Barcelona överlägset blekt United - Messi avgjorde finalen

Ligan. Cupen. Och nu även seger i världens finaste turnering för klubblag.
Barcelona är årets mesta och bästa mästare efter 2-0 (1-0) mot Manchester United i onsdagens final i Champions league.

Olympiastadion i Rom har varit skådeplats för såväl sprintrar som artister i nära ett halvsekel. Sällan har publiken sett sådan perfekt kombination av fart, artisteri och kontroll som i Barcelonas uppvisning mot Manchester United.
Långa stunder parkerade det spanska laget på Uniteds planhalva, något som underlättades av att motståndarlaget uppträdde förvånansvärt passivt.
Det var visserligen det engelska mästarlaget som började bäst. I andra minuten sköt Cristiano Ronaldo en frispark från 30 meter, Victor Valdés lämnade - och Uniteds Ji-Sung Park var sånär att hinna fram.

Iniesta ryckte

Ronaldo var nära att göra mål igen i nionde minuten, men skottet smet utanför stolpen.

I det efterföljande anfallet fick Barcelona ordentlig bollkoll på offensiva planhalva för första gången. Andres Iniesta ryckte ifrån bevakningen med bollen fastsmetad vid fötterna, passade till Samuel Eto'o som vände bort Nemanja Vidic och sköt 1-0 vid Edwin van der Sars närmsta stolpe.
Resten av halvleken tillhörde Barcelona. Rörelsen - i kombination med Uniteds försiktighet - gjorde att laget emellanåt såg ut att ha 15 spelare på planen.
Det hjälpte inte ens att Uniteds engelske landslagsback Rio Ferdinand tittade uppfordrande på lagkompisarna med sina argaste ögon. Eller att Alex Ferguson, som var uppe i fem tuggummituggningar per sekund, blängde bistert från bänken.

Argentinsk skalle

Andra halvlek började som den första slutade. Thierry Henry var nära 2-0 tidigt i andra halvlek, men van der Sar var snabbt ute.

Avgörandet kom i stället i 70:e minuten när Lionel Messi nickade in 2-0 på ett perfekt inlägg från Xavi. Målet var argentinarens tionde i årets turnering.
Segern i Rom innebär att Barcelona fick revansch för fjolårets semifinalförlust mot Manchester United och att Josep Guardiola fått maximal utdelning under sitt första år som klubbens tränare. Seger i ligan, cupen och nu i Champions league.

TT

Publicerad 2009-05-27 kl 22:51

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.