Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Simovic stormtrivs i Japan: "Fotbollslivet leker"

Andra ligor och cuper

Robin Simovic lämnade HIF och reste till andra sidan jordklotet.
Inte ens en degradering har fått honom att längta hem.
- Fotbollslivet leker, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: TT.

Säsongen 2015 tryckte anfallaren Robin Simovic in tolv mål för Helsingborg i allsvenskan. Simovic lockade till sig intresse från flera hål men valde, kanske något oväntat, att flytta till Japan för spel i Nagoya Grampus.

Klubben hade vunnit ligan både 2010 och 2011 och satsade nu för att ta sig tillbaka till toppen. Men säsongen då Simovic anlände gick det mesta fel. I stället för att vara med och slåss om titeln åkte laget ur. Simovic elva ligamål hjälpte föga.

- Det blev ett litet bakslag, vi hade en ny tränare, det var hans första tränaruppdrag och han var inte riktigt varm i kostymen och fick sparken, lite för sent kanske. Vi gick 17 matcher utan vinst på sommaren. Det gjorde en del. Vi fick en ny tränare, det gick lite bättre på slutet men det var för stort glapp för att kunna haka på, konstaterar Simovic.

Annons

Men trots degraderingen blev anfallaren kvar i klubben – och i år har målproduktionen fortsatt. Med sina tolv mål är 26-åringen femma i skytteligan och klubben jagar åter en plats i högstaligan.

Simovic ångrar absolut inte flyttet till Japan.

- Jag mår väldigt bra, trivs bra i landet, i staden och speciellt i klubben. Jag har en hög status här. Jag levererar och det går bra helt enkelt. Fotbollslivet leker, säger han.

Ärligt talat, hur bra är nivån i den japanska andraligan? Det låter inte jättehett.
- Nej, det kanske inte låter så för utomstående, men när man är här och spelar med så tekniska spelare som det är i alla matcher och med det tempot det är, arenorna som finns och så vidare. Då är det helt okej. Givetvis är högstaligan bättre men det är väldigt attraktiv och kul fotboll att spela.

Livet i Asien är minst sagt olikt det han var van vid hemma i Sverige.

Annons

- Det är väldigt annorlunda. Ibland är det någon jordbävning, ibland kommer det en tyfon. Man kan få varningar i telefonen över att Nordkorea skjuter missiler ut i havet. Det händer lite grejer i livet. Men det har sin charm också, att det händer något här borta.

- Det är väldigt vänligt och respektfullt hela tiden. Det är inte riktigt så i Sverige om man ska nämna ett land. De är måna om sitt eget folk och även människor som kommer utifrån. De vill att man ska få en bra bild av landet.

Kontraktet med klubben går ut efter säsongen. Enligt Simovic har det funnits intresse både från Sverige och andra utländska klubbar. Men för tillfället är inte en flytt tillbaka till allsvenskan aktuell.

- Inte just nu. Man ska aldrig säga aldrig, men så som det ser ut nu: nej, jag trivs väldigt bra.

Han följer inte Helsingborg speciellt noga, men har så klart noterat att Skåneklubben degraderats och på slutet gått rejält knackigt i superettan.

Annons

- Det trodde man inte riktigt. Men så är det ibland. Det trodde man inte om oss i Nagoya heller, att vi skulle åka ur. Sådan är fotbollen, det är bara att försöka komma tillbaka starkare.

Vad har du för bild av HIF?
- Bilden är väl att de har det kämpigt. Det kommer nog ta några år innan de kommer tillbaka till stabiliteten och får ett slagkraftigt lag igen. Det är inte enkelt att åka ur och bara studsa tillbaka. Det kommer att ta lite tid helt enkelt.

Publicerad 2017-08-17 kl 11:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto