Hårt dömd straff sänkte Blåvitt

IFK Göteborgs Europaäventyr är slut för den här gången. En tveksamt dömd straff i den 84:e minuten sänkte göteborgarna.

Det såg ut som att Robin Söder hade ordnat avancemanget åt Göteborg. Då dömde domare Richmond från Skottland straff till Basel för hands i Göteborgs straffområde. Men tv-bilderna visade att bollen träffade Hjalmar Jonsson i bakhuvudet - det var alltså inte straff.

Ivan Ergic gjorde inget misstag på straffen och 3-2 till Basel var ett faktum.
IFK Göteborg orkade inte lyfta sig, och på tilläggstid gjorde samme Ergic 4-2.
Scenförändringen jämfört med början av andra halvleken var total.

Basel hade sett allt farligare ut på S:t Jakob Park när Göteborg vann bollen på mittplan. Thomas Olsson drev framåt och spelade Robin Söder, som brände sitt första läge mot Franco Costanzo i Baselmålet. Men inte returen, som slank in ur snäv vinkel via en försvarare.

I det läget krävdes det två hemmamål för att Basel skulle gå vidare. Och det blev en rysare.

Med 20 minuter kvar kom Basels 20-årige anfallare Eren Derdiyok förbi på högerkanten och spelade fram nyligen inhoppade Scott Chipperfield till 2-2.
Tio minuter senare träffade Ivan Ergic stolpen.
Och så, i den 84:e minuten, kom straffen.

Göteborg hade trots allt fått en smakstart på matchen. Det tog bara en dryg kvart att kvittera bortamålsövertaget Basel hade skaffat sig på Ullevi genom Benjamin Huggels nickmål. Niclas Alexandersson lade från sin högerkant fram en bredsida till Pontus Wernbloom, vars skott touchade Francois Marque och gick i en båge över Costanzo.

Målet kom efter 18 minuter - men Göteborgs drömstart kunde ha kommit redan efter 18 sekunder. Baselspelarna hade inte rört bollen när den nådde Robin Söder, som spelade bakåt till Thomas Olsson, som i sin tur friställde Tobias Hysén med en lyftning. Men Hyséns avslut blev alldeles för löst.

Basel hade inte varit ofarligt, men det krävdes en hörna för att laget skulle komma igång. Och precis som senast var det Benjamin Huggel som nådde högst. Hans nickmål i den 27:e minuten var nästa identiskt med målet på Ullevi.
Nu sänkte han IFK Göteborg igen - tillsammans med domaren och Ivan Ergic.

Basel - IFK Göteborg 4-2 18' Wernbloom 0-1, 27' Huggel 1-1, 52' Söder 1-2, 70' Chipperfield 2-2, 83' Ergic (str) 3-2, 93' Ergic 4-2