Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fifa stöttar fängslad fotbollsspelare: "Situationen borde inte uppstått"

Australien

Hakeem Al-Araibi är fortsatt frihetsberövad.
Fifa fortsätter att trycka på för att spelaren ska få återvända till Australien.
"Denna situation borde inte uppstått", skriver man på sin hemsida.

Foto: TT.

Hakeem Al-Araibi sitter fängslad i Thailand i väntan på besked efter Bahrains begäran om att få honom utlämnad. Al-Araibi, som är från Bahrain, dömdes i sin frånvaro 2014 till tio år i fängelse för att ha vandaliserat en polisstation. Enligt New York Times ska dock den misstänkta vandaliseringen skett bara minuter innan han spelade en match som dessutom tv-sändes. Domaren som dömde är en del av kungafamiljen Khalifa som styr landet. Al-Araibi förnekar anglagelserna och hävdar sin oskuld.

Al-Araibi har tidigare kritiserat Sheikh Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, president i det asiatiska fotbollsförbundet, som är kusin till kungen.

ANNONS

Al-Araibi, som sedan 2014 lever och spelar fotboll i Australien där han fick asyl efter att ha flytt från Bahrain på grund av tortyr, hävdar att han riskerar fängelse och tortyr på nytt om han utlämnas.

Fifa har tidigare, tillsammans med bland annat det australiensiska fotbollsförbundet, ställt sig bakom Al-Araibi och begärt att han ska få återvända till Australien. På onsdagen gick det internationella fotbollsförbundet ut med ett nytt uttalande där man ånyo ställer sig bakom Al-Araibi.

”Denna situation borde inte uppstått, särskilt inte eftersom Mr Al-Araibi nu lever och arbetar som professionell fotbollsspelare i Australien, ett land där han fått flyktingstatus”, skriver Fifa i ett uttalande.

”Fifa uppmanar därför alla berörda myndigheter (i Bahrain, Thailand och Australien) att ta nödvändiga steg för att försäkra att Mr Hakeem Al-Araibi tillåts återvända säkert till Australien där han kan återuppta sin karriär som professionell fotbollsspelare.”

ANNONS

Al-Araibi befann sig i Bangkok på semester då han den 27 november 2018 greps i samband med att han steg av flyget med sin fru.

Även människorättsorganisationen Amnesty International stöttar Al-Araibi och har startat en namninsamling.

Hakeem Al-Araibi har tidigare spelat i Bahrains landslag men representear nu Pascoe Vale i den australiensiska andraligan.

Publicerad 2019-01-09 kl 19:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto