POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BUNDESLIGA

Efter VAR-kaoset i CL - Uefa förklarar sig: "Störning i systemet"

Foto: Bildbyrån

Ett VAR-beslut ledde till ett fyra och en halv minut långt avbrott i Schalke-City.
Nu förklarar Uefa att det var en störning i systemet, och domarchefen Roberto Rosetti lägger till:
- Att det blir rätt är av princip alltid viktigare än snabbhet.

VAR används från och med åttondelsfinalerna i Champions League. Videodomarsystemet hamnade i fokus under onsdagskvällen när Schalke 04 tog emot Manchester City. Hemmalaget tilldelades två straffar i slutet på den första halvleken efter att domaren konsulterat VAR, och vände då ett 1-0-underläge till 2-1-ledning i paus.

"VAR:s protokoll gav två korrekta straffbeslut", skriver Uefa.

Organisationen har släppt ett uttalande som förklarar de båda besluten, och det långa avbrott som uppstod i samband med den första straffen. Under fyra och en halv minut stod spelet still då domaren konsulterade VAR. Uefa förklarar nu att det var krångel i systemet som låg bakom avbrottet. Problemen påverkade VAR-rummets möjligheter att förse domaren med reprisbilder över situationen, där Nicolas Otamendi fick bollen på armen.

"När en sådan störning inträffar är Ifabs (fotbollens regelorgan) protokoll att VAR beskriver för domaren vad som kan ses på tv-repriserna men inte säga åt honom vilket beslut som ska tas. Domaren tar sedan ett slutgiltigt beslut baserat på sin egen bedömning och information som muntligen getts från VAR", skriver Uefa.

Organisationen konstaterar dock att beslutet som togs var rätt, vilket man även gör i det andra fallet. Schalkes Salif Sané var offside, men då Fernandinho drog ner honom innan bollen kommit fram så ska det enligt regelboken vara straff - menar Uefa.

"Förseelsen sker i straffområdet innan Schalke-spelaren ens kan försöka spela bollen eller utmana en motståndare om bollen och därmed måste en sådan förseelse straffas med en straffspark."

Uefas domarchef Roberto Rosetti menar att snabbheten inte är det viktigaste när ett VAR-beslut ska tas.

- Att det blir rätt är av princip alltid viktigare än snabbhet när ett beslut ska nås. Uppenbarligen hade de tekniska problemen en stor påverkan på tiden det tog att fatta besluten, men vi är fullt medvetna om att minska tiden är en nyckelfaktor för VAR:s framgång och vi gör vårt allra yttersta för att göra det så snabbt och effektivt som möjligt.

- Men trots det, det vi slutligen vill ha är ett korrekt beslut i sådana matchändrande situationer och det är vad vi fick i onsdags.

Publicerad 2019-02-22 kl 08:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå