Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson: "MFF har anledning att tro på sig själva"

Champions League

MFF står inför sin kanske svåraste utmaning i modern tid, mot ett mångmiljonsatsande Salzburg på bortaplan. Men läget är långt ifrån hopplöst, enligt Anders Andersson.
- Malmöspelarna har all anledning att tro på sig själva, säger han.

Bara ett enda dubbelmöte i playoff-stadiet skiljer MFF från den europeiska fotbollens absolut mest prestigefulla turnering. Mer än ett decennium har gått sedan en allsvensk klubb senast representerades på Champions League-nivå, och då handlade det om Helsingborg under ledning av tränaren Nanne Bergstrand.

Men MFF:s sista hinder utgörs av en mycket resursstark motståndare. Ett RB Salzburg, som med tungt sponsorkapital i ryggen imponerat storligen under de senaste säsongerna. I sin inhemska liga har klubben inlett med fem raka trepoängare och 24-1 i målskillnad den här sensommaren, och även ur ett internationellt perspektiv har RB etablerat sig som en kraft att räkna med. Något som inte minst Elfsborg fick erfara under fjolårets upplaga av Europa League, där det blev 4-0 till österrikarna i hemmamötet.

Annons

Samtidigt oroar sig många för att just bristande rutin från de europeiska cuperna riskerar att fälla MFF på tisdagskvällen. Men klubblegendaren Anders Andersson, tillika expertkommentator i TV4, är av en annan uppfattning. Han anser att Malmö har en relativt god chans, trots sin stämpel som underdogs.

- Det tycker jag. Sedan ska man komma ihåg att sådana här situationer alltid är speciella. MFF börjar på bortaplan mot en stor klubb och förenklat kan man säga att det gäller att respektera motståndaren, utan att för den sakens skull ha respekt för honom, säger Andersson till fotbollskanalen.se.

Hur då, menar du?
- Det går inte att komma ifrån att Salzburg har varit väldigt skickliga på senare tid, inte minst i Europa League där de gick fram ordentligt under 2013. Inte bara mot Elfsborg, utan även när de mötte etablerade klubbar som Ajax. De har varit bra och får gälla som favorit. Men samtidigt är MFF i en position där de definitivt ska tro å vad de själva gör. De har lyckats att slå ut Glasgow Rangers och Sparta Prag tidigare, och de var väldigt nära att lyckas mot Dinamo Zagreb också. Visst är de underdogs, men det är klart att de har en chans.

Annons

Hur ser du på risken att MFF-spelarna redan är lite nöjda med vad de åstadkommit hittills under kvalet?
- Tanken har föresvävat mig också, men jag tror inte att de är nöjda. Många av dem har spelat i Europa League tidigare och någon eller några har erfarenheter från större ligor också. Nu är de regerande svenska mästare och leder serien igen. Jag är övertygad om att de vill ha mer i det här läget.

Vad blir viktigast för MFF i och med att första matchen spelas på bortaplan?
- Det låter lite klyschigt, men allt handlar ju om att få med sig "ett resultat". Spelet tenderar att bli lite snålare i de här sammanhangen och alla vet hur viktigt det är att göra mål på bortaplan. Det såg vi inte minst mot Sparta Prag. I och med att MFF gjorde två mål i 4-2-förlusten i Tjeckien räckte det ju med 2-0 hemma, vilket de också klarade av.

Annons

Anders Andersson har själv upplevt många inspirerande matcher utomlands, dels under sin landslagskarriär, men även när han tillhört klubbar i länder som Portugal och England. Han pekar på att Malmöspelarna inte nödvändigtvis har 90 minuter av supersnabb fotboll att vänta mot Salzburg.

- Min egen första erfarenhet från när jag själv spelade dåvarande Uefacupen med MFF var att man faktiskt fick mer tid med bollen emellanåt. Det är en annan sorts spel. Man tillåts att hålla i den i perioder, och sedan plötsligt kan tempot blixtra till. Det blir inte riktigt samma jämna lunk som man kanske är van vid, och det är något som passar vissa spelare. De skickligaste bollspelarna upplever ofta att de gör bra matcher just mot internationellt motstånd, säger Andersson.

Medan spelare som kanske lever mer på fysiska attribut får det svårare?

Annons
- Precis, så kan det vara. Samtidigt har ju vi från Sverige haft disciplinen som ett varumärke länge, att våra lag varit duktiga i defensiven. Men numera är väldigt många andra länder bra på de bitarna också, så för att lyckas måste man ha en bra balans. Det tycker jag nog att Malmö har. De har haft otur med skador på vissa kreativa spelare, men samtidigt finns andra som klivit fram.
Publicerad 2014-08-18 kl 17:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto