Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Korsbandsskador vanligare inom damfotbollen - spelarfacket inleder stort projekt: "Välkommet"

Andra ligor och cuper

Korsbandsskador är vanligare i damfotbollen än i herrfotbollen. 
Nu startar spelarfacket Fifpro ett treårigt projekt i syfte att undersöka varför det ser ut så och vad som behövs göras för att förebygga skadorna. 
- All fokus på korsbandsskador inom fotbollen på damsidan är välkommet, säger läkaren Matilda Lundblad. 

Foto: Bildbyrån/Privat.

Enligt spelarfacket Fifpro är korsbandsskador två till sex gånger vanligare bland kvinnor än bland män och inom damfotbollen inträffar omkring två tredjedelar av korsbandsskadorna i situationer som inte innefattar fysisk kontakt.  

Mycket av den forskning som finns på ämnet har utgått ifrån amatörfotbollsspelare så vad de många korsbandsskadorna bland kvinnliga proffsfotbollsspelare beror på är inte klarlagt.  

På tisdagen inledde därför Fifpro ett nytt projekt som syftar till att gå igenom befintlig forskning, göra en behovsanalys vilka resurser och faciliteter de professionella damlagen har samt kartlägga arbetsbelastning, resor och andra yttre riskfaktorer. 

Annons

Läkaren och forskaren Matilda Lundblad, som arbetat mycket med just korsbandsskador, menar att projektet välkommet. 

- Korsbandsskador är en av de skadorna inom fotbollen som har störst konsekvenser både för individen och för laget.  Därför är all fokus på korsbandsskador inom fotbollen på damsidan välkommet, säger hon till Fotbollskanalen. 

Projektet kommer pågå i tre år och utgå från de tolv klubbarna i engelska ligan, Women’s Super League. Men förhoppningen är att resultatet ska kunna hjälpa till att förebygga korsbandsskador bland damfotbollsspelare i hela världen. 

Är ett sådant här projekt bra verktyg för lagläkare? 
- Alla nya insikter kring varför en skada uppstår bidrar till att lagläkare kan göra ett bättre arbete. Det är lagläkaren tillsammans med medicinska teamet som leder det skadeförebyggande arbetet i en klubb. De klubbar som tar till sig kunskap och lyckas hålla skador på en låg nivå är också de klubbar som återfinns högst upp i tabeller både i nationella ligor och på CL nivå. Självklart behövs prestationen på planen också men om ett lag ligger högt i skadenivå är det osannolikt att laget ändå lyckas hamna högt i tabellen, säger Lundblad som tidigare har varit lagläkare i IF Elfsborg, bland andra. 

Annons

Projektet ska undersöka yttre faktorer så som förutsättningar, faciliteter, skor, resor och andra ”riskfaktorer”, varför kan sådant spela roll? 
- Hypotesen är att korsbandsskador beror på flera olika faktorer. På så sätt kan den här typen av projekt lägga press på klubbar att ge kvinnliga fotbollsspelare samma förutsättningar som manliga fotbollsspelare när det gäller faciliteter och allt runt omkring. 

Kan ett sådant här projekt göra skillnad? 
- Absolut. Damerna säljer slut arenor i Europa och det blir mer prestigefyllt att ha ett starkt damlag i europeiska toppklubbar. Med det kommer också resurser för att hålla sina spelare på planen och de medicinska teamen i de här klubbarna är väldigt vetgiriga. De kommer att kunna ta med sig insikterna och påverka sina klubbar i rätt riktning. 

Annons
Publicerad 2024-04-30 kl 12:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto