Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förslaget: Spela Champions League på helger och storklubbar får garanterad plats

Champions League

Radikala förändringar föreslås i Champions League efter 2024, enligt spanska Cope.
Bland annat att storklubbar ska få en garanterad plats i turneringen.

Foto: Bildbyrån.

Champions Leagues nuvarande format där klubbar på ett eller annat sätt kvalificerar sig till turneringen föreslås ändras till 2024, enligt spanska Cope. ECA, som representerar de europeiska klubbarna, föreslog under ett möte i Nyon, Frankrike, ett par åtgärder för att förändra klubblagsturneringen, rapporterar radiokanalen. Ett par av förslagen: Champions League-matcher ska spelas tidigt på helger för att kunna locka en större tittarskara (bland annat i Asien), storklubbar som exempelvis Real Madrid och Barcelona ska garanteras en plats i Champions League. Ett annat förslag är, enligt Manchester Evening News, att Champions League ska förändras till en typ av divisionssystem, med upp- och nedflyttning.

ANNONS

Sef:s ordförande, tillika ordförande i European Leagues, Lars-Christer Olsson (företrädare för Svensk Elitfotboll) menar att processen är inne i ett första skede och att inget beslut är fattat. Han säger också att det finns flera aktörer att ta hänsyn till och att sista ordet långtifrån är sagt. Sef och European Leagues är emot ECA:s förslag, de vill inte begränsa de europeiska tävlingarna.

- Frågar du ECA vill de säkert ha det så. Det pågår en del diskussioner och ECA har en del förslag på hur de vill ha det. Det pågår en process under Uefa:s ledning där man ska samla in uppgifter från som så kallade stakeholders. Det var därför ett möte mellan styrelsen i ECA och Uefa:s exekutivkommitté ägde rum. Vi kommer att ha motsvarande möte mellan styrelsen i European Leagues och Uefa:s exekutivkommitté. De kommer säkert att ha ett motsvarande möte med spelarföreningen. Den processen har precis börjat, säger Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hur ser du på förslagen?
- Man kan säga såhär: För tillfället är det särintressena som uttrycker sina önskningar, men det finns ingen sammanhållen diskussion.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén, som är styrelseledamot i klubborganisationen European Club Associations, kan inte kommentera rapporterna om förslag om Champions League-matcher på helger och ett divisionssystem med upp- och nedflyttning i turneringen. Han menar att förslagen ännu är i diskussionsstadiet. 

- Vi har diskuterat lite tankar, koncept och bollat ideer. Uefa kommer att fortsätta det arbetet, som man meddelade i pressmeddelandet i samband med detta. Det är alldeles för tidigt för detaljer av den typen (Champions League-matcher på helger och ett divisionssystem i turneringen), säger han till Fotbollskanalen. 

- Eftersom att vi är så tidigt i processen och många ideer bollades, så kommer jag inte att kommentera något alls. Uefa kommer att prata med flera stakeholders för att förankra vad de tänker och sedan kommer det ut något konkret, fortsätter han. 

ANNONS
Publicerad 2019-03-21 kl 10:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto