Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Streama Uefa Champions League på TV4 Play

Domarbasens nya svar i VAR-frågan

Champions League

Glenn Nyberg imponerade i Champions League.
Svenska domare verkar vara konkurrenskraftiga i Europa - trots VAR.
- Ja, det verkar fungera ändå, säger domarcoachen Martin Ingvarsson till Fotbollskanalen.

5:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TV4 Play

Se höjdpunkterna från Bayern München-Manchester United i spelaren ovan.

Han har knappt varit omnämnd i efterspelet.

Och det brukar vara ett positivt tecken.

Allsvenske toppdomaren Glenn Nyberg fick av Uefa förtroendet att ansvara för stormötet mellan Bayern München och Manchester United i Champions League under onsdagen. Rättskiparen stod för en solid insats och undvek strålkastarljuset.

Domarcoachen Martin Ingvarsson, som tillsätter domare till matcherna i allsvenskan och superettan, är nöjd med svenskens prestation när Fotbollskanalen når honom dagen efter.

- Glenn var riktigt bra, inleder Ingvarsson.

- Det var ingen som diskuterade något större domslut efteråt. Han fick gå ut till VAR-skärmen en gång och titta på en straff som var svår att se live, och det är precis där VAR är som bäst. Alla är överens om att det är straff när man ser det i efterhand. Det löste teamet på ett bra sätt och det är inget som kommer att påverka insatsen negativt.

Annons

Hur ser du på Nybergs chanser att få fler toppmatcher i Europa framöver?
- Han har inte försämrat sina chanser efter i går, i alla fall. Han förvaltade förtroendet han fick på ett bra sätt. Sen kan man alltid diskutera någon frispark hit eller dit, men på det stora hela gjorde han det väldigt bra. Och det verkade som att spelarna accepterade och respekterade honom.

VAR-situationen som Ingvarsson pratar om utspelade sig i början av andra halvlek.

I samband med en hörna fick Manchester United-stjärnan Christian Eriksen bollen på handen, vilket först in noterades av domarteamet. Glenn Nyberg kallades då ut till VAR-skärmen där han kunde konstatera att det hela var ett regelbrott - och således också en straff för Bayern München.

Ingvarsson är en av alla domare i Sverige som länge har varit för införandet av VAR i svensk fotboll. Ett argument har då varit att hjälpmedlet behövs för att svenska domare ska kunna få chansen att döma ute i Europa. Något domarbasen nu delvis backar ifrån även om han fortfarande vill se att systemet införs i allsvenskan.

Annons

- Nej, de svenska domarna dömer inte i en VAR-miljö. Och det är negativt på det sättet. Men vi försöker trigga våra domare att inte hamna i VAR-situationer. Sen är detta (Eriksens hands) en jäkla bra situation för att exemplifiera varför VAR behövs, för den handsen är omöjlig att se. Det spelar ingen roll vem som hade dömt - ingen domare hade sett den, menar Ingvarsson.

Svenska domare verkar kunna vara konkurrenskraftiga i Europa ändå, även om de inte har var i ligan?
- Alltså. Jo, så är det. Vi är det enda landet (inom Uefa) som inte har VAR. Vi har inga VAR-domare som andra länder har, men de svenska domare som har dömt (med VAR) har gjort det så bra. Så det verkar fungera ändå.

Ett av argumenten för att inför VAR i allsvenskan har ju varit att det behövs för att svenska domare ska vara konkurrenskraftiga och få toppmatcher i Europa. Just det verkar inte väga så tungt när Uefa tillsätter domare, med tanke på matchen Glenn fick i går?

Annons
- Nej, och det är kolossalt imponerade av våra domare att det kan vara så. Men å andra sidan… När man som domare hamnar i en situation där man ska springa ut och titta på VAR-skärmen inför 75 000 kan det bli ett stressmoment om man inte är van att göra det. Men jag tycker att Glen hanterade det på ett lugnt sätt i går och fattade ett bra beslut.

Ingvarsson avslutar:

- Jag vet faktiskt inte vad Uefa och Fifa tänker om exakt det (att svenska domare inte dömer med VAR i allsvenskan). Men jag kan konstatera att den ständiga frågan när jag observerar matcher utomlands är: Varför har ni inte VAR? Det har blivit en naturlig del av fotbollen. Men ja, det är en stor diskussion och det vet vi om.

Publicerad 2023-09-21 kl 17:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto