TV: Dortmund klart för semifinal efter sanslöst drama

När dammet hade lagt sig hade till sist tyskarna säkrat en plats i semifinalen.
- Det är en emotionell berg- och dalbana för spelare, tränare och publik, sa TV4-experten Marcelo Fernandez Figueroa.

Försök igen

Borussia Dortmund måste vända ett 2-1-underläge för att ta sig vidare till semifinal i Champions League när Atlético Madrid under tisdagskvällen gästar Signal Iduna Park för returmötet.

När startelvorna presenterades stod det klart att Atlético-tränaren Diego Simeone gjorde en förändring från det första mötet, där Mario Hermoso ersatte avstängde Samuel Lino (som blev målskytt i Madrid) på vänsterkanten.

Även i Dortmund noterades en förändring, där Julian Brandt ersatte Felix Nmecha på det offensiva mittfältet. Det stod även klart att Jadon Sancho var tillbaka från start efter att ha saknats i matchtruppen mot Mönchengladbach i helgen.

När matchen drog i gång var det Dortmund, anförda av sin hemmapublik, som satte högsta fart direkt och redan efter tre minuters spel trodde de flesta på Signal Iduna Park att Marcel Sabitzer skulle pricka dit ledningsmålet.

Men i sista stund kastade sig Nahuel Molina in framför Sabitzers skott och lyckades avvärja farligheten.

Men Atlético visade att man kan skapa gott om farligheter med sina offensiva vapen och en dryg minut efter Molinas brytning kom Alvaro Morata fri mot mål.

Flaggan stannade nere när spanjoren stormade fram mot Gregor Kobel. Morata valde att testa en chipp, men fick se sitt avslut smita utanför den högra stolpen och 0-0 stod sig.

Efter den ursinniga inledningen mattades tempot i chansskapandet av en aning, men efter en dryg halvtimmes spel skruvade Dortmund upp tempot på nytt - och då kom utdelningen.

I den 34:e minuten hittade mittbacken Mats Hummels fram till Julian Brandt med en läcker yttersida. Brandt vände sedan om snabbt i straffområdet innan han med ett vänsteravslut hittade en liten lucka bakom Jan Oblak och helt plötsligt var dubbelmötet utjämnat.

Efter målet hade hemmalaget ett tydligt momentum och fem minuter efter Brandts utjämning skulle vändningen fullbordas.

Efter ett fint kombinationsspel rann Ian Maatsen igenom på sin vänsterkant. Med ett distinkt avslut kunde nederländaren se bollen borra sig in i stolproten och Dortmund hade vänt på underläget från det första mötet mellan lagen.

Inför den andra halvleken valde Diego Simeone att agera genom att göra ett trippelbyte och det fick omedelbar effekt.

Gästerna gick ut offensivt och i den 49:e minuten skapade man en hörna. Griezmann lyrade in bollen som nickades av Mario Hermoso.

Dortmund-försvaret såg ut att ha kontroll på situationen, men i sista stund sträckte Mats Hummels fram benet framför näsan på Gregor Kobel, som blev ställd av den förändrade bollbanan och hemmamålvakten fick se bollen studsa in i det tomma målet.

Målet blev en nyttig injektion för Atlético och drygt fem minuter efter Hummels självmål frispelades inhopparen Angel Correa av Koke. Men argentinaren rullade bollen precis utanför Kobels stolpe och förlängningsläget stod sig.

Correa skulle dock få sin revansch tämligen omgående och efter 64 minuters spel höll han sig påpassligt framme efter en retur från Kobel.

Anfallarens första avslut blockerades, men på den efterföljande returen kunde Correa, via ribban, trycka in 2-2 - ett mål som förde Atlético upp i en 4-3-ledning i dubbelmötet.

Men dubbelmötet hade inte svängt för sista gången och fem minuter efter Correas fullträff stack Dortmund upp längs vänsterkanten.

Marcel Sabitzer hittade in med ett perfekt inlägg, som Niclas Füllkrug lyckades nicka in i Jan Oblaks bortre burgavel och återigen var det förlängningsläge.

Dramatiken var dock inte slut där och blott 143 sekunder efter Füllkrugs fullträff landade en andraboll framför Marcel Sabitzer. Österrikaren tog bollen till sin vänsterfot, avlossade och fick på en fullträff som gick in i Oblaks vänstra hörn - varpå Dortmund var uppe i total ledning på nytt.

- Som det här dubbelmötet svänger fram och tillbaka. Det är en emotionell berg- och dalbana för spelare, tränare och publik, utbrast TV4-experten Marcelo Fernandez Figueroa.

Efter Sabitzers mål fokuserade Dortmund på att försvara sin ledning och Atlético lyckades aldrig skapa några heta lägen för att ta matchen till förlängning.

Detta gjorde att Edin Terzics manskap kunde hålla undan och säkra en 4-2-seger, vilket innebär att Dortmund är klart för semifinal, där man ställs mot PSG, som slog ut Barcelona i sin kvartsfinal.

Borussia Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Sabitzer, Can - Adeyemi, Brandt, Sancho - Füllkrug.

Atlético Madrid: Oblak - Giménez, Witsel, Azpilicueta - Molina, Llorente, Koke, De Paul, Hermoso - Morata, Griezmann.