Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

UEFA Champions League-bevakningen sponsras av:

Avslöjar: Gruppspel kan införas i damernas Champions League: "Det här är nästa steg att ta"

Champions League

Många har klagat på ersättningen i Champions League för kvinnor.
Nu tar Uefa ta ett steg för förändring - gruppspel kan komma att införas, erfar Fotbollskanalen.
- Vi tror att det här är nästa steg att ta, säger Linda Wijkström på EFD till Fotbollskanalen

Foto: Bildbyrån.

Säsongen 2009-2010 ändrades damernas dåvarande största internationella turnering, Women’s Cup format till att i stället ändras till att heta UEFA Women’s Champions League. Därmed infördes också en del förändringar. Women’s Cup omfattade bara mästarklubbar i de europeiska ligorna, men sedan Champions League-formatet blev verklighet kunde även klubbar som inte vann den inhemska ligan i de högst rankade ligorna kvalificera sig för turneringen. Däremot fanns det en skillnad gentemot herrarnas Champions League. I damernas turnering var, och är, det inget gruppspel i huvudturneringen. I Women’s Champions League är det först ett kvalspel sedan ett slutspel, där lagen går direkt in i sextondelsfinal.

Annons

Det kommer det sannolikt bli ändring på snart. Fotbollskanalen erfar att Uefa kan införa gruppspel även i damernas Champions League efter att Fifa ändrat sitt upplägg för den internationella kalendern år 2020.

- Jag kan bara säga att det förs diskussioner och det har det gjort ganska länge, säger Elitfotbolls dam kommersielle chef, Linda Wijkström, till Fotbollskanalen.

Är den centrala frågan att det ska införas ett gruppspel?
- Från klubbsidan och ECA har man ju länge förespråkat en diskussion om ett gruppspel för att få, enligt oss, en sportslig, men också ett ökad bättre värde i hela Champions League. Det har klubbarna förespråkat ganska länge. Däremot har det varit ett litet problem i diskussioner eftersom Fifa:s internationella kalender inte riktigt gett utrymme för sådant spel. Nu ändras ju Fifa:s internationella kalender i och med 2020. Det beslutet togs i oktober 2018. Det är klart att det finns möjligheter för det, men mer än så vet jag inte.

Annons

- Diskussionerna har nästan förts sedan 2013 i olika format och diskussioner från ECA:s håll, tillsammans med klubbarna, till Uefa. Hindret har varit att kalendern inte riktigt varit anpassad för klubbfotboll. Det har varit för många internationella fönster.

Uefa har dock ännu inte fattat ett formellt beslut i frågan, erfar Fotbollskanalen. Ett beslut kan tas i slutet av maj.

Linda Wijkström på EFD ser stora fördelar med att införa ett gruppspel - båda sportsligt och marknadsmässigt.

- Ett är att vi kan bygga värdet av damernas Champions League på ett bättre sätt. I dagsläget kan det handla om två matcher sedan är man ute. I ett gruppspel kan man också få spela fler matcher internationella motstånd, vilket också är bra ur ett matchningssynvinkel. Men inte minst att bygga värdet av damernas Champions League.

Annons

- Det är fortfarande en fråga för Uefa och vi har inte haft någon damfotbollskommittémöte hos dem på några månader. Vi förespråkar det från klubbsidan och även övriga klubbar i Europa gör det för att öka värdet för klubbfotbollen. Vi anser att det är i linje med att den utvecklingen som det bör gå till.

Linda Wijkström tror att det vore ett klokt beslut att införa gruppspel.

- Vi tror att det här är nästa steg att ta.

Publicerad 2019-05-08 kl 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto