Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANDRA LIGOR OCH CUPER

Spelare vittnar i unik kartläggning - sena löner och hot

Foto: SCANPIX

Många drömmer om att bli fotbollsproffs.
Men villkoren är långt ifrån så bra som många tror.
Över 13 000 spelare världen över vittnar nu i en stor enkät om sena löner, hot från supportrar - och stora klyftor.

Fotbollskanalen har fått ta del av den omfattande och unika undersökning som det internationella spelarfacket FIFPro genomfört med professionella fotbollsspelare världen över. I enkäten har 13 876 spelare från 54 länder och 87 olika ligor fått ge svar på hur arbetsförhållandena är inom dagens fotboll. Bland annat har man fått svara på om man någon gång tvingats byta klubb efter påverkan från klubben, om man hotats av fansen och om man fått sin lön i tid.

Rapporten är den tredje som FIFPro genomför på det här området, men den som nu presenterats är den överlägset mest omfattande och den första som genomförts globalt. Den visar att klubbar och förbund både nationellt och internationellt fortsatt har en lång väg att gå vad gäller att sköta sina åtaganden gentemot spelarna.

Bland annat visar svaren från spelarna att de ekonomiska klyftorna är stora och att ersättningen till spelarna, bortsett från den yttersta eliten, är lägre än vad många kanske tror. 21 procent av spelarna tjänar under 300 dollar, motsvarande 2 800 svenska kronor netto varje månad.

Ytterligare en faktor som är anmärkningsvärd är att drygt fyra av tio spelare som medverkat i undersökningen hävdar att deras klubbar inte betalar ut lönen i tid.  Dessutom uppger 29 procent (som sålts till en annan klubb under avtalstiden) att man tvingats byta klubb mot sin vilja eller att man tvingats välja en klubb som inte varit ens eget val.

Förutom lön, ersättning och övriga ekonomiska aspekter tar rapporten även upp andra delar av en spelares arbetssituation. Bland annat säger nästan var fjärde spelare som tillfrågats att man vet om att spelare fått träna på egen hand på grund av att klubben satt press - och att sju av tio av de spelarna upplevt att klubbarna varit sena med betalningen i samband med den perioden. Utöver det uppger över 1000 spelare att man utsatts för fysiskt våld av något slag.

I Sverige har 387 spelare i genomfört undersökningen. Den visar att 41 procent av de tillfrågade tjänar mellan cirka 18 500 och 37 000 kronor netto i månaden och att tolv procent tjänar mellan 37 00 och 74 000. Tolv procent uppger att man inte fått sin ersättning i tid och hela 58 spelare, eller 15 procent, att man någon gång hotats av fansen.

Som följd av rapporten drar FIFPro flertalet slutsatser som man menar är nödvändiga för att komma tillrätta med problemen på spelarmarknaden. Bland annat vill man se att spelarna omfattas av ett kollektivavtal (vilket nyligen införts i Sverige) och att man får till ett bättre regelverk vad gäller transfersystemet som ska stärka spelarnas rättigheter.

Mer om rapporten hittar ni här - och rapporten i sin helhet finns här.

FAKTA

FIFPros undersökning:

Enkäten är den största insamlingen av data inom fotbollen som producerats.

Enkäten skickades ut till 66 spelarfack runtom i världen. Där ingick inte Asien på grund av att man gjort en mindre undersökning där tidigare. 56 fack återkom med svar, ett förbund hade för låg svarsfrekvens, ett annat återkom för sent

Totalt har 13876 spelare från 54 länder och 87 olika ligor medverkat.

Publicerad 2016-11-29 kl 00:01

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER