Wiltons skott-potpurri - knäcken för Elfsborg

Wilton Figueiredo - blir han Elfsborgs baneman i guldstriden? Boråslaget hade kvitterat och jagade för seger, då slog MFF:s brassestjärna till.
- Vi gillar inte att hjälpa Helsingborg, men i dag blev det så, säger Wilton.

Elfsborg åkte ner till Malmö med pressen att haka på Helsingborg - HIF hade tidigare på eftermiddagen besegrat Örebro och därmed sex poäng ner till Elfsborg. Och poängskillnaden står sig, tack vare Wilton Figueiredo.

– Vi gillar inte att hjälpa Helsingborg, men i dag blev det så, säger Figueiredo till Canal plus.

Figueiredo har uppenbarligen hittat höstformen tidig; det fräcka frisparksmålet mot Zagreb i veckan följdes nu upp av ett mål i samma höga skola. Ett mål som betydde 1-0 för Malmö.

Efter en halvtimme ordnade Malmös brassestjärna fram en frispark i bra läge. Och han tog själv hand om frisparken, på delikatast möjliga vis. Wilton stegade lugnt fram och smekte bollen över Elfsborgs-muren i "fel" hörn för Jesper Christiansen, som bara kunde beskåda klassmålet.

1-0 i paus, men Elfsborg lät sig inte knäckas av underläget och kvitteringen kom tidigt i andra halvlek, när Lasse Nilsson vräkte sig fram och tryckte in bollen efter ett fint inspel från Johan Larsson. Och Boråsarna hade bra med möjligheter att avgöra: Lasse Nilsson och Niklas Hult fick bägge jättelägen, mer eller mindre friställda med Melicharek.

Men siktet var inte rätt inställt hos Elfsborgsspelarna. Det var det däremot hos Wilton Figueredo. Mitt i Elfsborgspressen slog han till efter en omställning - väggspel och rappt avslut i mål via en touch på en försvarare.

– På det andra målet hade jag ett bra samspel med Agon (Mehmeti) och Jiloan (Hamad), och avslutet var snyggt. Men jag gillar det första målet bättre, frisparkar är svårare, säger Wilton till Canal plus.

Malmö-tränaren Rikard Norlings tunga slant lite lätt när han skulle till att hylla Figueiredo:

– Wilton var jävligt, förlåt, väldigt bra i dag.

– Vi gör en jättebra första halvlek, men i andra får vi kämpa. Vi visar att vi är ett högmoraliskt lag som orkar vinna en sådan här match, fortsätter Norling.

Kollegan Magnus Haglund var trots det nesliga resultatet - och dess konsekvenser för guldstriden - nöjd med insatsen.

- Andra halvleken är jättebra från vår sida. Vi skapar ju fem, sex hundraprocentiga målchanser och borde ha vunnit den här matchen. Efter kvitteringen är vi helt överlägsna, säger Haglund.

– Jag funderar inte på det (tabelläget) nu. Det läser vi av efter 30 matcher.

Nu har Elfsborg sju matcher på sig att plocka in sex poäng på Helsiingborg. Lagen möts i Borås den 21 september, en match som ser ut att bli en ren seriefinal.

Publicerad 2011-08-28 kl 19:21