen Lennartsson) i går och "Affe" (Alf Westerberg) i dag. Vi vet att han har en bra fotbollshjärna, men man vill sympatisera med "Jögge" och "Mange" (Magnus Edlund) också. Det blir en liten kluven situation.

Var det nödvändigt med ett skifte?
- Det är som det är. Får du inte resultaten med dig är det i nio fall av tio tränaren som får gå. Jag kan känna att det var tvunget att hända något. Vi fick inte ut det på planen som vi ville. Sedan är det spelarnas ansvar att ta till sig instruktioner och göra det vi bli tillsagda. Det har vi inte gjort. Mycket av skulden ligger hos oss såklart, men du kan inte skicka iväg 20 spelare.

Publicerad 2017-07-19 kl 15:50

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER