POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
CHAMPIONS LEAGUE
4v

FCK och Ajax föreslår nytt CL-upplägg – kan slå mot uppstickar-klubbar

Foto: Bildbyrån

Champions League ser ut att genomgå stora förändringar, då en framtida plan för turneringen diskuteras.
Nu kommer bland annat FC Köpenhamn med ett nytt förslag, som kan slå mot uppstickarklubbar runt om i Europa.

Uefa sköt i veckan upp beslutet om ett nytt format på Champions League som ska gälla från och med 2024. Det nya förslaget skulle innebära ett divisionssystem i Europaspelet, där 24 lag skulle kvalificera sig för turneringen oavsett insatser i den inhemska ligan. De fyra sämst placerade lagen skulle då åka ur CL, medan de fyra semifinalisterna från Europa League skulle flyttas upp.

Det beslutet sköts upp då Uefa ville analysera feedback och förslag om ett nytt format. Nu rapporterar danska Ekstrabladet att FC Köpenhamn, Ajax och Celtic har planer på ett nytt förslag.

De klubbarna vill istället att systemet ska baseras på klubbarnas individuella insatser, snarare än landets totala insatser i Europa. I dag får de fyra högst placerade Premier League-klubbarna en plats i turneringen men med FCK:s förslag skulle det ändras. Då skulle till exempel ett Norwich kunna hamna i den första kvalificeringsrundan om de hamnar bland de fyra främsta i PL.

Snarlikt skulle det fungera åt det andra hållet, där ett Ajax nu tvingas gå in i den tredje kvalrundan tack vare Nederländernas koefficient. Med det nya förslaget skulle Ajax ta sig in i gruppspelet baserat på klubbens insatser de senaste tio åren.

De tre klubbarna vill också ändra så att bara 20 klubbar får en plats i gruppspelet, till skillnad från dagens 24. Det nuvarande Champions League-systemet gäller fram till 2024.

Publicerad 2019-08-17 kl 12:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå