Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
UEFA Champions League- bevakningen sponsras av

Historien om Berget och Deila - värvades två gånger och vill nu vinna känsliga kampen

Allsvenskan

MALMÖ. Ronny Deila har värvat Jo Inge Berget två gånger.
Som tack kan anfallaren skjuta ut tränaren ur Champions League.
- Ronny har betytt mycket men jag vill till Champions League, säger Berget.

Foto: Scanpix

Jo Inge Berget kom fram som en stor talang i Norge och valde redan som 17-åring att lämna Oslo-klubben Lyn för att bege sig ut i Europa för ett proffsliv. Anfallaren skrev på ett treårskontrakt med Udinese.

Men tiden i Italien blev inte som han hoppats på. Berget lyckades inte övertyga och efter att inte ha fått någon speltid valde han åtta månader senare att gå tillbaka till Lyn på lån.

Nu fick Jo Inge Berget äntligen spela matcher. Men under 2009 hade Lyn stora problem. Laget åkte ur den högsta serien och klarade sig precis från att gå i konkurs. Så Berget ville inte följa med laget ner.

Fyra mil sydväst om Oslo satt en 34-årig tränare vid namn Ronny Deila som precis hade gjort sin andra säsong som tränare i Strömsgodset. Båda åren klarade laget med nöd och näppe att hänga kvar i Tippeligan. Klubben behövde förstärka och Deila ville ha Jo Inge Berget. Det blev ett låneavtal och 2010 tog karriären fart för båda två.

ANNONS

Strömsgodset vann den norska cupen och slutade sjua i ligan. En fin framgång för både Berget och Deila.

- Ronny har betytt mycket för mig. Jag kom tillbaka från Udinese och spelade lite i Lyn innan jag gick till Strömsgodset. Han trodde på mig hela tiden och gav mig förtroende och fick mig tillbaka upp på en bra nivå. Jag har mycket att tacka honom för, har Berget sagt.

Anfallarens låneavtal förlängdes med ett år, men efter sex månader bröts det. Konkurrenten Molde kom in i bilden. Klubben hade pengar och köpte loss Berget från Udinese.

Under Ole Gunnar Solskjaers ledning blev det två raka ligaguld för Jo Inge Berget i Molde. Efter säsongen 2013 köptes han loss av Premier League-klubben Cardiff. Men även det här utlandsäventyret blev misslyckat.

Berget fick bara spela en ligamatch och efter ett tungt halvår ringde telefonen. Ronny Deila hade bara varit tränare för Celtic i en månad och jobbade för fullt med att bygga sitt lag. För andra gången på fyra och ett halvt år värvade Deila Berget på lån.

ANNONS

- Jag känner Jo Inge sedan tidigare. Vi jobbade tillsammans i Strömsgodset. Han är en väldigt smart spelare. Jag är övertygad om att han kommer att tillföra saker till oss som vi inte har, sa Deila då.

Säsongen slutade med ligaguld, men när Celtic lyfte bucklan hade Jo Inge Berget redan lämnat klubben, efter att bara ha gjort fyra matcher, och skrivit på för Malmö FF.

I förra veckan möttes de i den första av två matcher där en plats till Champions Leagues gruppspel står på spel. Ronny Deilas Celtic vann med 3-2. Jo Inge Berget gjorde MFF:s båda mål, vilket betyder att tisdagens retur blir en dramatisk uppgörelse.

När Malmö FF och Celtic går ut till den avgörande playoff-matchen i Champions League är det för Berget ett speciellt möte med tränaren som trodde på honom och som värvade honom två gånger efter tuffa perioder i Italien och Wales.

ANNONS

- Jag har Ronny att tacka för mycket. Men ja, jag är lite revanschsugen efter tiden i Celtic. Det jag önskar mest av allt är att spela i Champions League vilket vi aldrig fick göra i Molde eller Celtic. Jag har åkt ut i flera kval så nu vill jag verkligen spela i Champions League med Malmö FF. Om vi ska göra det måste vi slå ut Celtic och det skulle nog smaka extra gott för en som har varit i Celtic men som inte lyckades där, säger Berget.

Publicerad 2015-08-25 kl 15:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto