Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Damerna förbjuds att använda Champions League-hymnen: "Uefa är kristallklart"

Champions League 2019-03-27 kl 14:01

I kväll spelas kvartsfinalreturerna i Champions League på damsidan.
Men matcherna föregås inte av den klassiska hymnen.
- Uefa är kristallklart med att det är förbjudet att närma sig den, säger norska LSK Kvinners:s kommunikationsansvarige Anna Collett, till TV2.

Foto: Bildbyrån.

De flesta känner säkert igen den klassiska Champions League-hymnen, som spelas inför avspark i herrarnas turnering. Låten har blivit starkt förknippad med turneringen och har funnits med sedan säsongen 1992/1993.

Den är dock enkom avsedd för herrarna, inte för damerna. Inför kvällens avspark mellan norska LSK Kvinner och Barcelona berättar LSK:s kommunikationschef Anna Collett att Uefa förbjudit damklubbarna att använda låten. Detta trots att turneringen har i princip samma namn (”Uefa Womens Champions League”) och också arrangeras av Uefa.

- Alla förknippar den hymnen med Champions League. Folk har tänkt att det är naturligt att använda den sången, men Uefa är kristallklart med att det är förbjudet att närma sig den, säger, Collett till norska TV2.

ANNONS

Collett säger till den norska tv-kanalen att klubben riskerar böter av Uefa om den används vid deras matcher.

LSK har tidigare, 2005, använt sig av en låt av Guns ’N Roses och i kväll kommer man i ställe använda sig av ”O Fortuna” av Carl Orff, skriver TV2.

Tanken är att det till nästa säsong ska finnas en motsvarande sång på damsidan som ska användas i damernas Champions League.

LSK-spelaren Guro Reiten tar dock det hela med ro.

- Det spelar ingen roll. Jag är så fokuserad att jag inte hör vad som spelas i högtalaren när vi går ut.

Karl-Erik Nilsson är ordförande i det Svenska Fotbollförbundet och han sitter dessutom med i arrangören Uefas exekutivkommitté. Han säger att han inte varit inblandad i frågan kring om hymnen ska få användas av damerna eller inte, vad gäller förbudet och hur det motiveras hänvisar han Fotbollskanalen till Uefas kommunikationsavdelning.

ANNONS

Däremot skriver han i ett sms, på frågan om hur han personligen ser på ärendet, följande:

"Där kan jag svara att profileringen av damernas Champions League utvecklas i rätt riktning och i år spelas t ex finalen som ett eget event, den 18 maj i Budapest,  och inte i skuggan av herrarnas final. Jag tycker därför att damernas Champions League är värd en egen hymn som kan profilera tävlingen. Förutsätter att en sådan tas fram till kommande säsong för att ytterligare profilera en tävling som stadigt ökar i intresse."

Uefa:s kommunikationsavdelning skriver i ett mejl till Fotbollskanalen att beslutet om att förbjuda hymnen handlar om att "stärka varumärket"

"Precis som för alla Uefa:s turneringar så har Uefa Women’s Champions League sitt eget varumärke som syftar till att framhäva det bästa av damfotbollen i Europa. Precis så är det också med den visuella identiteten, Uefa Women’s Champions League varumärkesidentitet och det inkluderar musiken", skriver kommuikationsavdelningen.

ANNONS

Streama alla matcher från UEFA Champions League på Telia och C More

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto